Ta książka to absolutna włoska klasyka kulinarna!
Książka, której wydawcą jest Food Editore, zawiera 1000 najlepszych włoskich przepisów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! Począwszy od ciekawych przekąsek, a skońszywszy na przepysznych desereach! Dodatkowo, zamieszczono w niej dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. To kompedium wiedzy, wzbogacone równiez o poradnik gotoqania krok po kroku.
Publikacja stanowi idealną bazę wiedzy dla wszysctkich, którzy oprócz receptur chcieliby mieć pod ręką szczegółowy opis sposobów wykonania smacznych dań. W książce pokazano również główne składniki poszczególnych potraw, by podkreślić, jak wielkie znaczenie ma ich jakość.
„O kuchni włoskiej powstało już wiele książek i poradników, jednak teraz w rękach mam prawdziwe kompendium wiedzy na jej temat. I to wiedzy niebanalnej. Na ponad 700 stronach znalazły się teoretyczne opisy tego za co wielu kuchnię ubóstwia, jest o podstawach, czyli świetnej jakości składnikach i ich pochodzeniu oraz kulinarnej użyteczności, a także o tym czego każdy się powinien nauczyć: sosach, cieście, rybach, mięsie i wielu innych. Jak je wybrać, jak przygotować, a w końcu jak podać. „Złota łyżka” to książka, po którą powinien sięgnąć każdy, kto czuje do kuchni włoskiej, parafrazując, bazylię. To co mnie najbardziej uwiodło w tej pozycji to łatwość wykonania większości przepisów, obecność przy trudniejszych instrukcji „krok po kroku” i propozycja wina, które można podać do przygotowanych dań”.
Laura Osęka, psycholożka, psychodietetyczka, dziennikarka kulinarna, autorka książki kucharskiej
„Jedno jest pewne! Ze Złotą Łyżką pomysłów ani na obiad i ani na kolację Wam nie zabraknie! A przy okazji łykniecie sporo wiedzy!"
Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz
Złota łyżka 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej Giovanni Ballarini
Oprawa twarda |
ISBN: 978-83-814-4070-7 |
EAN: 9788381440707 |
Liczba stron: 768 |
Wydawnictwo: Jedność |
Cena detaliczna: 89,00 zł |
50,73 zł
51,08 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką
89,00 zł - cena detaliczna
Dodaj do koszyka
Do koszyka
Kup w pakiecie
Kupuj więcej i oszczędzaj
Opis
Wywiad z Autorem
Proponowane podobne
Inni klienci sprawdzali również
Inne książki z tej kategorii
Recenzje
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.
Złota łyżka 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2021-01-31Możemy również sami we własnym ogródku wyprodukować warzywa, które stanowią zdrowy i smaczny bazowy składnik doskonały do głównych dań, a zarazem w codziennej sprawiającej nam radość ich konsumpcji.
Kuchnia włoska od wielu lat zachwyca, prawdziwych jej smakoszy tymże mogą, oni sami wprowadzić do podanych przez autora przepisów kulinarne zmiany przygotowując je nieco inaczej, jeśli nieposiadaną do podanego przepisu składnika.
Autor książki pt. ''Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej'' Giovanni Ballarini z ogromnym zawodowym zaangażowaniem opracował tę kulinarną publikację, która to wzbudziła we mnie od samego początku ogromne zainteresowanie, gdyż kuchnia włoska jest mi osobiście bardzo bliska ze względu na przyrządzane przeze mnie znane nam popularne przysmaki.
Przykład. Wszelkiego rodzaju przepisy ciasta na pizzę.
Wiedza autora na temat przyrządzania dań włoskich została bardzo dobrze przez niego opracowana pod względem merytorycznym, jak i praktycznym.
Najważniejsze jest to, że po ciężkim dniu spędzonym w pracy możemy dzięki zapoznaniu się z główną treścią tej kulinarnej publikacji przyrządzić swój ulubiony włoski przysmak.
Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na następujące przepisy kuchni włoskiej:
Zwróciłam szczególną uwagę w tej książce na następujące przepisy kuchni włoskiej:
Sałatka z awokado, szpinakiem i fetą, dorsz suszony gotowany na parze z ziołami i czerwoną cebulą, dorsz w pomarańczach, naleśniki ze szparagami i szynką dojrzewającą, omlet z pomidorami, bazylią i fetą, omlet z kurkami i natką pietruszki, kanapeczki z omletów, rolada jajeczna ze szpinakiem, jajka na półtwardo ze szpinakiem i pomidorami, sałatka z cukinią i szynką, słone rogaliki, tarta z kalafiorem i wołowiną, torcik ziemniaczano - serowy, suflet z parmezanem, babeczki orkiszowe z serem brie, placek cukiniowy z ziołami i serem scamorza, przekąski serowe z ziołami, bułeczki z rozmarynem, placek z malinami, kruche ciasteczka, budyń brzoskwiniowy, mus czekoladowy, tiramisu wegańskie.
Każdy miłośnik kuchni włoskiej znajdzie odpowiedni do wykonania dla siebie kulinarny przepis.
Pozytywnym aspektem, który mi się bardzo spodobał jest to, że autor zadbał o to, że ujawnił krok po kroku osobiste sekrety kulinarne, w jaki sposób można czerpać radość z gotowania dań włoskich.
Zadbał również oto, aby jego kulinarny język przekazu dla Czytelnika był zrozumiały.
Elementem dodatkowym w tej książce są: piękne zaprezentowane zdjęcia potraw, trafnie dopasowana do całości okładka nawiązująca do jej tytułu, grafika oraz zamieszczony w niej czytelny tekst.
Książkę tę polecam mieć w swojej kulinarnej kolekcji.
Włoskie smaki nawet we własnej kuchni
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2019-08-28Uważam, że Włosi to niekwestionowani kuchenni mistrzowie. Pyszne makarony, sosy, a także mnogość różnorodnych smaków, nadawanych im przez świeże zioła i warzywa. Dzięki tej książce, cennym wskazówkom, radom, a przede wwszystkim dzięki cudownym przepisom we własnej kuchni mogę poczuć się tak, jakbym była na nowo we Włoszech i jadła te pyszności. Ksiażka odmieniła moje kuchenne życie, bez dwóch zdań! Polecam ją z czystym sercem.
1000 przepisów
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2019-08-28Fantastyczna!
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2019-08-28Powiedz, co sądzisz o tej książce
Dodaj recenzję+
Komentarze
Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.
Komentarze nie są potwierdzone zakupem