Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Dumanowski Jarosław, Kasprzyk-Chevriaux Magda | okładka
Czarne

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Dumanowski Jarosław, Kasprzyk-Chevriaux Magda

Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: drugie

ISBN: 978-83-804-9852-5

EAN: 9788380498525

Liczba stron: 336

Cena katalogowa: 44,90 zł

44,90 zł 28,29 zł

Oszczędzasz 16,61 zł
-37 %
Zamówienie wyślemy 2019-08-26

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

54,89 zł 38,28 zł

oszczędzasz: 16,61 zł
-30 %
Do koszyka
+
=

89,80 zł 58,23 zł

oszczędzasz: 31,57 zł
-35 %
Do koszyka
+
=

84,80 zł 52,23 zł

oszczędzasz: 32,57 zł
-38 %
Do koszyka
+
=

54,89 zł 35,28 zł

oszczędzasz: 19,61 zł
-35 %
Do koszyka

Opis

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.

Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.

Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.

Autorzy „Kapłonów i szczeżui” to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.

Polecane bestsellery

Ebook i Audiobook

Czytaj jak chcesz. Książka dostępna na czytniki i aplikacje mobilne.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.