PayPo odbierz kod 30 zł na zakupy
Menu

Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich Historia, tradycje, przepisy Jolanta Mikołajczyk Książka

Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich Historia, tradycje, przepisy
67,55 zł
89,00 zł - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy 2025-06-18
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dialog
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Liczba stron: 176
Format: 24.0x17.0cm
Rok wydania: 2023
Zobacz więcej
67,55 zł
Kuchnia Zjednoczonych Emiratów Arabskich ma długą historię, której warto posmakować. Poznanie jej umożliwia zrozumienie dziejów świata arabskiego, religii, obyczajów i powiązań między państwami, a nawet kontynentami. Stoją za nią historia Beduinów, kolonizacja, perły i ropa naftowa. Szlaki jedwabny i kadzidlany dostarczyły różnorodności smaków, zapachów i kolorów, a ludzie mieszkający na terenach pokrytych piaskiem zagospodarowali wszystkie te dobra. Przyprawy, zioła i składniki potrzebne do gotowania przemierzyły długą drogę od jednej kultury do drugiej, aby zmieniać dania, leczyć i inspirować. I mimo że państwo to ma bardzo krótką historię (powstało 2 grudnia 1971 roku), to człowiek doświadcza tu fascynującej podróży kulinarnej. Kuchnia emiracka to zarówno proste, beduińskie potrawy, których podstawą były nabiał i daktyle (a jedynie od święta mięso), ekskluzywne rarytasy oprószone złotem, jak i mnóstwo dań wywodzących się z różnych stron świata, które przybyły tu wraz z migrantami. Skąd się wzięła ta kulinarna mieszanka i jak na jej tle prezentują się tradycyjne potrawy pustynnych nomadów? Jak gotowały i tworzyły przepisy Emiratki i jak dzisiaj wyglądają emirackie restauracje, w których można odkryć lokalne wersje potraw pochodzących z różnych stron świata arabskiego, z Iranu, Indii, a nawet Irlandii? Książka udzieli odpowiedzi na wszystkie te pytania, a dzięki ponad 200 przepisom każdy będzie mógł stworzyć orientalny klimat we własnej kuchni.

Szczegółowe informacje na temat książki Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich Historia, tradycje, przepisy

Wydawnictwo: Wydawnictwo Dialog
EAN: 9788382380897
Autor: Jolanta Mikołajczyk
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Liczba stron: 176
Format: 24.0x17.0cm
Rok wydania: 2023
Język wydania: polski

Podobne do Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich Historia, tradycje, przepisy

Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Inne książki Jolanta Mikołajczyk

Oceny i recenzje książki Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich Historia, tradycje, przepisy

Średnia ocen:
9.00 /10
Liczba ocen:
1
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Wysyłka przed premierą!
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Zapowiedź
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość