Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku
 - Viestad Andreas | okładka
Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-240-7387-0
EAN: 9788324073870
Liczba stron: 272
Wydawnictwo: Znak Koncept
Format: 150x200mm
Cena katalogowa: 44,99 zł
Tłumaczenie: Małgorzata Rost
Rok wydania: 2021

44,99 zł 30,59 zł

Oszczędzasz 14,40 zł
-32 %
Zamówienie wyślemy 2021-10-01
Książki od 3,90 zł!
Książki od 3,90 zł!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

67,98 zł 50,59 zł

oszczędzasz: 17,39 zł
-25 %
Do koszyka
+
=

45,58 zł 31,18 zł

oszczędzasz: 14,40 zł
-31 %
Do koszyka
+
=

48,89 zł 33,09 zł

oszczędzasz: 15,80 zł
-32 %
Do koszyka

Opis

OBIAD W RZYMIE

HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU

Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.

Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.

Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.

Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.

Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

........................................................................................................................................................

Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.
Nigella Lawson

Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.
Alice Waters

Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post” oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.

Inni klienci sprawdzali również

39,90 zł

26,99 zł

49,90 zł

33,93 zł

Jak wytresować smoka - Cressida Cowell | mała okładka
-32 %

Jak wytresować smoka

Cressida Cowell

6.0 / 10 (172 ocen)

34,90 zł

23,73 zł

Strażnik ognia. Tom 10 - Bernard Cornwell | mała okładka
-32 %

Strażnik ognia. Tom 10

Bernard Cornwell

7.9 / 10 (160 ocen)

54,90 zł

37,33 zł

44,99 zł

30,59 zł

44,99 zł

30,59 zł

Inne książki z tej kategorii

44,99 zł

30,59 zł

49,99 zł

33,99 zł

39,99 zł

17,99 zł

49,99 zł

33,99 zł

49,99 zł

33,99 zł

44,99 zł

30,59 zł

44,99 zł

30,59 zł

Nowość
Jak ogarnąć świat i odróżnić fakty od wyobrażeń - Tim Harford | mała okładka
-32 %

Jak ogarnąć świat i odróżnić fakty od wyobrażeń

Tim Harford

7.1 / 10 (18 ocen)

44,99 zł

30,59 zł

Tylko na znak.com.pl
Wielka gra. Rzecz o Konkursach Chopinowskich
 - Jerzy Waldorff, Jacek Hawryluk | mała okładka
-25 %

Wielka gra. Rzecz o Konkursach Chopinowskich

Jerzy Waldorff, Jacek Hawryluk

7.8 / 10 (12 ocen)

49,99 zł

37,49 zł

Tylko na znak.com.pl

44,99 zł

33,74 zł

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.