Wolni od glutenu


Fasano Alessio, Flaherty Susan

Wolni od glutenu

Oprawa miękka
Liczba stron: 300
Wydawnictwo: Druga Strona
44,90 28,98

Do koszyka
oszczędzasz: 15,92

Zamówienie wyślemy najpóźniej 2017-10-23

Koszt dostawy + więcej

Pakiety

+ =
Cena pakietu:
82,80 49,83
Do koszyka
oszczędzasz: 32,97

 

Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie.

Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin.

W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy "zamglenie umysłu", jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają:

Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę
Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku
Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu
Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego
Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia
Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy
Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano


Dr Alessio Fasano – światowej sławy gastroenterolog pediatra i badacz – to również założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, pierwszej w Stanach Zjednoczonych placówki badawczo-leczniczej specjalizującej się w celiakii, alergii na zboże i nadwrażliwości na gluten. Jako charyzmatyczny mówca chętnie zapraszany jest przez przedstawicieli krajowych i międzynarodowych mediów. Doktor Fasano odebrał wykształcenie w Neapolu, obecnie zaś pełni funkcję profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i kieruje oddziałem gastroenterologii pediatrycznej i żywienia w MassGeneral Hospital for Children.

Laureatka nagród państwowego stopnia, autorka publikacji poświęconych szkolnictwu wyższemu i redaktorka Susie Flaherty kieruje działem komunikacji Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, wcześniej zaś piastowała stanowisko starszego redaktora na Uniwersytecie Maryland. Jest członkinią National Association of Science Writers.

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...