Kto nam podkłada świnię? Wszystko co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności ale nikt wam tego nie powie.


Udo Pollmer, Jutta Muth , Monika Niehaus, Andrea Fock

Kto nam podkłada świnię? Wszystko co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności ale nikt wam tego nie powie.

Tłumaczenie: Paulina Filippi-Lechowska
Liczba stron: 288
Wydawnictwo: Znak literanova
Rok wydania: 2016
34,90 19,20

Chciałbyś, aby ta książka była dostępna w sprzedaży? Wpisz swój e-mail, powiadomimy Cię, jeśli będzie znów dostępna.

Powiadom mnie Powiadom mnie

Pierwsza antydietetyczna książka w Polsce

Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka?

Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu?
Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy?

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie.

Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę.

To, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię – i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe.

Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek. A do tego uświadamia, że czasem lepiej i zdrowiej zjeść frytki z ketchupem, niż liść sałaty z eko upraw.

Bo nie ma nic złego w tym, że czasem zjemy coś, co lubimy!

Recenzje

Czy ten pomidor mi grozi?

5 X Good Kliknij jeżeli recenzja była przydatna 6 X Bad Kliknij jeżeli recenzja nie była przydatna
Skandale żywnościowe, afery, przekręty - na świecie jest ich cała masa. Przemysł spożywczy nie stanowi tu wyjątku. Media dbają o to, aby do konsumentów trafiały specjalnie wyselekcjonowane informacje. Autorzy książki „Kto nam podkłada świnię?" › rozwiń tekst...

O aferach żywnościowych oczami naukowców

6 X Good Kliknij jeżeli recenzja była przydatna 5 X Bad Kliknij jeżeli recenzja nie była przydatna
Książka ta jest zbiorem afer żywnościowych, które miały miejsce w ostatnich dwudziestu latach, pokazanych niejako od kuchni. Autorzy pokazują smutną prawdę dotyczącą powodów takich a nie innych decyzji, które zapadają na najwyższych szczeblach władzy. Pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze, a nie dobro społeczne, zdrowie czy życie obywateli są podstawą ogłaszania epidemii, braku epidemii, konieczności szczepień, zaniechania szczepień itp. Przykłady zawarte w tej książce potwierdzają moje przekonania, że mediom ani władzy nie można wierzyć i w mojej ocenie jest to główny przekaz tej książki. › rozwiń tekst...

Czy naprawdę wiemy, co jemy?

6 X Good Kliknij jeżeli recenzja była przydatna 6 X Bad Kliknij jeżeli recenzja nie była przydatna
Autorzy książki Kto nam podkłada świnię? przybliżają czytelnikowi najsłynniejsze skandale żywnościowe ostatnich lat. Wskazują, że mimo uspokajania opinii publicznej i zapewnień o stałej kontroli produkcji, zagrożenie pozostaje. › rozwiń tekst...

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...