W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków


Susan Herrmann Loomis

W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków

Oprawa miękka
Liczba stron: 312
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Rok wydania: 2016
34,90 26,18

Do koszyka
oszczędzasz: 8,72

Wyślemy w ciągu 24h

Koszt dostawy + więcej

Harry Potter i Przeklęte Dziecko. Część I i II
+ =
Cena pakietu:
84,80 56,11
Do koszyka
oszczędzasz: 28,69
+ =
Cena pakietu:
84,80 56,11
Do koszyka
oszczędzasz: 28,69
+ =
Cena pakietu:
59,80 41,11
Do koszyka
oszczędzasz: 18,69
1/3

I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?

Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu.


Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.

Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!


To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i porad, którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez dużego wysiłku, a ze wspaniałymi efektami – znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie.

David Lebovitz


Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...