Z łąki na talerz


Hanna Szymanderska

Z łąki na talerz

Oprawa miękka
Liczba stron: 240
Wydawnictwo: Świat Książki
34,90 26,18

Chciałbyś, aby ta książka była dostępna w sprzedaży? Wpisz swój e-mail, powiadomimy Cię, jeśli będzie znów dostępna.

Powiadom mnie Powiadom mnie

 

„Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (…).
Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem – szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (…).
Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków”.
ze wstępu Hanny Szymanderskiej

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...