Kuchnia portugalska


Elżbieta Adamska

Kuchnia portugalska

Oprawa twarda z obwolutą
Liczba stron: 192
Wydawnictwo: Olesiejuk
24,99 20,59

Do koszyka
oszczędzasz: 4,40

Zamówienie wyślemy najpóźniej 2017-10-25

Koszt dostawy + więcej

Pakiety

+ =
Cena pakietu:
94,89 59,04
Do koszyka
oszczędzasz: 35,85
+ =
Cena pakietu:
79,89 56,28
Do koszyka
oszczędzasz: 23,61
1/2

 

Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...