Historia kuchni - Reay Tannahill | okładka
Oprawa miękka
Wydanie: pierwsze
ISBN: 978-83-628-5856-9
EAN: 9788362858569
Liczba stron: 478
Format: 14.4x20.3
Cena detaliczna: 78,00 zł

47,63 zł

47,63 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

78,00 zł - cena detaliczna

Zamówienie wyślemy 2024-06-25
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Opis

Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała „Historią kuchni” badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.

Inni klienci sprawdzali również

27,99 zł 27,99 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

17,99 zł 17,99 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

45,49 zł 45,49 zł - najniższa cena 64,99 zł - cena detaliczna

41,99 zł 41,99 zł - najniższa cena 59,99 zł - cena detaliczna

32,89 zł 32,89 zł - najniższa cena 52,00 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce - Tadeusz Gwiaździński | mała okładka
-16 %

O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce

Tadeusz Gwiaździński

10,59 zł 10,59 zł - najniższa cena 12,54 zł - cena detaliczna

33,64 zł 33,64 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

Jeść!!! - Jerzy Bralczyk | mała okładka
-42 %

Jeść!!!

Jerzy Bralczyk

6.4 / 10 (128 ocen)

23,31 zł 23,31 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

47,02 zł 47,02 zł - najniższa cena 64,90 zł - cena detaliczna

Lorneta z meduzą Wędrówki łódzką nocą - Jerzy Krzywik-Kaźmierczyk | mała okładka
-39 %

Lorneta z meduzą Wędrówki łódzką nocą

Jerzy Krzywik-Kaźmierczyk

6.7 / 10 (7 ocen)

24,37 zł 24,37 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

41,53 zł 41,53 zł - najniższa cena 48,30 zł - cena detaliczna

Rozmowy przy stole - Lengren Katarzyna | mała okładka
-43 %

Rozmowy przy stole

Lengren Katarzyna

7.1 / 10 (25 ocen)

25,77 zł 25,77 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

37,11 zł 37,11 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

Moda na gotowanie Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia - Praca zbiorowa | mała okładka
-35 %

Moda na gotowanie Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia

Praca zbiorowa

10.0 / 10 (1 ocena)

57,60 zł 57,60 zł - najniższa cena 89,00 zł - cena detaliczna

Kalafior to król - Leanne Kitchen | mała okładka
-31 %

Kalafior to król

Leanne Kitchen

7.3 / 10 (6 ocen)

27,59 zł 27,59 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem