Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego -  | okładka
Znak

Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego

Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Pierwsze wydanie: 2005-04-28

ISBN: 83-240-0545-5

Opracowanie graficzne: Daniel Malak

Liczba stron: 176

Wydawnictwo: Znak

Format: 240 × 168 mm

Cena katalogowa: 39,00 zł

Wstęp i rysunki: Stefan Swieżawski. Redakcja i głosy współczesne: Piotr Bikont

39,00 zł 26,52 zł


Opis

Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla podniebienia i wyobraźni. Gromadzony przez kilka pokoleń zbiór przepisów, które spisywali przodkowie profesora Stefana Swieżawskiego, to skarbnica kulinarnych tajemnic. Tylko tutaj znajdziecie przepisy na szynkę z ryby i wódkę pędzoną z wołowiny. Przepisom towarzyszą zdjęcia ziemiańskiego świata z archiwum profesora Swieżawskiego i nie publikowane rysunki, które wykonał jako dziecko. Tomik otwierają wspomnienia przywołujące czasy, gdy przyszły wybitny filozof, dla zaspokojenia łakomstwa gotów był nawet wyłowić kiełbaskę pływającą w tatrzańskim stawie... Lektura książki, którą współczesnymi glosami opatrzył Piotr Bikont, daje bardzo mocno i wyraźnie poczuć smaki i zapachy tamtej kuchni. Te oryginalne przepisy mogą być inspiracją dla najlepszych kucharzy. A co narodzi się z tych inspiracji - jak radzi jeden z ich autorów - „Wydaj, przydawszy do tego jakiego chcesz sosu lub zaprawy”.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.