Kuchnia na plebanii 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń


Łukasz Modelski

Kuchnia na plebanii 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń

Oprawa twarda
Liczba stron: 240
Wydawnictwo: Literackie
39,90 26,50

Do koszyka
oszczędzasz: 13,40

Zamówienie wyślemy najpóźniej 2017-10-18

Koszt dostawy + więcej

Pakiety

+ =
Cena pakietu:
109,80 64,95
Do koszyka
oszczędzasz: 44,85
+ =
Cena pakietu:
94,80 62,19
Do koszyka
oszczędzasz: 32,62
1/2

 

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.

Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...