Menu

Apetyt Philip Kazan Książka

Apetyt
26,18 zł
34,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wydawnictwo: Znak
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 576
Format: 140x205
Rok wydania: 2014
Zobacz więcej
W XV-wiecznej Florencji, mieście zmysłów, każdy jest artystą. Młody Leonardo da Vinci uczy się mieszania pigmentów, a Nino Latini łączy cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Jego daniom nie potrafią się oprzeć Medyceusze, kardynałowie, a nawet sam papież. Kiedy jego ukochana Tessina zostaje zmuszona do ślubu z podstarzałym arystokratą, Nino zatraca się w pracy. Obłędne uczty, rozpustne kurtyzany, potrawy, które mącą zmysły – tylko on potrafi wyczarować spektakl, który zachwyca od Florencji po Rzym. Ale raz rozbudzony apetyt nie da o sobie zapomnieć. Tak jak pierwsza miłość, której nie nakarmią same wspomnienia. Jeśli droga do serca wiedzie przez żołądek, Nino użyje najwykwintniejszych smaków, by odzyskać ukochaną. Przepis kulinarny autorstwa Philipa Kazana, nawiązujący do treści książki: Wołowina duszona w winie to prawdziwy smak Florencji, który nie zmienił się od czasów Nina i Tessiny. W książce to wspaniałe danie pojawia się w finale. A oto sekretna receptura: 1 kilogram młodej pieczeni wołowej, 1 butelka wytrawnego czerwonego wina, 1 cebula, 2 marchewki, pół główki czosnku, pół laski cynamonu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 1 łyżeczka goździków, 4 liście laurowe, Szczypta papryczki pimiento Zacznij od przygotowania mięsa – natrzyj wołowinę solą i pieprzem i odłóż w chłodne miejsce. Wlej około 60 ml oliwy do rondla o grubym dnie. Rozgrzej ją na dużym ogniu i kiedy będzie bardzo gorąca, wrzuć grubo pokrojoną cebulę i marchewki. Smaż je, aż lekko się zrumienią. Obierz czosnek i wrzuć go do rondla z warzywami, dodaj cynamon, pieprz, goździki, sporą szczyptę papryki pimiento i liście laurowe. Dosól do smaku. Na patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Przełóż do rondla z warzywami. Wlej do tego całą butelkę czerwonego wytrawnego wina, tak by zakryło mięso. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 3 godzin.

Szczegółowe informacje na temat książki Apetyt

Wydawnictwo: Znak
EAN: 9788324031238
Autor: Philip Kazan
Tłumaczenie: Urszula Woźniakowska
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 576
Format: 140x205
Rok wydania: 2014
Data premiery: 2014-06-02
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Tadeusza Kościuszki 37
30-105 Kraków
PL
e-mail: [email protected]

Zainspiruj się podobnymi wyborami

Podobne do Apetyt

Oceny i recenzje książki Apetyt

Średnia ocen:
6.95 /10
Liczba ocen:
238
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

23/06/2014
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Myślałam, że jak zwykle przy tego typu powieściach, będzie banalnie, a pochwały polecających to zwykłe marketingowe zagrywki. Wielkie było me zdziwienie, kiedy okazało się, że książka nie jest napisana prostym językiem, przy czytaniu której nie trzeba się wysilać. Jest to literatura wyższego pokroju, wymagająca obrazowej wyobraźni i nadążania za wątkami. Mnie to połechtało i pokrzepiło, bo dało wiarę, że są autorzy współcześni, którzy tworzą klasyczne, piękne powieści naszpikowane ciekawostkami historycznymi i wiedzą na temat wielkich tego świata. Rewelacja!

23/06/2014
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

W zupełności zgadzam się z Panem Mariuszem. Okładka nie jest do końca trafiona, bo rzeczywiście kojarzy się z popularnymi dziś, wątpliwej jakości czytadełkami, ale zawartość jak najbardziej przekonuje. ,,Apetyt" jest rewelacyjny na poziomie formy i treści, zawiera w sobie mnóstwo ciekawostek dotyczących Florencji z czasu Renesansu i zachwyca opisami wyrafinowanych, wykwintnych dań. Książka z tych, które rozpływają w sobie bez reszty i ciężko wrócić na ziemię.

23/06/2014
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Choć kucharka ze mnie żadna, to uwielbiam oglądać programy i telewizyjne show kulinarne. Uwielbiam też jeść i podziwiać potrawy na talerzu. Nigdy dotąd jednak nie musiałam sobie ich wyobrażać, tak jak w tym przypadku i chyba taka forma pasji kulinarnej odpowiada mi najbardziej. Philip Kazan maluje przed naszymi oczami piękne talerze i zmysłowymi opisami zapachów kręci naszym nosem. Operuje scenami i słowami jak wirtuoz, prawie jak Nino - bohater książki przyprawami i produktami, z których czaruje pyszne dania. Rozsmakowałam się w literaturze, podanej w ,,Apetycie".

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Choć kucharka ze mnie żadna, to uwielbiam oglądać programy i telewizyjne show kulinarne. Uwielbiam też jeść i podziwiać potrawy na talerzu. Nigdy dotąd jednak nie musiałam sobie ich wyobrażać, tak jak w tym przypadku i chyba taka forma pasji kulinarnej odpowiada mi najbardziej. Philip Kazan maluje przed naszymi oczami piękne talerze i zmysłowymi opisami zapachów kręci naszym nosem. Operuje scenami i słowami jak wirtuoz, prawie jak Nino - bohater książki przyprawami i produktami, z których czaruje pyszne dania. Rozsmakowałam się w literaturze, podanej w ,,Apetycie".

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

W zupełności zgadzam się z Panem Mariuszem. Okładka nie jest do końca trafiona, bo rzeczywiście kojarzy się z popularnymi dziś, wątpliwej jakości czytadełkami, ale zawartość jak najbardziej przekonuje. ,,Apetyt" jest rewelacyjny na poziomie formy i treści, zawiera w sobie mnóstwo ciekawostek dotyczących Florencji z czasu Renesansu i zachwyca opisami wyrafinowanych, wykwintnych dań. Książka z tych, które rozpływają w sobie bez reszty i ciężko wrócić na ziemię.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Myślałam, że jak zwykle przy tego typu powieściach, będzie banalnie, a pochwały polecających to zwykłe marketingowe zagrywki. Wielkie było me zdziwienie, kiedy okazało się, że książka nie jest napisana prostym językiem, przy czytaniu której nie trzeba się wysilać. Jest to literatura wyższego pokroju, wymagająca obrazowej wyobraźni i nadążania za wątkami. Mnie to połechtało i pokrzepiło, bo dało wiarę, że są autorzy współcześni, którzy tworzą klasyczne, piękne powieści naszpikowane ciekawostkami historycznymi i wiedzą na temat wielkich tego świata. Rewelacja!

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Wysyłka przed premierą!
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość