PayPo odbierz kod 30 zł na zakupy
Menu

Wściekły mamaron

WŚCIEKŁY MAKARON!
 
Składniki

320-400 g ulubionego makaronu

ok 600 g dojrzałych pomidorów pelati albo krojonych z puszki

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1-2 papryczki chili, świeże posiekane lub suszone rozrkuszone

1 pęczek natki pietruszki

oliwa extra virgin

opcjonalnie: ok. 250 g konfitowanych pomidorków koktajlowych

ok. 80 g sera pecorino, startego

do smaku: sól morska, młotkowany pieprz

 

 

 

 

 


 

Świeże obrane pomidory pokrój w drobną kostkę, natomiast pomidory z puszki rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki (nie wylewaj sosu z puszki). Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i chili i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż czosnek się zeszkli. Dodaj pomidory, smaż razem przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie wrzuć makaron do osolonego wrzątku i ugotuj (al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos dopraw solą oraz pieprzem. Posiekaj drobno natkę pietruszki – łodygi wrzuć do sosu, listki odłóż na później. Makaron przełóż bezpośrednio do sosu, dodaj konfitowane pomidory i wymieszaj. Porcje gorącego makaronu nakładaj na talerze. Posyp posiekanymi listkami natki pietruszki i startym pecorino

Przepis: „Pomidor. Przepisy na każdą porę roku"

 

POMIDOR - BOHARER LATA

Książka Beaty Śniechowskiej "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji. Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały! Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie. Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta • Michał Rusinek • Tomek Czechowski • Paco Roncero • Izabela Iskierka • Piotr Ciemny • Mati Pichci • Przemysław Klima • Olga Tokarczuk • Hans Neuner • Zizi Hattab • Kuba Karaś • Adrian Bogdan Bęben • Diego Rossi • Anda Rottenberg • James Lowe. Ze zdjęciami Małgosi Minty @minta_eats Beata Śniechowska – umysł ścisły i wrażliwa dusza, przez lata swoją pasję do gotowania realizowała w domu, aż postanowiła rzucić wszystko i spełniać swoje marzenia. Dziś jest jedną z topowych szefowych kuchni i restauratorek nowego pokolenia, zauważoną przez światową organizację The Best Chef Awards. Wielokrotnie zapraszana do wydarzeń z serii Food & Future, gdzie gotuje razem z najlepszymi gwiazdkowymi szefami kuchni z Polski i ze świata. Jej Młoda Polska bistro & pianino to jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski. W internecie na co dzień dzieli się swoją pasją do gotowania – filmiki z serii #chodzzrobimy obejrzały już miliony odbiorców, a jej dania zagościły w niezliczonych domach.
Świeżo wypieczony chleb o chrupiącej skórce. Pachnące latem racuchy z jabłkami. Delikatne kluski kładzione z rozpływającym się masłem. Knedle ze słodkimi truskawkami polane śmietaną. Lekkie jak chmurka gniazdka bezowe. A Ty – ugotujesz dziś coś pysznego czy przepysznego? Monika Molecka – autorka bloga i instagrama Pysznie czy przepysznie, który podbił serca i podniebienia setek tysięcy fanów. Gotuje prosto i szybko. Serwuje klasyki z nutą nowoczesności, które od lat goszczą w polskich domach.
Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, że początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Idealny do sałatek i na kanapki. Jest pyszny także po obróbce cieplnej, np. w postaci gęstego sosu czy zupy kremu. Do tego ma dużo wartości odżywczych, zawiera m.in. potas i likopen, który jest cennym przeciwutleniaczem.Zapraszamy na jedyny w swoim rodzaju festiwal dań z pomidorem w roli głównej. Proponujemy świeże sałatki, zimne i ciepłe przekąski, zupy, sosy oraz napoje, np. sałatkę caprese w nowej odsłonie, gazpacho, makaron z sosem arrabiata i domowy keczup. Zapewniamy, że dzięki naszym przepisom pomidor nigdy ci się nie znudzi.
Książka „Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę” Volodymyra Testardiego   Czy jest lepsza randka od takiej, podczas której ktoś ugotuje Ci pyszną kolację...? Chyba tylko taka, po której dostaniesz śniadanie do łóżka.   Daj się uwieść niezwykłym potrawom Testardiego, stworzonym do smakowania we dwoje. * Poznaj proste i szybkie przepisy na romantyczne kolacje i wyśmienite śniadania – a pomiędzy nimi zostaw miejsce na... deser! Nie musisz być szefem kuchni, żeby przyrządzić rozpływające się w ustach risotto z gorgonzolą i gruszką albo aromatyczną sałatkę z burratą i salsą ze smażonych cytrusów. Zaimponuj swojej drugiej połówce kremowymi sosami, zmysłowym smakiem tiramisu lub nieziemskimi grzankami z gorgonzolą i smażoną pomarańczą. Całość posyp garścią pistacji i dopraw szczyptą miłości. * Skorzystaj z praktycznych porad, które pomogą Ci w przygotowaniu niezapomnianej randki. Dzięki tej książce rozkochacie się (nie tylko) w jedzeniu!

 

POMIDOR WE WŁOSKIM WYDANIU

NAUCZ SIĘ SMAKOWAĆ ŻYCIE JAK WŁOSI! Ciao Bella Gente! To ja, wasz ulubiony włoski kucharz. Jestem tu po to, żeby nauczyć was gotować i żyć jak Włosi. Bo jeść lubimy przecież tak samo! Przeniosę z ziemi włoskiej na polskie stoły smaki i zapachy słonecznej Italii. Rozsmakujecie się w tradycyjnych potrawach mojej Nonny oraz pokochacie nowoczesne przepisy kuchni włoskiej. Pokażę Wam, że gotowanie to najpyszniejsza zabawa. A dzięki tej książce zobaczycie, jakie to łatwe. Znajdziecie tu przepis na makaron doskonały. Nauczycie się poprawnie robić pizzę (broń Boże z ananasem!). Zostaniecie mistrzami w przygotowywaniu tiramisu, a pistacjowy sernik wyprze raz na zawsze ten z rodzynkami. Ale też: odmienicie ser parmigiano przez wszystkie przypadki, poznacie różne rodzaje ravioli i risotto, pokochacie owoce morza i skosztujecie włoskich likierów oraz koktajli. Ta uczta składa się z siedmiu części, które możecie dowolnie ze sobą łączyć, by stworzyć niezapomnianą włoską festę! „Włoska uczta” to ponad 60 przepisów opatrzonych dodatkowymi radami szefa kuchni i filmikami instruktażowymi. Buon appetito!  
Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Francois-Regis Gaudry "Italia na talerzu" JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii. Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. • Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? • Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? • Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? • Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? • Czy gnocchi można jeść również na deser? "Italia na talerzu" - Francois-Regis Gaudry Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów. KULINARNA UCZTA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI KUCHNI WŁOSKIEJ 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii – na tę książkę przygotuj osobną półkę! ""Italia na talerzu"" to nie tylko zbiór przepisów, ale także prawdziwy przewodnik po kulinarnym świecie Włoch. Francois-Regis Gaudry, uznany krytyk kulinarny, z pasją prezentuje różnorodność i bogactwo różnych regionów tego kraju. Przygotowana z ogromnym zaangażowaniem i szczegółowością, książka ""Italia na talerzu"" wciągnie Cię w podróż po smakach i zapachach, które tworzą kulinarną duszę Italii. Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy o włoskiej kuchni, która jest jednym z najważniejszych elementów kultury tego kraju. Znajdziesz tu nie tylko przepisy na dania, które trzeba znać, ale również anegdoty i fakty z życia najwybitniejszych postaci kuchni włoskiej. Dowiesz się, czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem i dlaczego dodanie śmietany do carbonary jest traktowane jak prawdziwe przestępstwo. Książka ""Italia na talerzu"" to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich smaków. Przepisy na klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Włoch, opisy najlepszych włoskich produktów, od makaronu, poprzez mięsa, sery, przyprawy, aż po wina, piwa, likiery i kawę, sprawią, że poczujesz się jak prawdziwy Włoch gotujący dla swojej rodziny. Ta książka to 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii - przygotuj dla niej osobną półkę na swojej biblioteczce. Z ""Italia na talerzu"" przeniesiesz się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii, gdzie każdy posiłek to ceremonia, a gotowanie to sztuka.
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. Italia dla zielonych to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.

 



 

Pomidory - Skarb Twojej Kuchni

Pomidory to nieodłączny składnik wielu kuchni na całym świecie. Słodkie, soczyste i pełne smaku, są wszechstronne i pasują do niemal każdej potrawy. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów - od sałatek, przez zupy, aż po pyszne sosy do makaronów. Poznaj fascynujący świat pomidorów i odkryj, jak w pełni wykorzystać ich potencjał dzięki inspirującym przepisom z najlepszych książek kucharskich.

 

Znajdź Idealny Przepis na Pomidory

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, pomidory są doskonałym składnikiem do eksperymentów w kuchni. Sięgnij po jedną z polecanych książek i odkryj niezliczone możliwości, jakie oferują te pyszne i zdrowe warzywa. Pomidory mogą stać się gwiazdą Twoich potraw, wystarczy tylko trochę inspiracji i kreatywności!

W książce "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" autorstwa Beaty Śniechowskiej znajdziesz przepisy, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem pomidorów przez cały rok. Autorka prezentuje dania takie jak letnie sałatki, kremowe zupy, oraz suszone pomidory w oliwie. Beata Śniechowska pokazuje, jak różnorodne mogą być dania z pomidorów i jak łatwo można je przygotować w domowej kuchni.

W książce "Włoska uczta" Matteo Brunetti przenosi nas do serca włoskiej kuchni, gdzie pomidory odgrywają kluczową rolę. Znajdziesz tu przepisy na tradycyjne włoskie dania, w tym panzanellę, spaghetti alla puttanesca oraz pizzę margheritę. Matteo Brunetti uczy, jak prostota i jakość składników mogą stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła sztuki.