Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda Diabelski owoc / Czerwone złoto Pakiet


Tom Hillenbrand

Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda Diabelski owoc / Czerwone złoto Pakiet

Broszurowa ze skrzydełkami
Liczba stron: 716
Wydawnictwo: Smak Słowa
49,90 32,44

Do koszyka
oszczędzasz: 17,46

Zamówienie wyślemy 2017-08-21

Koszt dostawy + więcej

Pakiety

+ =
Cena pakietu:
89,80 56,38
Do koszyka
oszczędzasz: 33,42
+ =
Cena pakietu:
86,80 54,58
Do koszyka
oszczędzasz: 32,22
1/2

 

Razem taniej!
Tom 1. „Diabelski owoc”
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa.
Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w  świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra.
Pierwszy z wyjątkowej serii kryminałów kulinarnych zdobył bardzo duże uznanie wśród niemieckich czytelników. Przygody kucharza Xawiera Kieffera wkrótce na ekranach europejskich kin. Tom drugi już wkrótce.
Tom 2. „Czerwone złoto”
Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niż ludzkie życie.
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
O Autorze
Tom Hillenbrand, urodzony w  1972 roku, studiował politykę europejską, był wolontariuszem w  szkole dziennikarskiej i  kierownikiem działu w  Spiegiel Online. Zapalony kucharz hobbysta i  smakosz, podczas wielomiesięcznego pobytu w  Luksemburgu w  ramach praktyk z Unii Europejskiej zakochał się w  Wielkim Księstwie. Mieszka w Monachium. „Diabelski owoc” to jego pierwsza powieść.

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...