Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana - Zarzecki Łukasz, Zarzecki Maciej | okładka
Ogólnopolska Szkoła Barmanów

Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana Zarzecki Łukasz, Zarzecki Maciej

Oprawa twarda
ISBN: 978-83-933-9451-7
EAN: 9788393394517
Liczba stron: 360
Format: 17.0x24.1
Cena katalogowa: 59,00 zł

59,00 zł 42,75 zł

Oszczędzasz 16,25 zł
-28 %
Zamówienie wyślemy 2021-06-21

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

81,99 zł 61,75 zł

oszczędzasz: 20,24 zł
-24 %
Do koszyka
+
=

108,90 zł 54,75 zł

oszczędzasz: 54,15 zł
-49 %
Do koszyka
+
=

98,90 zł 52,75 zł

oszczędzasz: 46,15 zł
-46 %
Do koszyka
+
=

59,59 zł 43,24 zł

oszczędzasz: 16,35 zł
-27 %
Do koszyka

Opis

Książka „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana” autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i wiele innych).


To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak również wiele marek, które choć w Polsce nie są powszechne, to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów został poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy tworzą doskonałe, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i klasycznych koktajl.

Autorzy nawiązali współpracę ze specjalistami z kilku dziedzin. Rozdział zatytułowany „Historia i technologia napojów alkoholowych” napisała dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie. Wermuty opisuje Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie. Autorem rozdziału o piwie jest Maciej Chołdrych, założyciel firmy Piwoznawcy, konsultant branży piwowarskiej i wybitny popularyzator wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdział o historii kultowych napojów mieszanych napisali Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z BarMagazyn.pl.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.