Smakowita Ella - Ella Woodward | okładka
Znak literanova

Smakowita Ella Ella Woodward

Oprawa twarda

Wydanie: pierwsze

Pierwsze wydanie: 2016-03-07

ISBN: 978-83-240-3553-3

Tytuł oryginalny: Deliciously Ella. Awesome Ingredients, Incredible Food That You and Your Body Will Love

Liczba stron: 256

Wydawnictwo: Znak literanova

Format: 167x233

Cena katalogowa: 49,90 zł

49,90 zł 29,94 zł


Opis

Ponad 100 pysznych, zdrowych i sprawdzonych przepisów

Ella dzięki zmianie sposobu odżywiania przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko uleczyło ją z ciężkiej choroby, ale też pomogło odnaleźć życiową pasję: niemal z dnia na dzień zrezygnowała z kariery modelki, żeby poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego.
Jej smakowite, naturalne, roślinne, bezglutenowe przepisy są absolutnie wyjątkowe: do przygotowania tych dań nie będziecie potrzebowali skomplikowanych składników ani sprzętu rodem z laboratorium, a mimo to w zaledwie parę minut osiągniecie spektakularne rezultaty.
Zagraniczna prasa huczy od doniesień o szerzącym się Efekcie Elli – zaraźliwym entuzjazmie do zdrowego, roślinnego odżywiania, idealnego dla samopoczucia, formy i urody.
***
Smakowita Ella to prawdziwy fenomen: w Wielkiej Brytanii sprzedało się ponad 200 000 egzemplarzy tej książki, a jej blog co miesiąc odwiedza ponad 2 000 000 czytelników.
Książka zawiera ponad 100 pysznych, zdrowych i sprawdzonych przepisów, które pokochacie wy i wasze ciała.

Polecane bestsellery

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Piękna i pyszna

2019-02-18 vBardzo lubię piękne książki kucharskie, takie, które czasem oglądam dla samej przyjemności oglądania, niekoniecznie w poszukiwaniu inspiracji na obiad ;)
Niewątpliwie taką książką jest nowość - "Smakowita Ella", którą jak tylko dostałam oglądąłam nieprzerwanie dość długo. Ciesząc się z posiadania tak pięknej, wyjątkowej i ciepłej w przesłaniu ksiażki.

To, co dla odmiany bardzo drażni mnie w książkach kucharskich to niedostępność na polskim rynku (lub słaba dostępność/wysoka cena) skąłdników, których autor używa do poponowanych przepisów. Bo co z tego, ze przepis łatwy i ma się ochotę go szybko wypróbować, kiedy nabycie części skladników wymaga dużo zachodu. Lubię nowe połączenia i smaki, ale z użyciem produktów mi znanych i znajdujących się w sklepie za rogiem ;)

W moje prferencje co do książek tego gatunku idealnie wpasowuje się "Smakowita Ella". W książce znalazłam jeden składnik dla mnie aktualnie niedstępny, ale we wprowadzeniu autorka dodała wskazówkę, czym można go zastąpić - super sprawa!
Do tego przepisy są nieskomplikowane, proste i łatwe do przygotowania, do tego smaczne dla całej rodziny. Mimo, że Ella proponuje nam przepisy z diety roślinnej to nie sili się na wyszukane i czasem inspirujace do miana substytuty ze standardowego jadłospisu (jak chociażby smalec z fasoli ;).
Każdemu rozdziałowi poświęca również wprowadzenia, zawierające informacje o produktach przez nią używanych, proponowanych, czy nawet o ostatnio modnych super foodach.
Do tego iękne wydanie, doskonale wywarzone kolory i ciepła książka w przekazie. Jedyny minus to jak dla mnie brak fotografii każdego dania, ale na tle całej reszty jest o do zaakceptowania :)

Smakowita Ella

2019-02-14 Nie miałam specjalnych oczekiwań zamawiając kolejną książkę z przepisami, kolejnej blogerki, ot zwykła ciekawość co też nowego mogę się dowiedzieć. No może odrobina nadziei, że znajdę w niej kilka wegańskich przepisów dla Mojego Alergika. I olśnienie! Znalazłam genialne rozwiązania moich codziennych kłopotów z jadłospisem bez glutenu, jajek i mleka. W wykonaniu Elli TO PROSTE! I przede wszystkim naprawdę SMAZCZNE. Okazuje się, że jednak ograniczenia pokarmowe mogą być twórcze, prowadzić nie tylko do lepszego samopoczucia ale wręcz uzdrowić. Jestem zachwycona, że w końcu mogę wykorzystać KAŻDY przepis bez konieczności modyfikowania i szukania lepszych lub gorszych substytutów zakazanych produktów. Smakowite przepisy, każdy poprzedzony interesującym, wręcz beletrystycznym wstępem i opatrzony piękną profesjonalną fotografią, każdy apetyczny, do powtórzenia w domowej kuchni. I jeszcze pomocne uwagi jak można dodatkowo zmodyfikować proponowane przepisy. Gorąco polecam każdemu, kto jest otwarty na nowe smaki w kuchni, a przede wszystkim każdej mamie takiej jak ja, która na co dzień musi się zmagać z ograniczeniami w diecie Maluchów. To ogromna przyjemność po prostu otworzyć książkę i móc wybrać ze 100 przepisów ten, na który ma się ochotę, bez ograniczeń i podmian. Super podpowiadacz na co dzień i od święta łącznie z fantastycznymi apetycznymi deserami. Poleca!

Jeśli uwielbiasz słodycze, nie znosisz zieleniny i chcesz odżywiać się zdrowo - ta książka jest dla Ciebie!!

2016-06-02 Świetna książka dla tych, którzy lubią zdrowe jedzenie lub chcą zacząć zdrowo jeść. Przykład Elli mobilizuje i pokazuje, że jest to możliwe, nawet jak jesteśmy „uzależnieni" od słodyczy, a wszelka zielenina dla nas nie istnieje. Świetna książka dla tych, którzy lubią zdrowe jedzenie lub chcą zacząć zdrowo jeść. Przykład Elli mobilizuje i pokazuje, że jest to możliwe, nawet jak jesteśmy „uzależnieni" od słodyczy, a wszelka zielenina dla nas nie istnieje. Ella opisuje swoją historię przejścia na wegetarianizm, jedzenie bezglutenowe, rezygnację ze słodyczy w stereotypowym rozumieniu tego słowa (jej ciasteczka z granoli bez grama cukru, zdrowe, proste w wykonaniu i - co najważniejsze dla miłośników słodyczy - słodkie i przepyszne).Książka ciekawie skonstruowana, każdy rozdział skupia się na innych rodzajach jedzenia: warzywach, owocach, nasionach, roślinach strączkowych itp. W każdym z rozdziałów są opisane najważniejsze składniki danego jedzenia, najczęściej przez nią wykorzystywane, po czym są przepisy przez nią stworzone. W kuchni Elli są pewne dominujące składniki, które są podstawowe dla tworzenia różnych przepisów (przykładowo masło migdałowe, tahini, nasiona chia, ziarna różne i inne). Są to składniki, które w naszych sklepach, z racji coraz większej mody z jednej strony, a świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania z drugiej, są powszechnie dostępne. Składniki te przydają się chcąc gotować z Ellą. Mając tę bazę wystarczy, według smaku na dany dzień, dokupować określone warzywa, owoce i gotowanie z jej przepisów jest bardzo proste. Ja nadal jestem na etapie wypróbowania Jej kuchni. Urzeczona jestem wspomnianymi ciasteczkami z granoli, jak również zapiekanką owsianą - świetną alternatywą dla zwolenników porannych owsianek. Ogromnie ciekawi mnie ciasto na gofry na bazie bananów, Jej chleb stworzony właściwie z samych ziaren, jak również Jej propozycje koktajli - czekam na cieplejsze dni, by je wypróbować.Dodatkowo w książce są przepisy na samodzielne wykonanie mleka migdałowego i tym podobnych dodatków, których nie trzeba kupować w sklepie, a wykonać samemu - wówczas mamy pewność, że jest to zdrowe.Polecam tę książkę, która poza ciekawymi przepisami, opisem wartości odżywczych różnych produktów i historią Elli, przekonuje również sposobem wydania, pomocnym uporządkowaniem całości oraz pięknymi zdjęciami - które dla mnie są niezbędnym dopełnieniem książki kucharskiej.
Smacznego!
Za książkę dziękuję wydawnictwu Znak Literanova!

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.