Alessandro Marzo Magno to włoski dziennikarz, historyk i autor książek popularyzujących historię, szczególnie dziedzictwo Wenecji.
Urodził się i wychował w Wenecji, gdzie ukończył studia historyczne na Uniwersytecie Ca’ Foscari. Po studiach przez około dziesięć lat pracował jako redaktor działu zagranicznego w tygodniku “Diario”, relacjonując między innymi konflikty na Bałkanach.
Po zakończeniu kariery dziennikarskiej skupił się na pisaniu książek historycznych. Jest autorem ponad dwudziestu publikacji, w których w przystępny sposób przedstawia wydarzenia, postacie i idee związane z historią Europy, ze szczególnym uwzględnieniem roli Wenecji.
Do jego najważniejszych dzieł należą: „Świt książek. Jak Wenecja nauczyła świat czytać” („L’alba dei libri. Quando Venezia ha fatto leggere il mondo”, 2012), przetłumaczona m.in. na język polski, chiński, hiszpański i japoński; „Geniusz smaku. Jak włoska kuchnia podbiła świat” („Il genio del gusto. Come il mangiare italiano ha conquistato il mondo”, 2015), która była finalistką nagrody Premio Bancarella della Cucina; oraz „Wynalazca książek. Aldo Manuzio, Wenecja i jego czasy” („L’inventore di libri. Aldo Manuzio, Venezia e il suo tempo”, 2020), będąca biografią renesansowego wydawcy i pioniera druku.
W 2022 roku ukazała się jego najbardziej obszerna opowieść o Wenecji – „Wenecja. Dzieje morza i lądu” („Venezia. Una storia di mare e di terra”), która zebrała pochwały za pogłębione spojrzenie na dzieje miasta od czasów najdawniejszych po współczesność.
Marzo Magno współpracuje z dziennikiem “Il Gazzettino” oraz magazynami takimi jak “Focus Storia” i “Linkiesta”. Często występuje w włoskiej telewizji, m.in. na kanałach RAI, gdzie dzieli się swoją wiedzą historyczną.
W latach 2014–2015 prowadził także semestralny kurs historii jedzenia na Uniwersytecie Państwowym w Mediolanie.