W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków - Susan Herrmann Loomis | okładka
Wydawnictwo Literackie

W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Susan Herrmann Loomis

Oprawa miękka
Wydanie: pierwsze

Pierwsze wydanie: 2016-05-23

ISBN: 978-83-08-06149-7
EAN: 9788308061497
Liczba stron: 312
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Format: 207x145mm
Cena katalogowa: 34,90 zł
Rok wydania: 2016

34,90 zł 23,44 zł

Oszczędzasz 11,46 zł
-33 %
Zamówienie wyślemy 2021-01-18 Książki od 3,90 zł!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

57,89 zł 43,44 zł

oszczędzasz: 14,45 zł
-24 %
Do koszyka
+
=

74,89 zł 49,44 zł

oszczędzasz: 25,45 zł
-33 %
Do koszyka
+
=

79,89 zł 37,44 zł

oszczędzasz: 42,45 zł
-53 %
Do koszyka
+
=

84,89 zł 43,44 zł

oszczędzasz: 41,45 zł
-48 %
Do koszyka
+
=

79,89 zł 41,44 zł

oszczędzasz: 38,45 zł
-48 %
Do koszyka
+
=

79,89 zł 41,44 zł

oszczędzasz: 38,45 zł
-48 %
Do koszyka
+
=

84,89 zł 38,44 zł

oszczędzasz: 46,45 zł
-54 %
Do koszyka
+
=

77,89 zł 41,44 zł

oszczędzasz: 36,45 zł
-46 %
Do koszyka
+
=

74,89 zł 39,44 zł

oszczędzasz: 35,45 zł
-47 %
Do koszyka
+
=

79,89 zł 38,44 zł

oszczędzasz: 41,45 zł
-51 %
Do koszyka
+
=

84,89 zł 38,44 zł

oszczędzasz: 46,45 zł
-54 %
Do koszyka

Opis

I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?

Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu.


Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.

Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!


To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i porad, którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez dużego wysiłku, a ze wspaniałymi efektami – znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie.

David Lebovitz


Ebook i Audiobook

Czytaj jak chcesz. Książka dostępna na czytniki i aplikacje mobilne.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.