Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna Estonia, Łotwa, Litwa - Zuza Zak | okładka
Oprawa twarda
ISBN: 978-83-754-1448-6
EAN: 9788375414486
Tytuł oryginalny: Amber & Rye. A baltic food journey: Estonia, Latvia, Lithuania
Liczba stron: 256
Format: 190x260mm
Cena katalogowa: 98,70 zł

98,70 zł 64,97 zł

Oszczędzasz 33,73 zł
-34 %
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!
Książki od 3,90 zł!
Książki od 3,90 zł!

Opis

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
GŁÓWNE ZALETY
• Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
• Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
• Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży – tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
O KSIĄŻCE
„Bursztyn i żyto” przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper „uchwyciła ona ducha narodu”. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.

„Co za radość… wspaniała kuchnia bałtycka… Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej”.
OLIA HERCULES

„Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa – złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku”.
„Biały całun”, Antanas Škema

Inni klienci sprawdzali również

Białe zęby - Zadie Smith | mała okładka
-32 %

Białe zęby

Zadie Smith

6.9 / 10 (2276 ocen)

39,90 zł

26,99 zł

44,90 zł

30,53 zł

Zimowla - Dominika Słowik | mała okładka
-32 %

Zimowla

Dominika Słowik

6.9 / 10 (1050 ocen)

44,90 zł

30,53 zł

Jesteś cudem - Rodzeń Elżbieta | mała okładka
-33 %

Jesteś cudem

Elżbieta Rodzeń

8.0 / 10 (243 ocen)

39,99 zł

26,99 zł

59,99 zł

40,79 zł

59,99 zł

40,79 zł

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.