Mała historia kuchni Dzieje się je - Łukasz Modelski | okładka
Oprawa twarda
Wydanie: pierwsze
ISBN: 978-83-654-7957-0
EAN: 9788365479570
Liczba stron: 64
Format: 280x310mm
Cena katalogowa: 49,90 zł

49,90 zł 31,85 zł

Oszczędzasz 18,05 zł
-36 %
Zamówienie wyślemy 2021-12-10
Książki od 5,90 zł!
Książki od 3,90 zł!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

50,49 zł 32,34 zł

oszczędzasz: 18,15 zł
-35 %
Do koszyka
+
=

99,89 zł 64,35 zł

oszczędzasz: 35,54 zł
-35 %
Do koszyka

Opis

Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.

Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!

Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.

Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.

Inni klienci sprawdzali również

64,90 zł

47,38 zł

44,90 zł

32,78 zł

Tylko na znak.com.pl
Potęga mitu - Joseph Campbell  | mała okładka

Potęga mitu

Joseph Campbell

7.5 / 10 (276 ocen)

52,90 zł

59,99 zł

29,99 zł

Inne książki tego autora

Droga przez mąkę - Łukasz Modelski | mała okładka
-33 %

Droga przez mąkę

Łukasz Modelski

7.5 / 10 (28 ocen)

59,99 zł

39,99 zł

Inne książki z tej kategorii

Połączenie odebrane - Adam Boniecki | mała okładka
-27 %

Połączenie odebrane

ks. Adam Boniecki

6.9 / 10 (86 ocen)

39,90 zł

28,99 zł

44,90 zł

32,78 zł

36,99 zł

26,99 zł

36,99 zł

26,99 zł

36,99 zł

26,99 zł

36,99 zł

26,99 zł

Lukrecja rusza w świat - Anne Goscinny | mała okładka
-28 %

Lukrecja rusza w świat

Anne Goscinny

8.2 / 10 (32 ocen)

39,99 zł

28,99 zł

Artemis Fowl - Eoin Colfer | mała okładka
-50 %

Artemis Fowl

Eoin Colfer

6.7 / 10 (3003 ocen)

39,99 zł

19,99 zł

36,99 zł

26,99 zł

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.