Fifka i żulik czyli domowa kuchnia łódzka - Anna Wojciechowska | okładka
Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO

Fifka i żulik czyli domowa kuchnia łódzka Anna Wojciechowska

Oprawa twarda
Wydanie: drugie
ISBN: 978-83-931-0449-9
EAN: 9788393104499
Liczba stron: 160
Format: 235x165mm
Cena katalogowa: 32,00 zł

32,00 zł 23,71 zł

Oszczędzasz 8,29 zł
-26 %
Zamówienie wyślemy 2020-02-26
Dostawa już od 6,99 zł - sprawdź szczegóły! 
Darmowa dostawa dla zamówień od 299 zł!


Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

76,99 zł 48,45 zł

oszczędzasz: 28,54 zł
-37 %
Do koszyka
+
=

81,90 zł 51,16 zł

oszczędzasz: 30,74 zł
-37 %
Do koszyka
+
=

34,99 zł 26,70 zł

oszczędzasz: 8,29 zł
-23 %
Do koszyka
+
=

41,99 zł 33,70 zł

oszczędzasz: 8,29 zł
-19 %
Do koszyka
+
=

81,90 zł 53,65 zł

oszczędzasz: 28,25 zł
-34 %
Do koszyka

Opis

„Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” to niewątpliwie nasz bestseller. Pierwsze wydanie z 2014 r. już się wyczerpało, a w odpowiedzi na liczne zapytania, w lipcu 2017 r. przedstawiliśmy Czytelnikom nowe, uzupełnione wydanie. Co istotne, tym razem jest to książka w twardej oprawie, nie ma więc ryzyka że nawet intensywne użytkowanie książki w kuchni spowoduje jej zniszczenie.

W książce tej przedstawiamy niezwykle ciekawy element łódzkiego dziedzictwa – naszą lokalną kuchnię. Autorka, Anna Wojciechowska, zebrała zbiór 67 przepisów (w pierwszym wydaniu było ich 50) na zupy, przekąski, dania główne i desery – wszystko to dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.

Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków!

Ze wstępu do drugiego wydania książki:

Trzy lata temu, wprowadzając na rynek pierwsze wydanie książki pt. „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka”, oddawałam ją w Państwa ręce z wielkim niepokojem. Zastanawiałam się, czy zawarte w niej przepisy właściwie uchwycą charakter kuchni łódzkiej, którą pamiętają Łodzianie. Odbiór książki przerósł moje najśmielsze oczekiwania, a wszelkie słowa uznania i podziękowania dodały mi skrzydeł. Jestem ogromnie wdzięczna za wszystkie opinie, serdeczne rozmowy oraz niekończące się dyskusje na temat regionalnych potraw. Cieszę się, że moje sentymentalno-nostalgiczne podejście do „łódzkiej” kuchni dostarczyło Państwu wielu wspomnień i inspiracji, zachęcając do przyrządzania domowych dań.

Wspomniane dyskusje i spotkania kulinarne z łodzianami dały mi bodziec do dalszych poszukiwań i zamieszczenia w kolejnym wydaniu książki siedemnastu nowych przepisów, które – mam nadzieję – uzupełnią niedosyt powstały przy pierwszej edycji. Jestem przekonana, że wielu z Państwa na nowo odkryje zapomniane dania, które znowu połączą nas przy wspólnym stole. Doskonale wiemy, że „domowe jedzenie scala ludzi, łączy rodzinę i buduje więzi”.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.