Smakowita Ella - Ella Woodward | okładka
Znak literanova

Smakowita Ella Ella Woodward

Oprawa twarda
Wydanie: pierwsze

Pierwsze wydanie: 2016-03-07

ISBN: 978-83-240-3553-3
EAN: 9788324035533
Tytuł oryginalny: Deliciously Ella. Awesome Ingredients, Incredible Food That You and Your Body Will Love
Liczba stron: 256
Wydawnictwo: Znak literanova
Format: 167x233
Cena katalogowa: 49,90 zł

49,90 zł 33,93 zł

Produkt niedostępny

Opis

Ponad 100 pysznych, zdrowych i sprawdzonych przepisów

Ella dzięki zmianie sposobu odżywiania przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko uleczyło ją z ciężkiej choroby, ale też pomogło odnaleźć życiową pasję: niemal z dnia na dzień zrezygnowała z kariery modelki, żeby poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego.
Jej smakowite, naturalne, roślinne, bezglutenowe przepisy są absolutnie wyjątkowe: do przygotowania tych dań nie będziecie potrzebowali skomplikowanych składników ani sprzętu rodem z laboratorium, a mimo to w zaledwie parę minut osiągniecie spektakularne rezultaty.
Zagraniczna prasa huczy od doniesień o szerzącym się Efekcie Elli – zaraźliwym entuzjazmie do zdrowego, roślinnego odżywiania, idealnego dla samopoczucia, formy i urody.
***
Smakowita Ella to prawdziwy fenomen: w Wielkiej Brytanii sprzedało się ponad 200 000 egzemplarzy tej książki, a jej blog co miesiąc odwiedza ponad 2 000 000 czytelników.
Książka zawiera ponad 100 pysznych, zdrowych i sprawdzonych przepisów, które pokochacie wy i wasze ciała.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Piękna i pyszna

2019-02-18
vBardzo lubię piękne książki kucharskie, takie, które czasem oglądam dla samej przyjemności oglądania, niekoniecznie w poszukiwaniu inspiracji na obiad ;)
Niewątpliwie taką książką jest nowość - "Smakowita Ella", którą jak tylko dostałam oglądąłam nieprzerwanie dość długo. Ciesząc się z posiadania tak pięknej, wyjątkowej i ciepłej w przesłaniu ksiażki.

To, co dla odmiany bardzo drażni mnie w książkach kucharskich to niedostępność na polskim rynku (lub słaba dostępność/wysoka cena) skąłdników, których autor używa do poponowanych przepisów. Bo co z tego, ze przepis łatwy i ma się ochotę go szybko wypróbować, kiedy nabycie części skladników wymaga dużo zachodu. Lubię nowe połączenia i smaki, ale z użyciem produktów mi znanych i znajdujących się w sklepie za rogiem ;)

W moje prferencje co do książek tego gatunku idealnie wpasowuje się "Smakowita Ella". W książce znalazłam jeden składnik dla mnie aktualnie niedstępny, ale we wprowadzeniu autorka dodała wskazówkę, czym można go zastąpić - super sprawa!
Do tego przepisy są nieskomplikowane, proste i łatwe do przygotowania, do tego smaczne dla całej rodziny. Mimo, że Ella proponuje nam przepisy z diety roślinnej to nie sili się na wyszukane i czasem inspirujace do miana substytuty ze standardowego jadłospisu (jak chociażby smalec z fasoli ;).
Każdemu rozdziałowi poświęca również wprowadzenia, zawierające informacje o produktach przez nią używanych, proponowanych, czy nawet o ostatnio modnych super foodach.
Do tego iękne wydanie, doskonale wywarzone kolory i ciepła książka w przekazie. Jedyny minus to jak dla mnie brak fotografii każdego dania, ale na tle całej reszty jest o do zaakceptowania :)

Smakowita Ella

2019-02-14
Nie miałam specjalnych oczekiwań zamawiając kolejną książkę z przepisami, kolejnej blogerki, ot zwykła ciekawość co też nowego mogę się dowiedzieć. No może odrobina nadziei, że znajdę w niej kilka wegańskich przepisów dla Mojego Alergika. I olśnienie! Znalazłam genialne rozwiązania moich codziennych kłopotów z jadłospisem bez glutenu, jajek i mleka. W wykonaniu Elli TO PROSTE! I przede wszystkim naprawdę SMAZCZNE. Okazuje się, że jednak ograniczenia pokarmowe mogą być twórcze, prowadzić nie tylko do lepszego samopoczucia ale wręcz uzdrowić. Jestem zachwycona, że w końcu mogę wykorzystać KAŻDY przepis bez konieczności modyfikowania i szukania lepszych lub gorszych substytutów zakazanych produktów. Smakowite przepisy, każdy poprzedzony interesującym, wręcz beletrystycznym wstępem i opatrzony piękną profesjonalną fotografią, każdy apetyczny, do powtórzenia w domowej kuchni. I jeszcze pomocne uwagi jak można dodatkowo zmodyfikować proponowane przepisy. Gorąco polecam każdemu, kto jest otwarty na nowe smaki w kuchni, a przede wszystkim każdej mamie takiej jak ja, która na co dzień musi się zmagać z ograniczeniami w diecie Maluchów. To ogromna przyjemność po prostu otworzyć książkę i móc wybrać ze 100 przepisów ten, na który ma się ochotę, bez ograniczeń i podmian. Super podpowiadacz na co dzień i od święta łącznie z fantastycznymi apetycznymi deserami. Poleca!

Jeśli uwielbiasz słodycze, nie znosisz zieleniny i chcesz odżywiać się zdrowo - ta książka jest dla Ciebie!!

2016-06-02
Świetna książka dla tych, którzy lubią zdrowe jedzenie lub chcą zacząć zdrowo jeść. Przykład Elli mobilizuje i pokazuje, że jest to możliwe, nawet jak jesteśmy „uzależnieni" od słodyczy, a wszelka zielenina dla nas nie istnieje. Świetna książka dla tych, którzy lubią zdrowe jedzenie lub chcą zacząć zdrowo jeść. Przykład Elli mobilizuje i pokazuje, że jest to możliwe, nawet jak jesteśmy „uzależnieni" od słodyczy, a wszelka zielenina dla nas nie istnieje. Ella opisuje swoją historię przejścia na wegetarianizm, jedzenie bezglutenowe, rezygnację ze słodyczy w stereotypowym rozumieniu tego słowa (jej ciasteczka z granoli bez grama cukru, zdrowe, proste w wykonaniu i - co najważniejsze dla miłośników słodyczy - słodkie i przepyszne).Książka ciekawie skonstruowana, każdy rozdział skupia się na innych rodzajach jedzenia: warzywach, owocach, nasionach, roślinach strączkowych itp. W każdym z rozdziałów są opisane najważniejsze składniki danego jedzenia, najczęściej przez nią wykorzystywane, po czym są przepisy przez nią stworzone. W kuchni Elli są pewne dominujące składniki, które są podstawowe dla tworzenia różnych przepisów (przykładowo masło migdałowe, tahini, nasiona chia, ziarna różne i inne). Są to składniki, które w naszych sklepach, z racji coraz większej mody z jednej strony, a świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania z drugiej, są powszechnie dostępne. Składniki te przydają się chcąc gotować z Ellą. Mając tę bazę wystarczy, według smaku na dany dzień, dokupować określone warzywa, owoce i gotowanie z jej przepisów jest bardzo proste. Ja nadal jestem na etapie wypróbowania Jej kuchni. Urzeczona jestem wspomnianymi ciasteczkami z granoli, jak również zapiekanką owsianą - świetną alternatywą dla zwolenników porannych owsianek. Ogromnie ciekawi mnie ciasto na gofry na bazie bananów, Jej chleb stworzony właściwie z samych ziaren, jak również Jej propozycje koktajli - czekam na cieplejsze dni, by je wypróbować.Dodatkowo w książce są przepisy na samodzielne wykonanie mleka migdałowego i tym podobnych dodatków, których nie trzeba kupować w sklepie, a wykonać samemu - wówczas mamy pewność, że jest to zdrowe.Polecam tę książkę, która poza ciekawymi przepisami, opisem wartości odżywczych różnych produktów i historią Elli, przekonuje również sposobem wydania, pomocnym uporządkowaniem całości oraz pięknymi zdjęciami - które dla mnie są niezbędnym dopełnieniem książki kucharskiej.
Smacznego!
Za książkę dziękuję wydawnictwu Znak Literanova!

Smakowite życie od nowa

2016-04-04
„Smakowita Ella" to nietuzinkowa książka kucharska oraz opowieść autorki o jej drodze prowadzącej do powrotu do zdrowia. Autorka całkowicie zmieniła swoje nawyki żywieniowe i przeszła na dietę wegańską bezglutenową. Autorka zachęca do spróbowania takiej diety, ale nie robi tego nachalnie. Przedstawia wiele produktów, które codziennie stosuje w swoim jadłospisie. Większość przepisów nie powinno nastręczać problemów. Znajdziemy tu przepisy bardzo proste i takie,nad którymi trochę trzeba posiedzieć. Jak się okazuje, Ella znalazła alternatywę dla pysznych niezdrowych specjałów. Z prostych produktów potrafi wyczarować lody owocowe, karmelki z masła migdałowego, oraz klasyczne ciasto marchewkowe i wiele innych.. Interesującymi daniami są zupy z fasoli czy z pomidorów. Na końcu książki Ella przedstawia propozycje kilku menu na spotkania z przyjaciółmi czy pikniki. Ella proponuje i zaleca niezbędny sprzęt do tworzenia pysznych potraw, wskazuje miejsca oraz ważne strony www, gdzie można znaleźć wiele informacji. Już na początku i na wszystkich stronach zachwyca się darami natury oraz opisuje zalecane przez siebie składniki. Książka może stać się inspiracją dla borykających się z różnymi chorobami, może być „pretekstem" do zmiany upodobań, ale pomoże też uzupełnić obecną dietę. Autorka eliminuje lub wyeliminowała wiele produktów tzw. zdrowej żywności np. tofu wytwarzanego z soi. Książka dla każdego, a w niej wiele ciekawych inspiracji.

 

Źródło inspiracji kulinarnej

2016-04-04
Czasem w życiu przychodzi taki moment, kiedy zmiany są niezbędne. Przyczyn może być bardzo wiele. Autorka w chwili, gdy dowiedziała się o swojej chorobie postanowiła zrewolucjonizować swoje życie z dnia na dzień rezygnując z kariery modelki dla prowadzenia bloga kulinarnego. Z biegiem czasu Ella odkryła w sobie pasję do zdrowego odżywiania opartego przede wszystkim na naturalnym, roślinnym i bezglutenowym jedzeniu. Miłością do gotowania postanowiła podzielić się z innymi ludźmi, którzy zaczęli doceniać to co robi i czerpać z tego przykład. Pisząc swoją książkę chciała przedstawić w jaki sposób można się odżywiać aby czerpać z tego energię, urodę, zadbać o formę a przede wszystkim o zdrowie. Niewątpliwie jej pozycja stała się bestsellerem oraz źródłem inspiracji. Autorka przedstawia krótko swoją historię, ale skupia się przede wszystkim na szczegółowym opisie produktów, które wykorzystuje w swojej kuchni a następnie przedstawia propozycję 100 sprawdzonych przepisów kulinarnych. Stopień trudności przygotowania jest zróżnicowany. Oceniając je pod względem dostępności produktów można stwierdzić, że większość z nich można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Niewątpliwym plusem książki jest podawanie adresów sklepów oraz adresów stron internetowych oraz ciekawe przepisy na desery przygotowywane bez dodatku cukru. Warto sięgnąć po tą pozycję z wielu względów: potrawy proponowane przez autorkę są różnorodne, kreatywne i tak jak twierdzi Ella zdrowe i pyszne. Większość z nich stanowi bazę podstawową dla przygotowania innych. Moim zdaniem kuchnia nie powinna ograniczać tylko inspirować a dzięki pozycjom takim jak Smakowita Ella staje się to możliwe.

Szczęśliwe życie = zdrowe życie = pyszne życie

2016-04-04
W naszym życiu bardzo chcielibyśmy osiągać szczęście każdego dnia, uśmiechać się, doświadczać samych dobrych rzeczy, żyć w zdrowiu. Ella Woodward autorka książki Smakowita Ella oraz bloga o tej samej nazwie, przenosi czytelnika w świat różnorodnych produktów i przepisów opartych na bezglutenowej diecie wegańskiej.

W zdrowym i pysznym świecie Elli

2016-04-01
Nie miałam żadnych oczekiwań względem książki „Smakowita Ella" autorstwa Elli Woodward. Obawiałam się, że dostane kolejną książkę kucharską napisaną przez blogerkę, jakich wiele na rynku wydawniczym. Tymczasem otrzymałam pięknie wydaną książkę, której autorka nic nie narzuca. Ella zmieniła swoje nawyki żywieniowe przez chorobę. Ale nie namawia nikogo do totalnej rewolucji. Ona tylko przedstawia czytelnikom propozycje zdrowych i smacznych dań, zachęcają do pokochania owoców i warzyw. Mnie nie musiała do tego namawiać.

Książka zawiera przydatne opisy podstaw gotowania. Ella Woodward opisuje z czym łączyć dane produkty, jak je szybko przygotować a nawet gdzie kupić. Podpowiada ile czasu można przechowywać przygotowane jedzenie oraz jakiego sprzętu użyć do szybkiego gotowania w domowej kuchni. To wiedza niezbędna dla wszystkich żyjących w pośpiechu, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Kolacja w 10 minut? To możliwe dzięki Elli i jej prostym przepisom. Aż trudno uwierzyć, że autorka wcześniej nie znosiła owoców i warzyw, z których można wyczarować pyszne potrawy. W książce znajdziemy również propozycje dań bezglutenowych, idealnych dla osób uczulonych czy nietolerujących glutenu. Wśród nas jest coraz więcej alergików, więc dobrze, że także oni mogą skorzystać z ciekawych przepisów.

Cieszę się, że czytając zapiski Elli i przeglądając przepisy natrafiłam na produkty, których chętnie używam w swojej kuchni. To utwierdziło mnie w przekonaniu, że choć trochę staram się zdrowo odżywiać. „Smakowita Ella" to nie tylko ciekaw treść ale ogromna uczta dla oczu. Zdjęcia, które uzupełniają przepisy są bardzo apetyczne, aż chciałoby się je zjeść. Na uznanie zasługuje także twarda oprawa książki. Z pewnością będzie to wartościowa i atrakcyjna pozycja w kulinarnej biblioteczce.

Jako miłośniczka zdrowych produktów, mogę z czystym sumieniem polecić „Smakowitą Ellę" wszystkim tym, którzy pragną się zdrowo odżywiać. Ella Woodward pokazuje nam smakowitą odsłonę diety wegańskiej, której elementy warto wprowadzić do codziennego odżywiania. Dzięki diecie Ella całkowicie zmieniła swoje życie. Każdy, tak samo jak ona może tego dokonać. „Smakowita Ella" to idealna pozycja dla amatorów gotowania oraz tych, którzy potrafią przyrządzić zaledwie jajecznicę. Ella też się do nich zaliczała. Przekonajcie się o tym, że można to zmienić, sięgając po smakowitą dawkę zdrowej wiedzy.

Smakowita książka

2016-04-01
Muszę się przyznać, że gdy pierwszy raz przeglądałam tę książkę pomyślałam- to nie dla mnie. Lecz gdy zaczęłam ją czytać stwierdziłam, że to powinna być lektura obowiązkowa dla ludzi, którzy chcą się dobrze i zdrowo odżywiać.
Bardzo podoba mi się, że autorka tłumaczy dlaczego stosuje właśnie taką dietę, ale nie narzuca czytelnikowi, że on także powinien się tak odżywiać.
Dzięki tej książce dowiedziałam się o produktach, o istnieniu których nie miałam wcześniej pojęcia. Przykładem niech będą jagody acai- bogate w przeciwutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E.
Istotne jest także to, że autorka opisuje prawie każdy produkt, którego używa. Opowiada o jego smaku, właściwościach i potrawach, w których warto go użyć
Książka „Smakowita Ella" to źródło inspiracji. Wypróbowałam już kilka przepisów. Między innymi na smoothie, surowe brownie czy krem kakaowy z orzechów laskowych, w którym absolutnie się zakochałam.
Myślę, że nie zmienię swojej diety tak radykalnie jak autorka tej książki. Ale chętnie wprowadzę do niej trochę więcej zdrowych produktów. Tym bardziej, że teraz już wiem jak je wykorzystać i że są naprawdę pyszne.

Pyszności od natury

2016-04-01
„W odżywianiu propagowanym przez „Smakowitą Ellę" chodzi nie tyle o ograniczenia, ile o cieszenie się jedzeniem, a co za tym idzie - o delektowanie się słodkościami", s. 176. Opisanie tejże książki chce zacząć właśnie cytatem Elli Woodward.
Książkę Elli czyta się jak najlepszą beletrystykę! To nie jest typowa książka kucharska, ale opowieść zawierająca mnóstwo ciekawostek, interesujących oraz odkrywczych spojrzeń na jedzenie! To po prostu chce się czytać, nie jest nużące, a styl pisania sprawia, iż bardzo łatwo przyswaja się mnóstwo informacji!
Poza tym sama Ella to taka dziewczyna z sąsiedztwa, przyjaciółka, dobra sąsiadka, siostra... jest niesamowicie optymistyczna i radosna. To sprawia, że jej książka jest dokładnie taka sama, czytając ją człowiek nabiera przekonania, że czerpanie radości z jedzenia i gotowania jest banalnym sposobem, a także patentem na codzienną dawkę optymizmu w życiu, a składniki jej dań są dodatkowo sposobem na zdrowe życie!
Potrawy, które serwuje Ella są w większości łatwe do przygotowania i nie wymagają wiele czasu, można je też zamrażać, co jej dodatkowym plusem dla ludzi zabieganych, ale chcących zdrowo się odżywiać. Chociaż znajdują się tam też bardziej skomplikowane potrawy, wymagające kilku godzin pracy, np. sernik z owocami jagodowymi, jednak wygląda tak obłędnie, że pewnie warto go zrobić dla samej estetyki oglądania tego trójkolorowego cudu.
Bazą większości smakołyków Elli są strączki, bezglutenowe zboża, owoce, warzywa, migdały oraz orzechy, niestety te ostatnie u nas w kraju są drogie. Do tego pasta tahini, sos tamari, mleczko kokosowe i mleko migdałowe, syrop klonowy, daktyle, to produkty znacznie obciążające kieszeń przeciętnego Polaka. Bardzo lubię gotować i interesuję się kuchnią, niektóre potrawy już znałam, a niektóre z nich już widzę oczami wyobraźni, ponieważ język Elli jest tak plastyczny, iż nie sposób czuć aromatów i smaków tychże pyszności. Produkty, których nie dostanę, zastąpię innymi, zmodyfikuję przepisy, myślę, że też będzie to miało swoje plusy, zresztą sama autorka zachęca do własnych kombinacji smakowych.
Nie znam drugiej takiej kucharki, która tak emocjonalnie zachwala produkty dane nam przez naturę. Przymiotniki: pyszny i cudowny pojawiają się nagminnie, co tylko jest dowodem na to, że Ella ma bzika na punkcie jedzenia. Jestem zachęcona, by na wiosnę odżyć w sposób, który preferuje Ella.
Szkoda tylko, iż niektóre potrawy nie są sfotografowane lub zdjęcia są bardzo małe, lubię widzieć ugotowane posiłki, to bardziej rozbudza moje kubki smakowe.

W Każdym calu doskonała

2016-04-01
Niby kolejna książka o jedzeniu i żywieniu. Niby taka zwykła.. A jednak kiedy ją otworzyłam bardzo pozytywnie się zaskoczyłam!
Począwszy do przepięknych i przecudownych ilustracji, od których już burczy w brzuszku po przesmaczne pomysły na te proste, ale i na te bardziej skomplikowane dania.. Wspaniały wstęp o podstawach kuchni i rewelacyjny podział przepisów ze względu na grupy produktów!
Dla mnie, wegetarianki - sposób patrzenia Elli na jedzenie - przez pryzmat wartości odżywczych a nie kalorii jest idealny. Wszystkie przepisy roślinne, bezglutenowe a co za tym idzie zdrowe! Dodatkowo wszystkie dość szybkie do przygotowania!

Dla mnie jedna z lepszych pozycji na rynku z tego rodzaju książek od dłuższego czasu!

Najpiękniejsza książka kucharska

2016-04-01
Najpiękniejsza książka kucharska jaką miałam w rękach. Ba! To coś więcej niż tylko książka - to świadectwo o tym, jak zmiana nawyków żywieniowych wpływa na nasze życie.

Autorka - Ella Woodward, prowadzi znanego bloga kulinarnego „Deliciously Ella". Jej przepisy bazują głównie na produktach roślinnych i bezglutenowych. Jest weganką, która zaraża entuzjazmem do warzyw i owoców. Po lekturze jej nowej książki na pewno zmienicie swoje podejście do jedzenia, które de facto ma moc uleczania. Sama, jak się przyznaje, dawniej żywiła się samymi słodyczami i żywnością wysoko przetworzoną. Dopiero poważna choroba zmieniła jej światopogląd.

Właściwie poczułam się trochę, jak ona. Mam nadzieję, że znajdę w sobie tyle siły co Ella żeby zmienić swoje nawyki. Raz już kiedyś próbowałam i poległam. Może tajemnica tkwi w tym, że na początku jadła proste posiłki, zbliżone do tych sprzed diety (dieta to złe słowo ale nie wiem czym je w tym wypadku zastąpić). Dopiero z czasem, kiedy schemat się jej znudził i poczuła się lepiej, nabrała śmiałości do eksperymentowania. I tak, powstała genialna „Smakowita Ella".

Na pierwszych stronach książki autorka mówi o swojej historii o raz o tym, jakie składniki używa sama i trzyma zawsze w swoim domu. Na jej kuchenny niezbędnik składa się m.in. ocet jabłkowy, mleczko i olej kokosowy, orzechy, zioła, zboża czy surowe kakao.

Dla ułatwienia Ella podzieliła swoje dzieło na działy, w których opisuje dany składnik spożywczy i pokazuje jakie przepisy na jego bazie można wyczarować. Tak! To słowo jest idealne jeśli chodzi o kuchnię Elli. Mamy więc: produkty zbożowe, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, smoothie i soki. Wszystko to okraszone jest pięknymi zdjęciami, aż ma się ochotę schrupać każdą z potraw. Nawet jeśli nie przepada się za burakami i marchewką!

Zdrowo i smacznie

2016-04-01
Zastanawiałem się czy książka którą mam przed sobą to kolejny poradnik typu zmień swoje życie na lepsze. Oczywiście można tak sądzić jednak nie to jest główną przesłanką Elli Woodward autorki książki „Smakowita Ella".
Kim jest tytułowa Ella? To typowa młoda kobieta jakich są tysiące na świecie, z małą różnicą. To jej udało się poprawić swoje samopoczucie i stan organizmu robiąc jeden zdecydowany krok. Krokiem tym była zmiana diety, a dokładniej sposobu jej komponowania i dbałości o jakość składników odżywczych w jedzonych posiłkach. Decyzja nie przyszła sama i nie była zapewne łatwa, zwłaszcza że wiązała się z porzuceniem ulubionych składników diety, które jak się okazało wyniszczały jej organizm. Ella wkraczając na drogę trudnej walki o swoje zdrowie odrzuca dotychczasowe nawyki żywieniowe, rozpoczyna przygodę z kuchnią bez glutenu i rafinowanego cukru. W jej domu pojawiają się duże ilości owoców i warzyw, całkowicie nowe ich połączenia.
Prowadzone eksperymenty kulinarne opisuje na blogu. Blog ten po pewnym czasie staje się prawdziwym hitem wśród ludzi chcących odżywiać się zdrowo, jak również wśród osób, które kibicują autorce w jej zmaganiach ze zdrowiem. Naturalną koleją rzeczy staje się wydanie niniejszej książki, która jest zestawieniem najciekawszych wpisów z bloga przestawionych w postaci przepisów i porad jak postępować podczas gotowania.
Począwszy od okładki i pierwszych stron wkraczamy w cudowną krainę kulinarnych doznań. Przepisy zestawione są w nietypowy sposób, nie ma tu podziału na śniadania, przystawki, dania główne czy też desery. Autorka dokonuje podziału na grupy związane z dominującymi składnikami. I tak mamy produkty zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Każdy przepis to po pierwsze uczta dla oczu, piękne zdjęcia i doskonałe opisy czynności w kuchni. Kuchnia Elli to dowód, że można jeść smacznie i zdrowo, a gotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Właśnie zostałem fanem Ellie i jej brownie z batatów.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.