Historia naturalna i moralna jedzenia - Maguelonne Toussaint-Samat | okładka
W.A.B.

Historia naturalna i moralna jedzenia Maguelonne Toussaint-Samat

Oprawa miękka

Wydanie: drugie

ISBN: 978-83-280-2039-9

Tytuł oryginalny: Histoire naturelle et morale de la Nourriture

Liczba stron: 672

Wydawnictwo: W.A.B.

Format: 145x205mm

Cena katalogowa: 59,99 zł

Tłumaczenie: Anna Bożena Matusiak, Maria Ochab

59,99 zł 39,29 zł


Opis

Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z „moralną” historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.