Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Lis Hanna, Lis Paweł | okładka
Oprawa twarda
Wydanie: pierwsze
ISBN: 978-83-101-3407-3
EAN: 9788310134073
Liczba stron: 320
Format: 19.2x24.9
Cena katalogowa: 64,90 zł

64,90 zł 40,98 zł

Oszczędzasz 23,92 zł
-37 %
Zamówienie wyślemy 2021-09-27
Książki od 3,90 zł!
Książki od 3,90 zł!

Opis

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję interesującej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałem też wiele, gotując według podanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać przede wszystkim moi liczni goście…
Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny „Polityki”
Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.
Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!
Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych

Inni klienci sprawdzali również

Festung Breslau - Marek Krajewski | mała okładka
-32 %

Festung Breslau

Marek Krajewski

6.8 / 10 (2802 ocen)

39,90 zł

26,99 zł

39,90 zł

26,99 zł

39,90 zł

26,99 zł

39,99 zł

26,99 zł

39,99 zł

26,99 zł

Inne książki z tej kategorii

44,90 zł

30,53 zł

39,99 zł

26,99 zł

49,99 zł

22,50 zł

59,99 zł

40,79 zł

49,99 zł

22,50 zł

Tokio kultowe przepisy - Murota Maori | mała okładka
-32 %

Tokio kultowe przepisy

Maori Murota

7.7 / 10 (6 ocen)

59,99 zł

40,79 zł

Nowość
Smak dzikich roślin
 - Patrycja Machałek | mała okładka
-32 %

Smak dzikich roślin

Patrycja Machałek

10.0 / 10 (1 ocena)

49,99 zł

33,99 zł

Nowość

59,99 zł

40,79 zł

Tylko na znak.com.pl

59,99 zł

44,99 zł

Tylko na znak.com.pl
Oddasz fartucha - Strzelczyk Tomasz | mała okładka
-25 %

Oddasz fartucha

Tomasz Strzelczyk

54,99 zł

41,24 zł

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.