Dzika strona jedzenia  - Jo Robinson | okładka
Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: pierwsze

Pierwsze wydanie: 2016-05-25

ISBN: 978-83-654-4289-5
EAN: 9788365442895
Tytuł oryginalny: Eating on the Wild Side
Liczba stron: 372
Wydawnictwo: Vivante
Format: 165x240mm
Cena detaliczna: 39,90 zł
Tłumaczenie: Zuzanna Kaszkur
Rok wydania: 2016

39,90 zł

Produkt niedostępny

39,90 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką


Opis

Książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki.

Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.

Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców - by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.

Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.

Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Inni klienci sprawdzali również

Szewc z Lichtenrade - Andrzej  Pilipiuk | mała okładka
-31 %

Szewc z Lichtenrade

Andrzej Pilipiuk

7.1 / 10 (2487 ocen)

27,53 zł 34,63 zł (-20%) - najniższa cena 39,90 zł (-31%) - cena detaliczna

19,90 zł 19,90 zł - najniższa cena 19,90 zł - cena detaliczna

Imię Boga - Michał Dąbrowski | mała okładka
-28 %

Imię Boga

Michał Dąbrowski

6.9 / 10 (124 ocen)

28,77 zł 39,90 zł (-27%) - najniższa cena 39,90 zł (-27%) - cena detaliczna

Ta chwila
 - Guillaume Musso | mała okładka
-28 %

Ta chwila

Guillaume Musso

7.0 / 10 (2826 ocen)

27,43 zł 27,43 zł - najniższa cena 37,91 zł - cena detaliczna

24,99 zł 24,99 zł - najniższa cena 24,99 zł - cena detaliczna

44,32 zł 40,28 zł - najniższa cena 65,00 zł - cena detaliczna

Pięć ran - Valdez Quade Kirstin | mała okładka
-55 %

Pięć ran

Kirstin Valdez Quade

7.6 / 10 (53 ocen)

24,75 zł 20,00 zł - najniższa cena 54,99 zł - cena detaliczna

29,99 zł 25,00 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

45,66 zł 45,74 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

28,92 zł 28,92 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

Smak miłości - Agnieszka Maciąg | mała okładka
-32 %

Smak miłości

Agnieszka Maciąg

7.4 / 10 (130 ocen)

33,93 zł 33,93 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

Smak szczęścia, czyli o dietach, modzie, medytacji i kąpieli w płatkach róż - Agnieszka Maciąg  | mała okładka
-32 %

Smak szczęścia

Agnieszka Maciąg

7.3 / 10 (202 ocen)

33,93 zł 33,93 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

Ziarno - Dominika Wójciak | mała okładka
-43 %

Ziarno

Dominika Wójciak

7.1 / 10 (10 ocen)

33,99 zł 33,99 zł - najniższa cena 59,90 zł - cena detaliczna

17,17 zł 17,17 zł - najniższa cena 24,90 zł - cena detaliczna

27,53 zł 39,90 zł (-31%) - najniższa cena 39,90 zł (-31%) - cena detaliczna

50,00 zł 48,23 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

55,11 zł 79,91 zł (-31%) - najniższa cena 79,91 zł (-31%) - cena detaliczna

Semka się gotuje - Piotr Semka | mała okładka
-33 %

Semka się gotuje

Piotr Semka

5.3 / 10 (6 ocen)

30,33 zł 32,60 zł - najniższa cena 45,00 zł - cena detaliczna

W kuchni mamy i córki - Katarzyna Meller | mała okładka
-46 %

W kuchni mamy i córki

Katarzyna Meller

6.0 / 10 (5 ocen)

32,25 zł 32,25 zł - najniższa cena 59,90 zł - cena detaliczna

41,68 zł 41,68 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Jak nasz organizm przyswaja witaminy? Na to pytanie odpowiada Jo Robinson

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2016-05-19
Jo Robinson to jedna ze sławniejszych specjalistek od żywności. Jej głównym zainteresowaniem nie jest przyrządzaniem intrygujących, dziwnych, niekonwencjonalnych potraw, jak w przypadku innych kucharzy. Nie jest jej celem też tworzeniem jadłospisów dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jak w książkach znanych dietetyków. Choć obie z wyżej wymienionych elementów pojawiają się w jej książce, jednak jest to produkt uboczny. Autorka skupia się na witaminach i minerałach, które znajdują się w żywności. Można napisać, że jest to książka o chemii.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem