PayPo odbierz kod 30 zł na zakupy
Menu

Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy? Leanne Cooper Książka

Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?
26,18 zł
34,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wydawnictwo: Znak Literanova
Liczba stron: 240
Format: 160x200mm
Rok wydania: 2016
Zobacz więcej
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej? Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości? Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i odwrotnie? Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.

Szczegółowe informacje na temat książki Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?

Wydawnictwo: Znak Literanova
EAN: 9788324027507
Autor: Leanne Cooper
Liczba stron: 240
Format: 160x200mm
Rok wydania: 2016
Data premiery: 2016-01-11
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Tadeusza Kościuszki 37
30-105 Kraków
PL
e-mail: [email protected]

Zainspiruj się podobnymi wyborami

Nowość

Podobne do Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?

Oceny i recenzje książki Jedz inaczej - dlaczego jemy to, co jemy?

Średnia ocen:
5.98 /10
Liczba ocen:
86
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Wiedzieliście, że nasz organizm traktuje tłuszcz jako jeden ze smaków? Dlatego niektórzy z Nas nie przepadają za potrawami bardzo tłustymi, a inni wręcz przeciwnie - za kawałek tłuszczyku zrobią wszystko. Podobnie jest z pozostałymi smakami - słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. A umami? Cóż to takiego?„Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy" na pierwszy rzut oka wydaje się być poradnikiem kulinarnym, skierowanym głównie do osób o niewłaściwych nawykach żywieniowych, który borykają się z nadwagą czy otyłością. Nic bardziej mylnego! Książka Leanne Cooper skupia się bardziej na psychologii jedzenia, niż wyliczaniu kalorii każdego posiłku czy sugerowaniu odpowiednich diet. Jak stwierdza sama autorka „Nie znajdziecie tu definicji ani przykładów zawartości składników odżywczych i kalorii. Zamiast tego zyskacie trochę wiedzy o badaniach i teoriach dotyczących tego, co i dlaczego jemy (...)".W książce wprowadzonych zostało dziewięć głównych rozdziałów, podzielonych dodatkowo na podrozdziały i zwieńczone zadaniami, które ułatwiają czytelnikowi zapamiętanie kwestii poruszonych w poszczególnym dziale. W poradniku zaprezentowano całą masę różnych postaw ludzi i ich podejście do jedzenia, cechy charakterystyczne takich osobników czy nawet powody, dlaczego przy jedzeniu jedni zachowują się tak, a drudzy zupełnie inaczej. Przyznam szczerze, że odnalazłam siebie na jego stronach i wydaje mi się, że było to głównym powodem, dlaczego informacje przekazywane przez autorkę tak dobitnie do mnie trafiły.Nigdy nie próbowałam stosowania żadnych diet na sobie, natomiast często spotykałam się z różnymi sposobami na odchudzanie poprzez znajome. Książka Cooper uświadamia czytelnika, że najlepszym sposobem na dietę jest racjonalne żywienie w zestawieniu z odpowiednim zróżnicowaniem posiłków i wykorzystywaniu nieprzetworzonych produktów. Żadnego zmuszania się do czegoś, co nam zupełnie nie pasuje, żadnego odmawiania sobie przyjemności. Najważniejsze są indywidualne potrzeby, które sami idealnie dopasujemy do naszego stylu życia. Autorka stwierdza również, że aktywność fizyczna w naszym życiu jest bardzo ważnym elementem zaprezentowanej przez nią wersji diety.Pozycja nie jest skierowana do konkretnej grupy ludzi - co jest jej ogromną zaletą. Każdy żywieniowy laik będzie potrafił odnaleźć się w tej pozycji, a osoba, która na co dzień związana jest (profesjonalnie czy hobbystycznie) w jakimś stopniu z żywieniem, odnajdzie masę ciekawostek o samym żywieniu, jak i sposób na odpowiednie nakierowanie swojego podejścia do jedzenia tak, aby sprawiało ono jeszcze więcej przyjemności.Książka Cooper jest najbardziej pozytywnym poradnikiem, z jakim do tej pory miałam okazję się spotkać. Bezpośrednio po ukończeniu lektury wybrałam się do sklepu po kilka zdrowszych produktów, których zdecydowanie brakowało w mojej lodówce. Nie mam problemów z żywieniem, ale dzięki kilku poradom odnalezionym w tej pozycji będę mogła czerpać jeszcze więcej przyjemności z jedzenia, które (mam nadzieję) będzie miało swoje przełożenie również w jakości mojego życia.Pozycję polecam szczególnie:osobom mającym problemy żywieniowe,osobom będącym na wszelkiego rodzaju dietach,osobom cierpiącym na różnego rodzaju choroby zwyrodnieniowe, spowodowane nadmierną wagą,osobom zawodowo związanym z żywieniem (trenerom personalnym, żywieniowcom...),osobom interesującym się tematyką związaną z żywieniem,osobom, które nie potrafią odnaleźć radości w spożywaniu pokarmów,wszystkim leniom, którym nie chce się gotować i odżywiają się wyłącznie gotowymi produktami,wszystkim, którzy lubią poszerzać granice swojej wiedzy i świadomości.

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego niektóre rzeczy nam smakują, a innych po prostu nie lubimy spożywać, choć dla drugiej osoby produkty te stanowią przysłowiowe "niebo w gębie":)? Albo czy przyszło wam do głowy pytanie o to, dlaczego inni jedzą tyle samo, a nawet więcej niż ja, a przy tym mogą chwalić się niezmiennie smukłą sylwetką? Wreszcie czy ciekawi was to, co decyduje o tym, iż ze sklepowej półki wybieracie konkretnie ten produkt, a nie inny, leżący tuż obok...? Na te wszystkie pytanie znajdziecie odpowiedzi w niezwykłej książce pt. "Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy", autorstwa Leanne Cooper, która ukazała się właśnie nakładem Wydawnictwa Znak. Co więcej, pozycja ta zdradzi czytelnikom sekret, na zdrowe i smaczne odżywanie, przy jednoczesnym zachowaniu zgrabnej sylwetki naszego ciała. Prawda, że brzmi kusząco...:)?Książka Pani Leanne jest znakomitym poradnikiem odnoszącym się do odżywania człowieka, w którym to znajdziemy szereg porad, wskazówek, ćwiczeń, które uczynią nasze żywienie smacznym, rozsądnym, przyjemnym i przede wszystkim zdrowym. Książka ta została podzielona na kilka zasadniczych części, w których to zawarto kolejno informacje odnoszące się do zdrowego odżywiania, powszechnie obowiązujących modeli żywieniowych, wpływów czynników zewnętrznych i wewnętrznych na nasze wybory żywieniowe, wpływie edukacji i uczenia się na nasze upodobania smakowe, powodach i możliwościach skutecznych zmian żywieniowych, wpływie emocji i naszej osobowości na konkretne nawyki i wybory żywieniowe, marketingu branży spożywczej z całym system oznaczeń na opakowaniach łącznie, oraz praktycznych wskazówek pomagających dokonać zmian we własnym życiu. Na końcu znajdziemy zaś niezwykle interesujący kwestionariusz dotyczący zachowań z jedzeniem, który pozwoli nam lepiej poznać siebie samych, o kreślić błędy jakie popełniamy przy procesie odżywiania. Całość zaś jest opatrzona niezwykle barwnymi i czytelnymi wykresami i tabelami, czyniącymi tę lekturę jeszcze bardziej pasjonującą."Jedz inaczej" to pozycja, która podejmuje kwestię odżywiania w zupełnie inny sposób, niż ma to miejsce w szeregu innych poradników. Otóż nie jest to pozycja skupiająca się na tabelach kalorycznych, przepisach na kolejne super diety, lekarskich metodach walki z otyłością czy też sposobach produkcji zdrowej żywności. Znajdziemy tu natomiast psychologię jedzenia, czyli udokumentowane i sprawdzone dowody na to, co kieruje naszymi wyborami żywieniowymi. Po lekturze tej książki zrozumiemy to, dlaczego jemy tak, a nie inaczej, i zrozumiemy także powody i przyczyny, z których jesteśmy otyli, szczupli lub też mamy problemy z apetytem. To pozycja, która w bardzo prosty, logiczny i przekonujący sposób mówi o tym, iż tak naprawdę wszystko zależy od nas, i tylko od nas...Każdy z poszczególnych rozdziałów rozpoczyna się od postawienie głównego pytania, odnoszącego się np. do wpływu poszczególnych składników pożywienia na nasz nastrój, następnie rozwinięcia tematu poprzez ukazanie konkretnych przykładów, teorii, dowodów, zaś całość wieńczy zestaw zadań i ćwiczeń, które czytelnik powinien wykonać, jeśli chce poznać odpowiedź na dręczące go pytania o własne odżywianie. Taki układ bardzo przypadł mi do gustu, zwłaszcza za sprawą swojej racjonalności, delikatności i przejrzystości. Wszystko to jest podane w prosty, nienachalny, lekki sposób, który czyni tę lekturę miłą, ciekawą i w pełni przemawiającą do czytelnika. I tak jak w przypadku większości poradników mam zawsze pewne obiekcje, tak w przypadku tej książki po prostu wierzę we wszystko to, co w niej odnalazłam. Nie jest to bardzo trudna wiara, gdyż każdy z zawartych tu argumentów, jest po prostu merytoryczny, rozsądny i trafiający do odbiorcy.Największą wartością tej pozycji, jest bez wątpienia wiedza, jaką ona sobą niesie. Powiedzieć, iż nauczyłam się z lektury wiele, to zdecydowanie zbyt mało, gdyż ilość faktów i rozsądnych wskazówek wyniesiona z tej książki, jest po prostu ogromna. Wystarczy wspomnieć chociażby o takich perełkach, jak wzmożonym głodzie u osób, które właśnie zakończył dietę i planują stopniowy powrót do normalnego odżywiania, wpływie długości trwania posiłku na nasz apetyt, który rośnie wraz z tym czasem, o zależności ilości spożywanego pokarmu, od stopnia trudności w jego zdobycia - im trudniej, tym mniej go jemy, czy też chociażby o tym, iż tak naprawdę etykiety na opakowaniach produktów żywnościowych, nie mają dla nas większego znaczenia (poza terminem przydatności), gdyż i tak nie wiele z nich rozumiemy... To wiedza na pozór prosta, łatwa i powszechna, a jednak nie zawsze na znana, bynajmniej w moim przypadku tak było...Na osobną uwagę zasługuje rozdział poświęcony szerokiemu zagadnieniu marketingu jedzenia, w którym jest mowa o metodach i sposobach przekonywania przez koncerny żywieniowe klientów, do sięgnięcia po ich produkty. Co ciekawe, jak się okazuje najbardziej zależy im na sprzedaży produktów najbardziej przetworzonych chemicznie, a tym samym najmniej zdrowych dla naszego organizmu. Słodycze, produkty słone, dodatki w postaci licznych ulepszaczy - wszystko to stanowi najbardziej chodliwy i drogi produkt, jaki starają się nam sprzedać wielcy producenci żywności. Sumy pieniędzy jakie wydają ku temu, po prostu porażają... I znów dzięki tej lekturze zyskujemy wiedzy o tym, jak się bronić przed tymi nachalnymi kampaniami medialnymi, i nie poddać ogłupiającej fali chemicznego jedzenia...Książka Leanne Cooper pozwala uwierzyć w siebie. To bardzo wiele, gdyż zazwyczaj to właśnie te osoby, który borykają się z problemami utrzymania odpowiedniej wagi, mają z tym największe kłopoty. Tak dużej dawki pozytywnej energii, jaką odnalazłam w tej lekturze, nie doświadczyłam już od bardzo dawna. Dzięki tej pozycji wiem, że tak naprawdę wszystko zależy ode mnie, od mych wyborów, chęci, samozaparcia w dążeniu do tego, by odżywiać się lepiej i zdrowiej, co wcale nie znaczy - mniej przyjemnie. Otóż autorka udowadnia na licznych przykładach, że głodówki, wyrzeczenia, surowe zasady itd..., nie przynoszą żadnego dobrego i skutecznego efektu, zaś jedyną drogą ku lepszemu odżywianiu się, jest rozsądek, mądrość i zrozumienie własnego organizmu. Każdy z nas jest bowiem inny, i tak naprawdę tylko on sam wie, co jest i co powinno być dla niego najlepsze, by dzięki temu czuł się po prosu dobrze."Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy" to książka, którą mogę polecić każdemu bez wyjątku, gdyż każdy z nas musi przecież jeść:). I dobrze by było, by robił to w sposób dobry, odpowiedzialny, rozsądny i zdrowy. A z pewnością ta pozycja mu w tym bardzo pomoże:). Polecam, i życzę sukcesów w zmianach żywieniowych w swoim życiu:)!

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Leanne Cooper - Jedz inaczejCzyli - dlaczego jemy to co jemy? Taki podtytuł znajdziemy w tej pozycji. Bycie fit, stosowanie diety, ćwiczenia - skąd to znamy? Współcześnie jest to bardzo popularny tryb życia, nagłaśniany niemal z każdej strony, a siłownie przechodzą teraz najlepsze czasy rozkwitu i powstają jak grzyby po deszczu. Trenerzy personalni nie mogą się odpędzić od chętnych, a dietetycy układają coraz to bardziej wymyślne diety.Po co? Czy to aż takie ważne? A może właśnie zatracił się w tym wszystkim gdzieś sens jakim jest... po prostu zdrowy tryb życia, zdrowe odżywianie?To właśnie książka Leanne Cooper stara się nam uzmysłowić, dokładnie można określić ją mianem podręcznika, bo właśnie taki charakter przybiera. Autorka nie serwuje nam konkretnej kolejnej diety cud, a wręcz przeciwnie - stara się tylko ukazać mechanizm jakie zachodząc w naszym organizmie, te natury fizycznej oraz psychicznej. Czym kierujemy się wybierając dany produkt, danie oraz jakie nawyki posiadamy, skąd się one biorą i jak osiągnąć ten oczekiwany sukces, którym powinny być przede wszystkim zdrowe odżywanie, bez popadania też w przesadę i analizowaniu z kalkulatorem każdego produktu licząc makra.Lektura tej pozycji pozwoli nam otworzyć oczy na funkcjonowanie motywów jakie działają naszym ciałem - dlaczego jemy więcej, co wpływa na taki stan rzeczy, a odpowiedzi z pozoru proste, faktycznie może je odnaleźć sięgając pamięcią w swoim życiu czy nawet obecnie.Oprócz samej teorii popartej przykładami mamy tutaj też przedstawione różnego rodzaju ćwiczenia do wykonania oraz testy. Podkreśla to wspomniany już charakter podręcznika z zadaniami do wykonania, aby faktycznie ocenić siebie, swoje odżywanie i przede wszystkim - potrafić dążyć sumiennie i efektywnie do celu.A co jest celem? Wyrobienie w sobie takich nawyków, aby zdrowe odżywanie nie było żadną dietą, zakazem czy zmuszaniem się, a po prostu codziennością.

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Książka jest poradnikiem, w którym autorka w przyjemny i prosty zawarła dużo elementów dotyczących teorii uczenia się z psychologii, oraz z psychologii odżywiania. Dla czytelnika, który nie miał wcześniej żadnego kontaktu z podstawami psychologii czy dietetyki jest to wartościowa i ciekawa pozycja, na dodatek napisana zrozumiałym dla laika językiem. Jednak jeśli ktoś zna te podstawy, to obawiam się, że książka dla niego nie będzie wnosić nic nowego. L.Cooper bowiem często powiela ogólnie znane stwierdzenia takie jak np: jedzenie na mniejszych talerzach, czy ograniczanie ilości spożywania mocno przetworzonego jedzenia.Przyznaję, że rozczaruje się książką ten czytelnik, który szuka w niej gotowych porad czy przepisów na to, aby szybko schudnąć, albo dokładnych tabeli z wartościami kalorycznymi poszczególnych produktów. Tam ich po prostu nie znajdzie. Ale autorka oferuje nam w swojej książce coś innego, w moim subiektywnym odczuciu coś o wiele bardziej cennego - mianowicie stwarza nam możliwość poznania swoich nawyków i sposobów dokonywania żywieniowych wyborów. Stara się odpowiadać na pytania - co wpływa na nasz wybór? czy opinia innych, smak czy może jednak reklama? A może zapamiętane zachowania z dzieciństwa? Autorka dość dużo miejsca poświęca wpływom marketingowym, które niejednokrotnie skutecznie sterują naszymi wyborami, oraz temu jak bardzo nie zdajemy sobie z tego sprawy.Warto podkreślić, że autorka dość zgrabnie urozmaica swój poradnik różnorodnymi zadaniami i testami dla czytelnika, skłaniając go w ten sposób do chwili zastanowienia się nad swoimi błędami i wyborami żywieniowymi, jakie na co dzień dokonuje.Moim zdaniem, to rzeczowa i konkretna pozycja, tak naprawdę jeśli ktoś chciałby coś zmienić w swoich nawykach żywieniowych, a nie bardzo wie od czego zacząć - to niech spokojnie sięga po książkę L. Cooper. Dodam, że w książce zawarta jest dość szeroka bibliografia, więc gdyby ktoś jeszcze dogłębniej poszerzyć podane informacje na temat psychologii jedzenia, to jest w czym wybierać. 

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Ile razy powtarzałaś sobie, że zmienisz coś w kwestii swojego odżywiania?Ja wiele, w zasadzie ciągle coś zmieniam, ale to już moje własne zboczenie. Ja działam i analizuję to co jem, ale wiem, że nie wszyscy.Ile razy powtarzałaś sobie, że zmienisz coś w kwestii swojego odżywiania?Ja wiele, w zasadzie ciągle coś zmieniam, ale to już moje własne zboczenie. Ja działam i analizuję to co jem, ale wiem, że nie wszyscy.Książka, którą Ci dzisiaj polecę pozwoliła mi sobie moją wiedzę usystematyzować.Jestem pewna, że jeśli Ty nie świrujesz z jedzeniem tak jak ja to może w końcu zaczniesz i spróbujesz wkręcić się na poziom "zdrowe odżywianie".Leannie Cooper w swojej książce przedstawia fakty dotyczące żywienia. Nie są to nowinki, większość z nich znana jest wszystkim, ale autorka w swojej pracy usystematyzowała tę wiedzę i zanalizowała pod kątem psychologiczno-dietetycznym.Jeśli masz ochotę doświadczyć tego czym raczy nas autorka, zapraszam Cię na wędrówkę po tej ciekawej i pomocnej książce.Książka "Jedz inaczej. W książce autorka głównie skupia się na psychologii jedzenia a nie dietetyce samej w sobie. Stawia na piedestale założenie, że nie ważne jest liczenie kalorii a przestrzeganie pewnych reguł. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że tu nie mogę się zgodzić z autorką, bo nawet jeśli jemy zdrowe produkty a w nadmiarze to niestety na nic to się zda w ostatecznym rozrachunku.Na początku autorka skupia się na konsekwencjach wynikających ze złego odżywiania i zaletach jakie daje nam wejście na właściwy tor. Wspomina też o emocjonalnym podejściu do jedzenia, czyli systemu kar i nagród. Autorka wspomina też o niebezpieczeństwie diet jednoskładnikowych i monotonnych. Wyjaśnia dlaczego warto jeść pełne produkty, nieprzetworzone w połączeniu z warzywami i rybami.Autorka obrazuje nam także jaki wpływ na odżywianie ma otoczenie i ludzie z którymi przebywamy. Na przykład w restauracji: jemy więcej gdy jest półmrok i gdy dobiegają z kuchni smakowite zapachy, tak samo działa na nas relaksująca muzyka. Jemy więcej gdy korzystamy ze szwedzkiego stołu, gdy dostajemy dokładki, gdy jemy w dużym gronie. Pojawiają się też wnioski dotyczące objętości talerzy, o których pewnie już wiele słyszeliście.Duży wpływ na wybór żywności wywierają sklepy i ich asortyment, dlatego tak wiele uwagi zajmuje lokalizacja produktów w działaniach marketingu.Tego też dotyczy kolejny trening, gdzie należy wypisać zachowania towarzyszące podczas zakupów.Pani Cooper omawia czynniki wpływające na spożywanie pokarmu takie jak własne preferencje i gusta, nastrój, motywacje, hormony, geny, reklama. W książce dogłębnie zostaje zbadany ludzki język i kubki smakowe. Pojawiają się ciekawostki dotyczące kubków smakowych niejadków, oraz preferencji noworodków co do smaku płyny owodniowego. Pojawiają się też fakty dotyczące napojów "0 kcal", które powodują tycie, gdyż zaburzają proces trawienia wstępnego. Autorka dogłębnie analizuje podstawowe smaki wliczając w nie umami. W książce zawarty jest również fakt, że potrafimy zachować kontrolę nad uczuciem sytości jedynie do 2 r.ż. a potem ta czujność zostaje uśpiona. Pojawia się też zjawisko "facytylacji społecznej" odpowiedzialne za podleganie wpływom: sami - jemy mniej, jeśli pijemy alkohol - jemy więcej, jeśli bardziej nam smakuje - jemy więcej. Pojawiają się tu także znane fakty przejmowania preferencji smakowych przez płód od matki, a także coś co mi się przyda:Podobnie sprawa wygląda z tłuszczem. Jedzenie tłustych potraw to jedynie nawyk. Tyle, że tu wyzbycie się go z jadłospisu jest trudniejsze do zniesienia. Autorka przekonuje nas także do tego, że głód nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Leanne Cooper wysnuwa stwierdzenie, że diety to krótkotrwałe i chwilowe rozwiązanie, a nauczenie się zdrowego odżywiania, mimo iż nie gwarantuje spadku wagi daje lepsze korzyści dla zdrowia. By zdrowo się odżywiać trzeba nauczyć się kontrolować uczucie głodu i sytości, co jest bardzo trudnym zadaniem, a pomóc ma w tym tabela (zdjęcie obok). Należy pamiętać też o progu 20 minut od pierwszego kęsa do wysłania impulsu nerwowego o nasyceniu. Autorka omawia też wpływ różnego rodzaju pożywienia na nasze zaspokojenie głodu, przytacza fakt powszechnie znany, że białko syci bardziej niż węglowodany i tłuszcze, dlatego zdaniem Cooper ważne jest by jedząc owoce dodawać kubeczek jogurtu (ach, so? przecież każdy jogurt zawiera więcej węgli niż białka). Podoba mi się jednak fakt, który przytacza o koktajlach w diecie, które tak naprawdę nie dają "psychicznego" uczucia sytości i w rezultacie jedząc koktajl zawsze coś jeszcze dojadamy . Autorka zaznacza także, że ważne jest "makro" czyli umiejętne rozłożenie wartości odżywczych w diecie.Badaczka wiele uwagi poświęca nauce jaką wynosimy ze spożywania poszczególnych posiłków. By łatwiej zobrazować proces przytacza wizję psa, którego łatwiej nauczyć komend dając mu później smakołyki. Tym samym wypracowujemy sobie system kar i nagród. Istnieje także zależność, ze bardziej kaloryczne potrawy są smakowo lepsze.Książka pozwala nam podjąć zmiany w naszych zachowaniach, za które odpowiedzialne są nawyki. Ile razy zdarzyło Ci się z nudów zaglądnąć do lodówki? A posolić coś zanim skosztowałaś? Obgryzasz paznokcie jak oglądasz film? Dojadasz po dziecku?Te powyżej były nie najlepszym przykładem ale musisz sobie uświadomić, że istnieje szereg właściwych nawyków, które zaprocentują w przyszłości. Ważne byś się nie zniechęcał, nie odpuszczał i nie osiadł na laurach.Autorka daje rady jak zmienić swoje nawyki. Kluczem do sukcesu ma być: planowanie, samoocena i ocena przez innych, weryfikacja celow.Istotnym jest więc mieć jakiś plan. Aby go wdrożyć w życie trzeba zachować odpowiednie postępy.Główną ideą książki jest odrzucenie jakichkolwiek diet czy liczenia kalorii. Najważniejsza zasada dotyczy nauki własnego organizmu i zachowań, które pozytywnie zaowocują na przyszłość.Książka podzielona jest na rozdziały. W każdym pojawiają się ćwiczenia i treningi, które pomogą dotrzymać kroku założeniom autorki. Na końcu znajdują się dwa kwestionariusze, które pozwolą uzmysłowić sobie wasze podejście do żywienia.Gdy sięgnęłam po książkę byłam pełna entuzjazmu, z czasem okazało się jednak, że informacje w niej zawarte są usystematyzowanym zbiorem znanych faktów. Do tego dochodzi również analiza. Całość jest ciekawa, ale dla osób, które z dietetyką dotychczas miały niewiele wspólnego. Dlatego ja ze swojej strony nie będę jej negować, bo książka może być źródłem cennych informacji. Dla osób obytych w tematyce żywienia dodam, że to zbyt mało by czegokolwiek więcej się dowiedzieć.Książka ułożona jest w sposób podręcznikowo-ćwiczeniowy. Po kolei omawiane są zagadnienia a na koniec podrozdziałów niebieską, większą czcionką wytłuszczono to co należy zapamiętać.W książce nie brak też rysunków, tabel itp.Polecam książkę osobom, które stoją przed decyzją zmian żywienia na bardziej usystematyzowane.

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Jedz inaczej, dlaczego jemy to, co jemyLeanne CooperKsiążka „Jedz inaczej" porusza temat psychologii jedzenia. Jest to termin stosunkowo nowy, jeszcze niedawno niewiele mogliśmy się o nim dowiedzieć, teraz Leanne Cooper wychodzi nam na przeciw i pokazuje tajniki psychologii w kategoriach jedzenia. Czytając jej książkę dowiemy sie m.in. na czym polega właściwa dieta, jakie zagrożenia niesie niewłaściwe żywienie. Według autorki wystarczy zachować tylko 3 główne zasady, by zdrowo się odżywiać. Są to : zróżnicowanie, walory odżywcze i nieprzetworzone produkty. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę indywidualne uwarunkowania oraz podejście do jedzenia. Leanne wszystkie te zasady rozwija i dokładnie objaśnia. W książce nie znajdziemy żadnych kulinarnych przepisów ani gotowych diet. Autorka zdrowe odżywiania przedstawia od strony psychologicznej, pokazuje jakie mechanizmy wpływają na nasze decyzje żywieniowe, dlaczego jemy tak, a nie inaczej, co wpływa na nasze przyzwyczajenia i nawyki oraz jak należy zacząć zmieniać nasze postępowanie. Uświadamia nam, że często nie jest to do końca nasz wybór, a czasami jesteśmy wręcz nieświadomi ukrytego wpływu innych osób czy firm. Książka pomaga zrozumieć działania przedsiębiorstw sprzedających produkty czy usługi i zwraca uwagę na to byśmy zastanowili się nad własnymi wyborami. Dzięki „Jedz inaczej" w praktyczny sposób możemy przyjrzeć się swojemu odżywianiu, autorka bowiem zawarła w książce kilka zadań dla czytelnika pozwalających uświadomić sobie co robimy źle, co możemy poprawić, a co powinniśmy kontynuować.Czy wiedzieliście, że miejsce zamieszkania, otoczenie, czyli to z kim się spotykacie, miejsce w którym jecie czy nawet temperatura jedzenia mają wpływ na wasze odżywianie? Kolejną ciekawa sprawa jest fakt, że większość ludzi spożyje więcej, gdy posiłkowi towarzyszy przyciemnione światło. Jemy wtedy dłużej i odrobinę więcej, podobnie ma się sprawa w przypadku łagodnej muzyki, jemy wolniej i siedzimy przy stole dłużej, przez co analogicznie zjemy więcej. Autorka swoją wiedzę opiera o przeprowadzone badania. Książka jest bardzo przydatna i porusza szeroko temat odżywiania, nie tylko czynniki zewnętrzne ale także wewnętrzne czy uwarunkowania genetyczne. Możemy się dowiedzieć, że często dzieci niejadki to osoby, które są nadwrażliwe na smaki i mają zwiększoną liczbę kubków smakowych. Dopiero w okolicach 10 roku życia ich ilość zaczyna maleć, wtedy można zacząć uczyć dziecko spożywania nowych posiłków. Ciekawe informacje zawarte w książce dotyczą odczuwania przez nas smaków, tego jak zbudowany jest nasz język , jak czytać etykiety, czy tego jak stres, osobowość wpływa na jedzenie. Można by tak pisać i pisać.Pozycja ta posiada ogromną ilość interesujących faktów bezpośrednio lub pośrednio związanych z odżywianiem. Z czystym sumieniem polecam ją każdej świadomej osobie, która chce o siebie zadbać i zmienić swoje nawyki żywieniowe.

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Widząc okładkę książki „Jedz inaczej" pomyślałam, że wreszcie znalazłam pozycję, która odpowie na moje pytania. Pytania dotyczące diety, podejścia ludzi do jedzenia i możliwości zmian nawyków żywieniowych. I jestem trochę rozczarowana treścią tej książki.Sądziłam, że znajdę w niej rady dotyczące alternatywnych metod odżywiania się. Na przykład jak zastąpić jedne produkty innymi, aby było to korzystne dla naszego zdrowia.

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Jedz inaczej - Leanne Cooper to znakomity zestaw wskazówek, przyczyn i rozwiązań dotyczących zdrowego odżywiania oraz zaburzeń z nim związanych. Książka bogata jest w psychologiczne wyjaśnienia mechanizmów, kierujących naszym organizmem w kwestii jedzenia. Niektóre rzeczy mamy wdrukowane genetycznie, na inne mamy bezpośredni wpływ. Kiedy określimy przyczynę naszych zachowań, łatwiej będzie znaleźć odpowiednie rozwiązanie, które pomoże zbudować nam zdrowe nawyki żywieniowe. Poradnik wskazuje wiele konkretnych sytuacji ulegania pokusom: począwszy od słodyczy, a kończąc na fast foodach i barach szybkiej obsługi. Większość z nas przynajmniej raz w życiu próbowała być na diecie. Autorka przedstawia negatywne aspekty dotyczące wyliczeń kalorii i innych wskaźników w każdym pokarmie. Jedzenie ma być przyjemnością i sposobem na zachowanie zdrowia, a nie ciągłym przeliczaniem składników z tabel. Słowem kluczowym jest tutaj różnorodność i systematyczność. Ważne, aby zmiany w swoim jadłospisie wprowadzać stopniowo i do wypracowanych nawyków dodawać kolejne. Metoda małych kroków jest przez autorkę gorąco polecana. Książka ukazuje też wpływ marketingu i regulacji prawnych na przemysł spożywczy i nasze wybory żywieniowe. Jest też dużo ćwiczeń, które pomagają określić nam rodzaje naszych zachowań i problemów związanych z jedzeniem. Poradnik ten bardzo przyda się osobom, które chcą jeść uważnie i na stałe wprowadzić zdrowe nawyki w swoje życie.

12/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Przydatna pozycja dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, rozczarowanych kolejnymi dietami, chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe.Nie jest to podręcznik stosowania "diety-cud" ani książka z dietetycznymi przepisami kulinarnymi.Temat odżywiania został tu poruszony od zupełnie innej strony - psychologicznej. Nie znajdziemy więc w książce tabeli kalorii i propozycji eliminowania z diety poszczególnych składników. W zamian dostajemy narzędzia do zwiększenia swojej samoświadomości w zakresie żywienia.Książka pomaga uświadomić sobie, dlaczego właściwie jemy to, co jemy, dlaczego jedne smaki nam odpowiadają, a inne nie, z czego wynikają nasze codzienne wybory żywieniowe, dlaczego kupujemy określone produkty i w niektórych sytuacjach jemy więcej, a w innych mniej... Jaki wpływ na nasze odżywianie mają nasze doświadczenia z dzieciństwa, metody wychowawcze naszych rodziców i ich nawyki żywieniowe? Które preferencje są raczej wrodzone, a które nabyte? Które z nich możemy stosunkowo łatwo modyfikować, a które nie? Jaki wpływ na nasze wybory mają reklamy i marketing firm spożywczych? Jaki jest związek między emocjami a jedzeniem? Na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów, które informacje z etykiet są dla nas najbardziej istotne?Znajdując odpowiedzi na te pytania, możemy dużo bardziej świadomie podejść do kwestii odżywiania się. A taka świadomość jest kluczem do trwałej zmiany nawyków żywieniowych i do kształtowania ich zgodnie ze swoimi rzeczywistymi potrzebami.Poza konkretną wiedzą z zakresu psychologii żywienia, książka zawiera też wiele ćwiczeń i zadań, pozwalających zdiagnozować swoje zwyczaje i przekonania, a potem stopniowo je zmieniać. Daje więc nie tylko wiedzę teoretyczną, ale też narzędzie do praktycznego działania. 

16/02/2016
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Każdy z nas kiedyś zastanawiał się dlaczego jemy to, co jemy. Dlatego pojawienie się na rynku książki Leanne Cooper „Jedz inaczej" wzbudziło moją ciekawość. „To nie jest następny poradnik" - krzyczały zapowiedzi wydawcy. Więc co? - zapytałem - i podjąłem wyzwanie.Poradnik „Jedz inaczej" wykorzystuje wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii, żeby wytłumaczyć czytelnikowi pewne mechanizmy żywieniowe, nawyki i wiele zjawisk, których początek tkwi często w naszej podświadomości. Ale czy na pewno? Przyjrzyjmy się zatem bliżej tej książce.Bibliografia. Pierwsze „sprawdzam" powiedziałem literaturze źródłowej. Weryfikując piśmiennictwo chciałem mieć pewność, że czytana książka ma podłoże naukowe. I tu pierwsza pozytywna niespodzianka. Znaczna część literatury źródłowej nie tylko znajduje się na tzw. liście filadelfijskiej czasopism naukowych (ISI Master Journal List), ale również są to czasopisma indeksowane przy użyciu czynnika wpływu (IF), których aktualne odziaływanie (znaczenie) publikowane jest na interdyscyplinarnej liście (Journal Citation Reports) przygotowywanej corocznie przez Thomson Reuters. Co to znaczy dla przeciętnego śmiertelnika?Mówiąc krótko: treści zamieszczane w tych czasopismach są weryfikowane, recenzowane przynajmniej przez dwóch niezależnych recenzentów naukowych i podlegają ocenie.Mówiąc jeszcze krócej: są wiarygodne.Treść. Rzeczywiście jest inna. Nie ma tej książce tabel kalorycznych, nie ma tabel skupiających się na wartościach odżywczych produktów, nie ma też przepisów i magicznych diet, które pozwolą schudnąć. „Jedz inaczej" nie aspiruje do tego aby zmieniać ciało czytelnika, ale przede wszystkim jego sposób myślenia. Upragniony przez wielu spadek masy ciała będzie zatem jedynie efektem ubocznym. A co będzie efektem głównym? Zdrowie. Zmiana nawyków wpłynie głównie na nasze zdrowie.Wartość dodana. Poradniki mają to do siebie, że radzą, ale robią to w mniej lub bardziej zrozumiały i przystępny sposób. Ten, kierowany jest do każdego czytelnika. Nawet osoba bez ugruntowanej wiedzy biologicznej będzie mogła poznać podłoże swoich zachowań, a proste ćwiczenia pomogą jej zapanować nad swoimi nawykami. Ponadto, zrozumienie mechanizmu pułapek zastawianych przez speców od marketingu i sprzedawców ułatwi oparcie się pokusie czyniąc naszą dietę (nieodchudzającą) zbilansowaną i mądrą.Dlaczego warto sięgnąć po książkę „Jedz inaczej" Leanne Cooper? Bo przecież nie żyjemy tylko po to aby jeść i nie jemy tylko po to aby żyć. Moja ocena: 6/10

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Wysyłka przed premierą!
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Zapowiedź
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość