Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów - Agnieszka Jeż-Kaflik | okładka
RM

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów Agnieszka Jeż-Kaflik

Oprawa miękka
Wydanie: pierwsze

Pierwsze wydanie: 2016-03-25

ISBN: 978-83-7773-294-6
EAN: 9788377732946
Liczba stron: 192
Wydawnictwo: RM
Format: 165x235mm
Cena katalogowa: 29,90 zł
Rok wydania: 2016

29,90 zł 18,22 zł

Produkt niedostępny

Opis

Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.