Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze - Filipowicz Wika | okładka
Znak Horyzont

Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze Wika Filipowicz

Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-240-5681-1
EAN: 9788324056811
Liczba stron: 320
Wydawnictwo: Znak Horyzont
Format: 135x208mm
Cena katalogowa: 39,99 zł
Rok wydania: 2020

39,99 zł 26,99 zł

Oszczędzasz 13,00 zł
-33 %
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!

 

Nominacje Nike

 

 

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

99,98 zł 59,98 zł

oszczędzasz: 40,00 zł
-40 %
Do koszyka
+
=

82,98 zł 52,78 zł

oszczędzasz: 30,20 zł
-36 %
Do koszyka
+
=

89,89 zł 56,93 zł

oszczędzasz: 32,96 zł
-36 %
Do koszyka
+
=

109,89 zł 68,93 zł

oszczędzasz: 40,96 zł
-37 %
Do koszyka
+
=

89,89 zł 56,93 zł

oszczędzasz: 32,96 zł
-36 %
Do koszyka

Opis

ak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?

Poznaj wielką historię od kuchni!

Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.

Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie.

Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura.

Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.
Od średniowiecza po dziś dzień.

Zajrzyj do środka

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.