Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów


Agnieszka Jeż-Kaflik

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

Oprawa miękka
Liczba stron: 192
Wydawnictwo: RM
Rok wydania: 2016
29,90 20,93

Do koszyka
oszczędzasz: 8,97

Zamów teraz,
wyślemy w poniedziałek.

Koszt dostawy + więcej

Pakiety

+ =
Cena pakietu:
84,80 53,87
Do koszyka
oszczędzasz: 30,93
+ =
Cena pakietu:
66,80 43,07
Do koszyka
oszczędzasz: 23,73
+ =
Cena pakietu:
69,80 44,87
Do koszyka
oszczędzasz: 24,93
+ =
Cena pakietu:
59,80 38,87
Do koszyka
oszczędzasz: 20,93
1/4

Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.

Recenzje

Dodaj własną recenzję.
Wygraj książkę.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...