PayPo odbierz kod 30 zł na zakupy
Menu
OKRYJ AZJĘ NA NOWO

Najważniejsza podróż Joanny Bator W 2002 roku kulturoznawczyni Joanna Bator przyjeżdża do Japonii na swoje pierwsze stypendium w Tokyo Institute of Technology. Po kilku powrotach w 2011 z Japonii wyjeżdża Joanna Bator – pisarka. To właśnie w Tokio powstaje jej debiutancka Piaskowa góra, powieść przełomowa dla samej autorki i współczesnej polskiej literatury, a także Ciemno, prawie noc, książka nagrodzona Literacką Nagrodą Nike. Ale pierwszy był Japoński wachlarz, zbiór reportaży uhonorowanych Nagrodą im. Beaty Pawlak. To zapis spotkań, zachwytów i olśnień, ale też próba odpowiedzi na pytania, które rodzą się w codziennych spotkaniach z Innym. Książka – niezwykły osobisty przewodnik bez którego nie sposób zrozumieć współczesnej Japonii. Oddaję w ręce Czytelników kolejne wydanie książki, która jest zapisem największej i najważniejszej podróży mojego życia. W sumie spędziłam w Japonii cztery lata, ale pierwsze dwa, podczas których pisałam Japoński wachlarz, miały szczególny urok nowości i pozostały w mojej pamięci jak świetlisty prezent. fragment Wstępu Joanna Bator – laureatka Nagrody Literackiej Nike, Nagrody im. Beaty Pawlak, Nagrody Literackiej im. Hermana Hessego, Nagrody Literackiej im. Stefana Heima, Nagrody Literackiej Usdomer, szwajcarskiej Spycher Literaturpreis. Autorka bestsellerów tłumaczonych na wiele języków, w tym zekranizowanego niedawno Ciemno, prawie noc.
Pierwsza japońska powieść Joanny Bator! Wielkie zaskoczenie w duchu zen! Kiedy drzwi zamknęły się za jej chłopakiem, nie wiedziała, że widzi go po raz ostatni. Kiedy zaczęła uczyć polskiego Panią Myōko, nie przypuszczała, że dzięki niej wyruszy w daleką podróż. Kiedy po raz pierwszy spotkała Mistrza Myō, nie sądziła, że jej życie na nowo nabierze sensu. Kiedy na jej drodze stanął mężczyzna ze znamieniem w kształcie oliwki na plecach, nie spodziewała się, jak silna będzie miłość, która ich połączy. Podróżując wraz z główną bohaterką po Japonii, towarzysząc jej w sklejaniu rozbitych naczyń, czytelnik stopniowo wkracza w harmonijny świat zen, gdzie serce i umysł zapisuje się jednym znakiem kanji, a najpiękniejsze jest to, co niekompletne, przemijające i niedoskonałe. Metaforą ludzkiego losu jest tutaj kintsugi, pradawna sztuka naprawy ceramiki za pomocą złota. Joanna Bator – Pisarka. Autorka m.in. Wyspy łzy, Roku Królika i uhonorowanej Nagrodą Literacką Nike Ciemno, prawie noc. Purezento (czyli „prezent”) to powieść tajemnicza i na wskroś japońska. Poruszająca historia utraty i miłosnej odnowy. Rozgrywająca się w Tokio i Kamakurze opowieść ma słodko-słony smak umami.
„Przepiękna opowieść o utracie, samotności i nadziei. Nie tylko dla tych, którzy lubią Japonię i koty.” Joanna Bator „Znakomity, żywiołowy debiut.” David Mitchell Kim jest tajemniczy kot błądzący ulicami tętniącej życiem metropolii? Demiurgiem, szaleńcem, przewodnikiem, a może duchem miasta, który w niepowtarzalny sposób łączy ze sobą ludzi i zdarzenia? Artystę tatuatora, którego tajemnicza dziewczyna prosi o odtworzenie na plecach mapy Tokio; bezdomnego, samotnie mieszkającego w opuszczonym hotelu; przepracowanego taksówkarza, który nie może się pogodzić z przedwczesną śmiercią żony; mężczyznę uzależnionego od gier komputerowych, marzącego o prawdziwej miłości… Literacki majstersztyk, w którym pieczołowicie posplątywane postaci, wątki i gatunki tworzą wielobarwny obraz Tokio – miasta, które przyciąga i i odpycha, zawsze pozostając nieuchwytne. Nawet dla tytułowego kota. „Co za powieść!... Porusza, zaskakuje, a chwilami łamie serce”. „The Guardian” „Najbardziej niesamowity w Kotcie w Tokio, jest wigor tej prozy – na luzie, ale nie hipsterskiej, ambitnej ale nie pretensjonalnej. To niesamowicie energetyczna, odmładzająca lektura.” „The Times” „List miłosny do kultury i literatury japońskiej”. Rowan Hisayo Buchanan Nick Bradley – kulturoznawca, który poświęcił swój doktorat postaci kota w kulturze japońskiej. Kota w Tokio, jego pierwszą powieść, nazwano jednym z najważniejszych debiutów 2021 roku i nominowano do Dublin Literary Award i Diverse Book Award. Została przełożona na ponad dziesięć języków.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej. Od autorki Siemanko! Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi – mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne – czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki. Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie „Pierogi z Kimchi” i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was. No to papa
POZNAJ BOGACTWO SMAKÓW KOREI   Wiola powraca z nową porcją koreańskich dań! Razem z nią i Sonu odkryjesz smaki różnych zakątków Korei. Zwiedzisz urokliwe miasta i miasteczka, gdzie poznasz lokalne przysmaki. Spróbujesz autentycznego koreańskiego street foodu, który przeniesie Cię prosto na zatłoczone ulice i gwarne targi. Odwiedzisz kawiarnie i restauracje, w których skosztujesz niecodziennych potraw i napojów. Zajrzysz do koreańskich domów i zobaczysz, co ich mieszkańcy jedzą na co dzień oraz od święta. Sprawdzisz, czego nie może zabraknąć w ich lodówkach i co troskliwe mamy pakują swoim dzieciom do lunchboxów.   Daj się porwać w podróż po Korei i jej smakach!
– Sean! – No...? – Opowiedz mi, gdzie w Tokio o trzeciej rano można kupić piwo w nielegalnym automacie. I jak napić się w pubie, kiedy się nie ma ani grosza przy duszy. Wiesz, na trick ze spirytusem. – Przecież ty to wiesz, aż nadto dobrze zresztą. – Tak, ale moi czytelnicy nie wiedzą. – Jacy czyte... książkę piszesz??? Pogięło cię. Zwariowany Polak... – Zamknij się, nie mniej zwariowany Irlandczyku. I lepiej mi pomóż, bo muszę zmieścić dziesięć lat naszych przygód w Japonii w jednej powieści, w której ty... – Dlaczego ja? – Nie przerywaj. No więc ty masz napisać, jak się podrywa Japonki, i o majteczkach. Różowych w białe płatki wiśni. I o cerowaniu dziewic... – Nawet nie śmiej, małpo wredna! Jeszcze Mayumi przeczyta i będę miał prze-chla-pa-ne! Jak wspomnisz o podrywaniu, to ja napiszę o nocy na zardzewiałym rowerze w Ikebukuro. – I oku tuńczyka? – I jak cię aresztowali! – I o Przyjacielu Kalorii, koniecznie! – I o żubrówce! – I o.. Marcin Bruczkowski wyjechał do Japonii na rok, a został tam dziesięć lat. Jak twierdzi, zatrzymała go miłość do japońskiego piwa i łaźni koedukacyjnych. Jego pierwsza powieść, „Bezsenność w Tokio”, natychmiast stała się bestsellerem.  
Kuchnia koreańska to prawdziwa sztuka życia W Korei kimchi przygotowuje się z rodziną, zasiada razem do stołu, zastawionego kolorowymi potrawami przygotowanymi z wielką dbałością i łączy tradycyjne dania z lokalnymi alkoholami, aby wydobyć wszystkie smaki. Odkryj bogactwo koreańskiej kultury kulinarnej dzięki 100 autentycznym, prostym przepisom, bezcennym praktycznym poradom i technikom, takim jak domowa fermentacja. Daj się zauroczyć całkiem nowym składnikom i sprawdź jak smakują: Domowy bibimbap Zupa lodowa z wodorostami Pikantna zupa z wołowiny z warzywami Roladki z dorsza Ragoût z kimchi Naleśniki hotteok z matchą i białą czekoladą Poznaj foodsharing w koreańskim wydaniu Z dzieciństwa w Korei pamiętam góry główek kapusty, które raz w roku wypełniały nasz salon, a z których całą rodziną przygotowywaliśmy kimchi, półki suszących się na słońcu papryczek chili i charakterystyczny zapach fermentującej soi, z której kilka miesięcy później powstawała cudowna pasta doenjang. Kiedy gotuję, wciąż brzmią mi w uszach mantry powtarzane przez kobiety z mojej rodziny: kolejność składników, pełna paleta barw, odpowiednia ilość papryki w daniu... Jina Jung  
Zapierająca dech w piersiach podróż do TOKIO, podczas której odkryjesz różnorodność tego miejsca – futurystyczne drapacze chmur, kultowe bary  karaoke, kolorowe targi, małe alejki i romantyczne parki. Spaceruj po dzielnicach tego niezwykłego miasta od Shinjuku po Shibuyę i Chiyodę. Ta imponująca ilustrowana książka podróżnicza pozwoli ci poczuć klimat japońskiego archipelagu i zrozumieć sekrety japońskiej duszy. Strona po stronie, dzięki niezwykłym zdjęciom i ekscytującym opisom, daj się uwieść atmosferze, która powstaje na styku fascynującej tradycji i krzykliwej nowoczesności. • odkryj historię Tokio w okresie Edo • skosztuj kulinarnych specjałów z różnych dzielnic • weź kąpiel w tradycyjnej łaźni sento • podziwiaj święty mecz zapaśników sumo • weź udział w przedstawieniu teatru nō • odwiedź najstarszą świątynię buddyjską w mieście ZANURZ SIĘ W KOLOROWEJ STOLICY JAPONII! POCZUJ KLIMAT MIASTA Z WYGODNEJ SOFY LUB ZNAJDŹ INSPIRACJE NA NASTĘPNE WAKACJE W TOKIO.  
Spełnianie marzeń bywa czasem niebezpieczne Flo przeżywa kryzys - praca ją nuży, związek się rozpada, Tokio wydaje się zbyt znajome .. Wtedy właśnie w metrze natrafia na porzuconą powieść Dźwięk wody. To moment, który odmieni jej życie... Ayako jest najbardziej zagadkową osobą na wyspie Honsiu. W miasteczku Onomishi skleja onigiri dla stałych bywalców swojej przytulnej kawiarenki. Kiedy w progu pojawia się jej długo niewidziany wnuk – stojący na życiowym rozdrożu rysownik Kyo, skamieniałe serce babci z wolna topnieje. Ayako i Kyo stopniowo poznają siebie samych i siebie nawzajem, poddając się uzdrawiającej mocy płynącego czasu. Ale co wspólnego ma z nimi Flo – tłumaczka, która właśnie zjawiła się w Onomishi, by odnaleźć tajemniczego pisarza? Cztery pory roku w Tokio to niespieszne spacery kocią alejką i cień budzącej grozę góry. Wspomnienia porzuconych marzeń i emocje, przed którymi nie sposób się ukryć. Nick Bradley – pisarz, którego książki przenika miłość do Japonii i jej kultury. Wiele lat spędził w Tokio między innymi jako fotograf i tłumacz. Autor powieści Kot w Tokio nazwanej jednym z najważniejszych debiutów 2021 roku.  
ODNAJDŹ UMAMI I POZNAJ POTRAWY, KTÓRE TOWARZYSZĄ JAPOŃCZYKOM OD DZIECIŃSTWA Domowa kuchnia japońska to fantastyczne smaki znane z dzieciństwa spędzonego w Tokio, receptury mamy i babci. To niezapomniany aromat kiszonek nukazuke fermentowanych w otrębach ryżowych, a także rytuały parzenia herbaty i proste rady, jak przygotować najlepszy ryż do sushi. To przyjemność przygotowywania potraw własnoręcznie, bez przemysłowych dodatków. Dania skomponowane z łatwo dostępnych, lokalnych i sezonowych produktów, a także propozycje ich wegańskich zamienników. Dowiedz się, jak smakują: • ikameshi • sałatka z sashimi • suszona ryba himono • kwiaty wiśni w soli • chawanmushi z małżami • shoyu ramen Maori Murota zabierze cię do świata smaków, zapachów i kolorów Japonii. Będzie pysznie, rodzinnie i bardzo japońsko
Książka Agnieszki Klessa-Shin "Polka w Korei. Jak się żyje w kraju K-popu, kimchi i Samsunga" Czy 10 lat wystarczy, by zrozumieć Koreę Południową? Agnieszka Klessa-Shin przyleciała do Seulu jako studentka koreanistyki, uzbrojona w wiedzę teoretyczną i znajomość języka. Na miejscu okazało się jednak, że wylądowała na obcej planecie, pełnej sprzeczności, kontrastów i absurdów, ale też zaskakująco pięknej i fascynującej. Nie przypuszczała, że zostanie tam na stałe, poślubi Koreańczyka, a jej filmy o Kraju Spokojnego Poranka będą chciały oglądać setki tysięcy fanów. Dlaczego Koreańczycy z Południa nie boją się sąsiadów z Północy, ale w filmach zawsze cenzurują noże? Czy jedzą psy i słuchają K-popu? Dokąd ciągle się spieszą? Czemu dostają dłuższy urlop z powodu śmierci rodziców niż na wakacje? Dlaczego panna młoda nigdy nie założy sukni ślubnej po mamie? I skąd się bierze han, smutek łączący wszystkich Koreańczyków? Opowieść o życiu w Korei przeplata się tutaj z praktycznymi wskazówkami dla tych, którzy chcieliby odwiedzić ten kraj, poznać jego kulturę oraz skosztować lokalnej kuchni (a przy tym nie spłonąć). Agnieszka Klessa-Shin – znana w Internecie jako Pyra w Korei, to twórczyni popularnego kanału na YouTubie, na którym publikuje filmy o życiu codziennym w Korei. Pochodzi z Poznania, gdzie ukończyła koreanistykę, a od 2013 roku mieszka w Korei – to właśnie w Seulu poznała swojego męża Taejina. Wydała ebooka kulinarnego Koreańska kuchnia na polskim stole, który był bestsellerem w 2021 roku.
Joanna Bator wraca do Japonii Akihabara, królestwo mężczyzn, którzy wybrali samotne życie w sieci, Las samobójców w Aokigaharze, piękno i niesamowitość zwykłych na pozór miejsc tokijskiego metropolis. Parki, świątynie, herbaciarnie, bary w peryferyjnych dzielnicach i wielkie sklepy w tętniącej życiem Shibuyi – Japonia i jej mieszkańcy widziani oczami Joanny Bator są odmienni od wszystkiego, co znamy z  książek, filmów i przewodników. Laureatka Nike zabiera nas w podróż do fascynującego, pełnego nieoczywistości świata, który nieustannie fascynuje, inspiruje i intryguje.  
Czym jest kuchnia azjatycka? To festiwal obfitości, świeżości i różnorodności. Śmiałe kontrasty i odwaga w łączeniu smaków ukrytych na co dzień w skąpanych w słońcu polach Indonezji, ulicznych straganach w Hanoi i Bangkoku oraz w wodach okalających skaliste wybrzeża Japonii. To wreszcie fascynujący balans ostrości, słodyczy, kwasowości i umamiczności. Jest to też kuchnia dostępna dziś w każdym domu nad Wisłą, której nie należy się bać, a kosztować i chłonąć każdym zmysłem! Trzymasz w ręku bilet, który pozwoli oswoić najbardziej egzotyczne połączenia smaków, zapozna Cię z kulinarnymi klasykami Azji Środkowo-Wschodniej i zachęci do dalszego eksperymentowania. I bez względu na to, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni, czy nie z jednej misy ramen jadłeś, znajdziesz tu masę wiedzy i inspiracji. Spakuj więc pałeczki i wyrusz ze mną w kulinarną podróż przez Azję! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.  

 

Odkryj Azję na Nowo 

Azja to kontynent pełen kontrastów, gdzie starożytne tradycje spotykają się z nowoczesnością. Odkryj go na nowo poprzez lekturę fascynujących książek, które zabiorą Cię w niezapomnianą podróż. Zanurz się w kulturze, smakach i historiach, które zainspirują Cię do poszukiwania nowych przygód. Przygotuj się na wyjątkową podróż literacką, która odkryje przed Tobą najpiękniejsze zakątki Azji. Czas na nowe odkrycia! 

 

Fascynujące historie i głębokie refleksje 

Odkryj niesamowite historie, które przeniosą Cię do serca Azji. Joanna Bator w swojej książce "Rekin z parku Yoyogi" zabiera czytelnika na niezwykłą podróż po Japonii. To nie tylko opowieść o tajemniczych zakamarkach Tokio, ale także refleksja nad współczesnym życiem w Japonii, gdzie tradycja miesza się z nowoczesnością. 

Nick Bradley w "Cztery pory roku w Japonii" prowadzi nas przez zmieniające się krajobrazy Kraju Kwitnącej Wiśni. Jego opisy są pełne poetyckich refleksji nad pięknem natury i codziennego życia w Japonii. Ta książka to prawdziwa uczta dla zmysłów, która pozwala na nowo odkryć uroki tej fascynującej kultury. 

Jeśli chcesz poczuć smaki Azji w swojej kuchni, sięgnij po książki kulinarne, które przeniosą Cię w świat egzotycznych potraw. "Pierogi z kimchi. Kulinarna podróż po Korei" autorstwa Wiolety Błazuckiej to doskonały przewodnik po koreańskiej kuchni. Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na tradycyjne dania, ale także ciekawe historie i anegdoty związane z koreańskimi zwyczajami kulinarnymi.