Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.
Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
Aleksandra Kapała – lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej – Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.

Buchmann
Dieta w chorobie nowotworowej Hannah Arendt, Aleksandra Kapała
Oprawa twarda |
Wydanie: pierwsze |
Pierwsze wydanie: 2016-10-26 |
ISBN: 978-83-280-2850-0 |
EAN: 9788328028500 |
Liczba stron: 196 |
Wydawnictwo: Buchmann |
Format: 190x240mm |
Cena katalogowa: 44,99 zł |
Rok wydania: 2016 |
44,99 zł 25,99 zł
Produkt niedostępny
Powiadom mnie
Powiadom
Opis
Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu
Recenzje
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.
Powiedz, co sądzisz o tej książce
Dodaj recenzję+
Komentarze
Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.