Apetyt


Philip Kazan

Apetyt

Tłumaczenie: Urszula Woźniakowska
Broszurowa ze skrzydełkami
Liczba stron: 576
Wydawnictwo: Znak
› zajrzyj do środka...
34,90 19,20

Do koszyka
oszczędzasz: 15,70

Zamów teraz,
wyślemy jeszcze dziś!

Koszt dostawy + więcej

Pakiety

+ =
Cena pakietu:
79,80 46,13
Do koszyka
oszczędzasz: 33,67
+ =
Cena pakietu:
69,80 29,69
Do koszyka
oszczędzasz: 40,11
+ =
Cena pakietu:
71,80 32,19
Do koszyka
oszczędzasz: 39,61
+ =
Cena pakietu:
54,80 31,19
Do koszyka
oszczędzasz: 23,61
1/4

Zmysłowa opowieść o rozkoszach podniebienia i sile namiętności

W XV-wiecznej Florencji, mieście zmysłów, każdy jest artystą. Młody Leonardo da Vinci uczy się mieszania pigmentów, a Nino Latini łączy cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Jego daniom nie potrafią się oprzeć Medyceusze, kardynałowie, a nawet sam papież.

Kiedy jego ukochana Tessina zostaje zmuszona do ślubu z podstarzałym arystokratą, Nino zatraca się w pracy. Obłędne uczty, rozpustne kurtyzany, potrawy, które mącą zmysły – tylko on potrafi wyczarować spektakl, który zachwyca od Florencji po Rzym.

Ale raz rozbudzony apetyt nie da o sobie zapomnieć. Tak jak pierwsza miłość, której nie nakarmią same wspomnienia. Jeśli droga do serca wiedzie przez żołądek, Nino użyje najwykwintniejszych smaków, by odzyskać ukochaną.

Przepis kulinarny autorstwa Philipa Kazana, nawiązujący do treści książki:

Wołowina duszona w winie to prawdziwy smak Florencji, który nie zmienił się od czasów Nina i Tessiny. W książce to wspaniałe danie pojawia się w finale.

A oto sekretna receptura:
1 kilogram młodej pieczeni wołowej,
1 butelka wytrawnego czerwonego wina,
1 cebula,
2 marchewki,
pół główki czosnku,
pół laski cynamonu,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
1 łyżeczka goździków,
4 liście laurowe,
Szczypta papryczki pimiento

Zacznij od przygotowania mięsa – natrzyj wołowinę solą i pieprzem i odłóż w chłodne miejsce. Wlej około 60 ml oliwy do rondla o grubym dnie. Rozgrzej ją na dużym ogniu i kiedy będzie bardzo gorąca, wrzuć grubo pokrojoną cebulę i marchewki. Smaż je, aż lekko się zrumienią.
Obierz czosnek i wrzuć go do rondla z warzywami, dodaj cynamon, pieprz, goździki, sporą szczyptę papryki pimiento i liście laurowe. Dosól do smaku. Na patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Przełóż do rondla z warzywami. Wlej do tego całą butelkę czerwonego wytrawnego wina, tak by zakryło mięso. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 3 godzin.

Materiały o książce

„Good reads”

Opowieść przeszywająca niczym „Pachnidło” i realistyczna jak „Dziewczyna z perłą”. Delektuj się tą zmysłową historią namiętności i obsesji.

„Sunday Telegraph”

Zajrzyj w mroczne zakamarki renesansowej Florencji. Odkryj czas nienasycenia i niezaspokojonego apetytu. Poznaj tętniącą od emocji historię, którą tworzą najbarwniejsze postacie epoki.

„Big Issue”

Pyszna książka.

 

Westwing Home&Living to klub zakupowy, który specjalizuje się w sprzedaży produktów związanych z aranżacją wnętrz. Swoim klientom proponują także bogatą ofertę akcesoriów kuchennych. Pobudzą zmysły i zwiększą apetyt czytelników, którzy już niedługo będą mogli wygrać vouchery na zakupy na Westwing. Przenieś się do świata nie tylko wyrafinowanych smaków, ale i międzynarodowych mebli i akcesoriów z całego świata.


Recenzje

Jest pysznie

58 X Good Kliknij jeżeli recenzja była przydatna 49 X Bad Kliknij jeżeli recenzja nie była przydatna
Choć kucharka ze mnie żadna, to uwielbiam oglądać programy i telewizyjne show kulinarne. Uwielbiam też jeść i podziwiać potrawy na talerzu. Nigdy dotąd jednak nie musiałam sobie ich wyobrażać, tak jak w tym przypadku i chyba taka forma pasji kulinarnej odpowiada mi najbardziej. Philip Kazan maluje przed naszymi oczami piękne talerze i zmysłowymi opisami zapachów kręci naszym nosem. Operuje scenami i słowami jak wirtuoz, prawie jak Nino - bohater książki przyprawami i produktami, z których czaruje pyszne dania. Rozsmakowałam się w literaturze, podanej w ,,Apetycie". › rozwiń tekst...

Wykwintna

64 X Good Kliknij jeżeli recenzja była przydatna 53 X Bad Kliknij jeżeli recenzja nie była przydatna
W zupełności zgadzam się z Panem Mariuszem. Okładka nie jest do końca trafiona, bo rzeczywiście kojarzy się z popularnymi dziś, wątpliwej jakości czytadełkami, ale zawartość jak najbardziej przekonuje. ,,Apetyt" jest rewelacyjny na poziomie formy i treści, zawiera w sobie mnóstwo ciekawostek dotyczących Florencji z czasu Renesansu i zachwyca opisami wyrafinowanych, wykwintnych dań. Książka z tych, które rozpływają w sobie bez reszty i ciężko wrócić na ziemię. › rozwiń tekst...

Apetyczna

61 X Good Kliknij jeżeli recenzja była przydatna 57 X Bad Kliknij jeżeli recenzja nie była przydatna
Myślałam, że jak zwykle przy tego typu powieściach, będzie banalnie, a pochwały polecających to zwykłe marketingowe zagrywki. Wielkie było me zdziwienie, kiedy okazało się, że książka nie jest napisana prostym językiem, przy czytaniu której nie trzeba się wysilać. Jest to literatura wyższego pokroju, wymagająca obrazowej wyobraźni i nadążania za wątkami. Mnie to połechtało i pokrzepiło, bo dało wiarę, że są autorzy współcześni, którzy tworzą klasyczne, piękne powieści naszpikowane ciekawostkami historycznymi i wiedzą na temat wielkich tego świata. Rewelacja! › rozwiń tekst...

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...