Ewa Aszkiewicz - królowa kuchni polskiej.
Prawie 2 miliony sprzedanych książek tej autorki!
Wyjątkowe przepisy ze szczyptą miłości
W książce znajdują się sprawdzone receptury na zdrowe, pożywne i pyszne dania. Od wspaniałych zup, przez tradycyjne potrawy z kasz po pieczenie i świąteczne słodkości. Receptury mojej babci pozwolą powrócić do smaków dzieciństwa, przypomnieć sobie beztroskie lata, co sprawi, że staną się ulubioną książką w niejednym domu. Ugotuj smakołyki z dawnych lat i ciesz się nimi wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.
Ta pięknie wydana, nostalgiczna książka oferuje tradycyjne, często zapomniane przepisy. Dodatkowo zawiera liczne wskazówki i rady kulinarne doświadczonej gospodyni.
Kuchnia polska Receptury mojej babci Ewa Aszkiewicz
ISBN: 978-83-245-1965-1 |
EAN: 9788324519651 |
Liczba stron: 192 |
Format: 220x270mm |
Cena detaliczna: 44,90 zł |
44,90 zł
44,90 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Powiadom mnie
Powiadom
Opis
Inni klienci sprawdzali również
Inne książki z tej kategorii
Recenzje
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.
Kuchnia polska. Receptury mojej babci Godna polecenia
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2019-02-07W książce tej znajdziemy 8 rozdziałów następującej treści: zupy, staropolskie potrawy na postne dnii nie tylko, jarzyny, surówki i sałatki, dania codzienne, ryby, drób i inne mięsa, święta Wielkanocne, Boże Narodzenie.
Przepisy na zupy są bardzo praktyczne poprzez to, że podane w przepisie produkty (surowce) są dostępne na rynku, można kupić je w każdym sklepie spożywczym, markecie. Przykładowo zupa chłodnik z kefiru. Kefir, będący źródłem zdrowia, gdy dołączymy do niego owoce, herbatnik, biszkopt czy sok owocowy odkryje przed dziećmi nowe smaki zup tego rodzaju. Kefir po prostu lepiej smakuje, kiedy łączymy go z owocami. W ten sposób dzieci mogą się nauczyć wypijać nawet sam kefir.
Ujęło mnie to, że w zupach krem, autorka proponuje takie dodatkowe składniki jak smalec gęsi, żółtko, cukier.
Jarzyny, surówki i sałatki to pozornie proste dania, ale powinny mieć w przepisie ,,to coś", co pozwoli utrwalić doskonały smak. To wspaniały sposób na odkrywanie tajemnic warzyw takich jak: bób, kapusta , cebula, dynia.
W Daniach codziennych znajdziemy przepisy, jak podkreślić smak prostych dań: krokiety z ziemniaków, kotlety pikantne z ziemniaków, dania z kaszą, kluski, sosy, faszerowane warzywa.
Ryby, drób i inne mięsa: okoń, karaś zapiekany, sandacz, karp, kaczka zapiekana w winie, z jabłkami , kurczak nadziewany owocami, filety z kurczaka, pieczeń jagnięca, szynka wieprzowa - przepisy zachęcają, aby zabrać się do ich zrobienia tych potraw i delektowania się ich smakiem.
Autorka nie zapomina o świętach, bez których wielu z nas nie poznało by urozmaiconych przepisów.
Święta Wielkanocne: staropolski sos chrzanowy, staropolski sos rzeżuchowy, podawany do mięs na zimno, staropolska ćwikła, biała kiełbasa zasmażana, pascha wielkanocna, mazurek daktylowy - tych dań nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych.
Boże Narodzenie: zupa z karpia, zupa migdałowa, krokieciki ziemniaczano- grzybowe, kruche pierożki do czerwonego barszczu, farsz do kruchych pierożków, karp faszerowany, fasola na sypko, tort orzechowy, legumina makowa.
Tak przygotowane przez autorkę potrawy na każdą okazję to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Doskonale wykonane zdjęcia potraw, proste przepisy, porady autorki to przedsmak wspaniałej wędrówki przygotowanej dla Ciebie Czytelniku.
Wydawnictwo Publicat zaprasza Cię Czytelniku do wspaniałej podróży kulinarnej w okres lat dziecięcych na łamach tej pozycji książkowej napisanej lekkim piórem Ewy Aszkiewicz.
Powiedz, co sądzisz o tej książce
Dodaj recenzję+
Komentarze
Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.
Komentarze nie są potwierdzone zakupem