Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux | okładka
Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: drugie
ISBN: 978-83-804-9852-5
EAN: 9788380498525
Liczba stron: 336
Cena detaliczna: 44,90 zł

25,77 zł

25,77 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

44,90 zł - cena detaliczna

Zamówienie wyślemy 2024-04-26
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

57,76 zł

59,76 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

99,89 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

121,76 zł

128,08 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

194,89 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

73,76 zł

76,76 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

119,89 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

70,56 zł

73,36 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

114,89 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

30,67 zł

30,67 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

54,80 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

Opowieść o kuchni dawnej i już przez każdego zapomnianej. Historia potraw jest to przekazywana z pokolenia na pokolenie niezmierna w swoim bogactwie skarbnica wiedzy o świecie. W każdym z dań można znaleźć trochę informacji o wydarzeniach historycznych, antropologii, przyrodzie, religii czy ówczesnej kulturze i medycynie.

W pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej najpopularniejszym składnikiem był wykastrowany i tuczony kogut nazwany kapłonem, a z kolei jadłospis ludzi najbiedniejszych był urozmaicany przez szczeżuje.

Śmiało możemy wrócić do zapomnianej przeszłości, ponieważ słowami żyjącego w osiemnastym wieku historyka Jędrzeja Kitowicza to jedynie coś bardzo starego może wydawać się nowe. W czasach gdy szefowie kuchni co chwila wymyślają coraz nowsze i oryginalne przepisy warto przeczytać o karierze szczupaka po polsku czy cofnąć się do czasów, w których pasternak nie był jedynie zabawnym słowem, a kucharze serwowali dania dla nas nieznane.

Ebook i Audiobook

Czytaj jak chcesz. Książka dostępna na czytniki i aplikacje mobilne.

Kup ebook

Profil Jarosława Dumanowskiego w serwisie Instagram

Wyświetl ten post na Instagramie.

Na Mikołajki albo już pod choinkę

Post udostępniony przez Jaroslaw Dumanowski (@jaroslawdumanowski)

Strona Jarosława Dumanowskiego prowadzona w serwisie Facebook

Inni klienci sprawdzali również

Moc modlitwy kobiety - Stormie Omartian | mała okładka
-27 %

Moc modlitwy kobiety

Stormie Omartian

51,11 zł 42,58 zł - najniższa cena 70,00 zł - cena detaliczna

20,25 zł 20,25 zł - najniższa cena 44,99 zł - cena detaliczna

Podziemie Największy zamach w Tokio - Haruki Murakami | mała okładka
-43 %

Podziemie Największy zamach w Tokio

Haruki Murakami

6.8 / 10 (441 ocen)

28,64 zł 28,64 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

Almond Ten, który nie czuł - Sohn Won-Pyung | mała okładka
-41 %

Almond Ten, który nie czuł

Sohn Won-Pyung

7.5 / 10 (2417 ocen)

23,59 zł 23,59 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

22,74 zł 22,74 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

Moja kuchnia polska - Mateusz Gessler | mała okładka
-43 %

Moja kuchnia polska

Mateusz Gessler

6.0 / 10 (1 ocena)

22,79 zł 22,95 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

Moja kuchnia polska - Mateusz Gessler | mała okładka
-43 %

Moja kuchnia polska

Mateusz Gessler

56,43 zł 56,43 zł - najniższa cena 99,00 zł - cena detaliczna

Wielkanoc Kuchnia świąteczna - Jolanta Muras | mała okładka
-31 %

Wielkanoc Kuchnia świąteczna

Jolanta Muras

15,80 zł 15,80 zł - najniższa cena 22,90 zł - cena detaliczna

27,23 zł 27,23 zł - najniższa cena 37,00 zł - cena detaliczna

33,99 zł 33,99 zł - najniższa cena 59,90 zł - cena detaliczna

Polska kuchnia regionalna -  | mała okładka
-43 %

Polska kuchnia regionalna

7.0 / 10 (1 ocena)

14,24 zł 14,24 zł - najniższa cena 24,99 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Podróż do przeszłości

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2019-08-28
Książka, która zabiera nas w przeszłość i przez pryzmat jedzenia skupia się na polskiej kulturze. Czytając dowiadujemy się wielu informacji, szczególnie dotyczących bioróżnorodności. W końcu nasi przodkowie spożywali wiele gatunków, które aktualnie są na skraju wyginięcia lub ten proces już nastąpił. Jako, że jestem wegetarianką to bardzo spodobało mi się, że w tej książce została zwrócona uwaga na fakt, że ludzie spożywają zbyt wiele mięsa oraz o docenieniu lokalnych producentów żywności, którzy posługują się tradycyjnymi metodami jej wytwarzania.

Jeden z ciekawszych wywiadów

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2019-08-28
Zapis rozmów pomiędzy Jarosławem Dumanowskim, który jest znanym historykiem pasjonującym się historią jedzenia oraz dziennikarkę kulinarną Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux. Podróż jaką zaoferowali mi autorzy była niezwykle interesująca, a wydanie pozycji jest starannie wykonane i dopracowane. Pozycja ta bardzo zmieniła moje postrzeganie co uczt jako utraconym bezpowrotnie dziedzictwie narodowym.Polecam.

Historia polskiej kuchni

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2019-08-28
Kiedy zauważyłam tytuł książki to pierwszą moja myślą było: ,,Co to są kapłony i szczeżuje?!" Jeszcze zanim wyciągnęłam po nią rękę to sprawdziłam w Internecie znaczenie tych słów i stwierdziłam, że może być interesująco. Sam wywiad jest bardzo ciekawy, zawiera ogrom wiedzy i wiele intersujących anegdot. Naprawdę jest to świetna lekcja historii tym bardziej, że przeplatają przeszłość z teraźniejszością i pokazują co wpłynęło na teraźniejszość z przeszłych czasów.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem