Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Kasprzyk-Chevriaux Magdalena, Dumanowski Jarosław | okładka
Czarne

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Oprawa twarda

Pierwsze wydanie: 2018-11-13

ISBN: 978-83-804-9774-0
EAN: 9788380497740
Liczba stron: 336
Format: 140x220mm
Cena katalogowa: 49,90 zł

49,90 zł 28,69 zł

Oszczędzasz 21,21 zł
-43 %
Zamówienie wyślemy 2020-05-26

 

Wirtualne Targi Książki

 

 

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

94,89 zł 53,43 zł

oszczędzasz: 41,46 zł
-43 %
Do koszyka
+
=

99,80 zł 56,14 zł

oszczędzasz: 43,66 zł
-43 %
Do koszyka
+
=

52,89 zł 31,68 zł

oszczędzasz: 21,21 zł
-40 %
Do koszyka
+
=

99,80 zł 58,63 zł

oszczędzasz: 41,17 zł
-41 %
Do koszyka

Opis

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.

Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.

Ebook i Audiobook

Czytaj jak chcesz. Książka dostępna na czytniki i aplikacje mobilne.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.