Jak nakarmić dyktatora - Witold Szabłowski | okładka
W.A.B.

Jak nakarmić dyktatora Witold Szabłowski

Broszurowa ze skrzydełkami

Pierwsze wydanie: 2019-09-18

EAN: 9788328069916

Liczba stron: 320

Wydawnictwo: W.A.B.

Format: 142 x 202 mm

Cena katalogowa: 39,99 zł

39,99 zł

W sprzedaży od 2019-09-18.

Opis

Witold Szabłowski kilka lat podróżował po świecie, by znaleźć kucharzy Saddama Husajna, Fidela Castro oraz innych satrapów. Zacięcie dążył do zebrania informacji co jadali oni w najważniejszych momentach swojej dyktatury. Wszystko skrupulatnie notował, zarówno opowieści jak i przepisy. Dzięki temu powstała intrygująca książka opowiadająca historię zza kuchennych drzwi. Autor umożliwił nam poznanie potraw, które bulgotały w garnkach w momencie gdy ważyły się losy świata.Co zjadł Saddam Husajn, kiedy wydał rozkaz zagazowania dziesiątek tysięcy Kurdów? A Pol Pot, gdy prawie dwa miliony Khmerów umierały z głodu? I przede wszystkim czy jedzenie wpływało na ich rządy? Czy może któryś z kucharzy miał wpływ na politykę dzięki swoim kulinarnym dziełom?

Polecane bestsellery

Fanpage autora na portalu Facebook

Instagram

Wywiad z autorem

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Smaki zbrodni

2019-06-12
Świetna sprawa! Nie dość, że będę mogła poznać zapewne niejedną bardzo ciekawą historię opowiedzianą z perspektywy osób, które towarzyszyły dyktatorom podczas ich krwawych rządów. Na pewno nie będą to jedynie informacje o ich ulubionych smakach i specyficznych zachciankach. Poza tym książka umożliwi mi własnoręcznie przygotowanie niektórych potraw. Jakie emocje będą towarzyszyć mi widząc na talerzu danie, którym zajadał się Saddam Husajn? Czy były to wyrafinowane smaki czy był wielbicielem „marchewki z groszkiem"? Nie mogę się doczekać premiery.

Czy przesolona zupa mogła zaważyć na ludzkim życiu?

2019-06-12
Jestem bardzo ciekawa co mieli w głowach tacy kucharze, czy byli wiernymi poddanymi tych okrutnych zbrodnialców? Czy nigdy nie korciło ich by ukrócić cierpienie ludzkości i za pomocą kulinarnych umiejętności i otruć swoich pracodawców? Czy towarzyszył im nieustanny strach, w obawie, że mogą stracić własne życie z powodu przesolonej zupy ? Mam nadzieję, że poznam odpowiedzi na te i wiele innych pytań, które krążą mi po głowie.

Odliczam do września

2019-06-12
Temat, który poruszył autor jest dla mnie niezwykle ciekawy. Szkoda, że tak długo trzeba czekać na premierę, ponieważ już chciałbym zagłębić sekrety kucharzy, które przygotował dla nas Pan Witold.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.