PayPo odbierz kod 30 zł na zakupy
Menu

Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Paweł Ochman Książka

Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
32,74 zł
54,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wyślemy w ciągu 24h
Wydawnictwo: Marginesy
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 320
Format: 19.0x25.0cm
Rok wydania: 2022
Zobacz więcej
32,74 zł
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. Przed nami przesmaczna przygoda! *** „Kasze – w różnych odmianach i w rozmaitych odsłonach. Paweł Ochman dokonał rzeczy niebywałej. Po pierwsze, wrócił do produktu, który przez stulecia stanowił podstawę naszego menu, a przez ostatnich kilka dekad niezbyt często gościł na polskich stołach. Po drugie, każdy znajdzie wiele ciekawych faktów dotyczących np. odmian kasz, ich nazw regionalnych czy pochodzenia. Po trzecie wreszcie, jest skierowana do wszystkich i może z niej korzystać każdy, kogo ciekawią nowe smaki. Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów gotowania i doskonałe źródło inspiracji”. – prof. Dorota Świtała-Trybek, Uniwersytet Opolski „Kasze Pawła Ochmana doskonale wpisują się w istniejący nurt zainteresowania regionalnym dziedzictwem kulinarnym w Polsce. Największym atutem tej książki są wybrane w trakcie niezliczonych podróży kulinarnych oryginalne przepisy pozyskane od pań z kół gospodyń wiejskich. Teraz szerokie grono czytelników może we własnym domu sporządzić na bazie kasz zupy, dania obiadowe czy desery, a później wyruszyć w kulinarną podróż po regionach. To obowiązkowa pozycja dla osób odkrywających dziedzictwo kulinarne oraz tych wszystkich, którzy żyją w zgodzie ze „slow life”, a tym samym celebrują posiłki w duchu „slow food”. – dr Dominik Orłowski, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie „Paweł Ochman to istny fenomen. Prawdziwy autorytet w czasach intelektualnego kryzysu i ekspertów od wszystkiego. Trudno o drugiego podobnego mu pasjonata polskiej kuchni regionalnej i jej bardziej skrupulatnego kronikarza. Niezmiennie chylę czoła przed jego warsztatem, wiedzą i niezwykłą umiejętnością adaptowania starych przepisów do współczesnych czasów”. – Basia Starecka, dziennikarka, w sieci jako NakarmionaStarecka.pl „Kasze! Jak ja czekałam na tę książkę. Uwielbiam wszystkie, ale gryczana i jaglana to moi faworyci. Paweł podszedł do tematu nieziemsko smacznie! Sosy, gołąbki, pasztety, desery – wszystko oczywiście zrobione z kasz! Ślinotok gwarantowany już od samego patrzenia! Pysznie, wegańsko, zdrowo i regionalnie! Oczywiście, że polecam!” – Zofia Zborowska-Wrona, aktorka „Paweł Ochman po raz kolejny zabiera nas na ekscytującą wyprawę – do małych wiosek na Pomorzu, domów na Kresach i pod strzechy Podkarpacia. Zaglądamy do garnków pełnych parującej gryczanki, prażymy z nim jagły i robimy krem czekoladowy z kaszy jęczmiennej. Ta książka to apetyczna podróż do korzeni polskiej kuchni i prawdziwy hołd dla kaszy – naszego kulinarnego dziedzictwa”. – Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem

Szczegółowe informacje na temat książki Kasze w roślinnej kuchni regionalnej

Wydawnictwo: Marginesy
EAN: 9788367022651
Autor: Paweł Ochman
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 320
Format: 19.0x25.0cm
Rok wydania: 2022
Data premiery: 2022-01-26
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa
PL
e-mail: [email protected]

Podobne do Kasze w roślinnej kuchni regionalnej

Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Inne książki Paweł Ochman

Oceny i recenzje książki Kasze w roślinnej kuchni regionalnej

Średnia ocen:
8.11 /10
Liczba ocen:
9
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Wysyłka przed premierą!
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Zapowiedź
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość