KAUKASIS Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu - Olia Hercules | okładka
Buchmann

KAUKASIS Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu Olia Hercules

Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-280-4658-0

EAN: 9788328046580

Liczba stron: 240

Format: 19.5x25.2

Cena katalogowa: 59,99 zł

59,99 zł 37,79 zł

Oszczędzasz 22,20 zł
-37 %
Zamówienie wyślemy 2019-08-26

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

69,98 zł 47,78 zł

oszczędzasz: 22,20 zł
-31 %
Do koszyka
+
=

104,89 zł 67,73 zł

oszczędzasz: 37,16 zł
-35 %
Do koszyka
+
=

99,89 zł 61,73 zł

oszczędzasz: 38,16 zł
-38 %
Do koszyka
+
=

69,98 zł 44,78 zł

oszczędzasz: 25,20 zł
-36 %
Do koszyka

Opis

Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.

Polecane bestsellery

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Wspomnienia wakacji

2019-01-29
Pierwsze, co zwraca uwagę, to oczywiście piękna okładka i powodujące ślinotok zdjęcia potraw w środku. Na szczęście książka ma w sobie wiele, wiele więcej...

Kaukasis mnie nie zawiodło, bo przypomniało wszystkie smaki, które miałam okazję poznać w Gruzji. Piękne ilustracje obudziły wspomnienia i zmotywowały do spróbowania własnych sił w tworzeniu tych pyszności. Znalazłam tu przepisy na ulubione haczapuri i czinkari, a rodzina zajadała się tak, że aż się jej uszy trzęsły...

Prócz przepisów na jedzenie, możemy tutaj zauważyć też samą kulturę z okolic Kaukazu. Żyje się tam zupełnie inaczej niż w Polsce i można to dostrzec nie tylko na naszych talerzach obiadowych, ale również w codziennych sytuacjach.

Gorąco polecam wszystkim tym, którzy znają Gruzję, chcą ją poznać, albo po prostu lubią kulinarne nowości i wyzwania. Ten zakątek świata ma w sobie bowiem niezaprzeczalny urok i moc przyciągania. Ja już dziś wiem, że jeszcze tam wrócę. Oczekując na wakacje będę wybudzać wspomnienia smakami znanymi z podróży.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.