Paulina Nawrocka-Olejniczak jest dziennikarką radiową, pracującą w Radiu TOK FM. To miłośniczka dobrej kuchni i gotowania. Studiuje kierunek Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Swoimi przepisami dzieli się na swoim profilu na Instagramie.
Paulina Nawrocka-Olejniczak uprawia turystykę kulinarną i kolekcjonuje książki kucharskie. Jest autorką popularnego podcastu o gotowaniu, o nazwie „Zabawy jedzeniem”.
Paulina Nawrocka-Olejniczak – autorka wyjątkowej książki kulinarnej
W 2025 roku ukazała się książka
Pauliny Nawrockiej-Olejniczak pt. „
Kluski. Teoria i praktyka” (Wydawnictwo Marginesy). W publikacji tej zawarte zostały przepisy na rożnego rodzaju dania mączne, takie jak kluski śląskie, kopytka czy knedle. Autorka w pozycji tej odświeża stare i zapomniane przepisy na tego rodzaju dania.
Paulina Nawrocka-Olejniczak przeprowadziła szczegółowe badania starych książek kucharskich, zawierających receptury tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pozwoliło jej to na wyodrębnienie najlepszych przepisów, które są w stanie zaspokoić podniebienia, nawet najbardziej wymagających smakoszy. Publikacja została uzupełniona ciekawostkami, dotyczącymi poszczególnych dań i pięknymi ilustracjami. W książce
Pauliny Nawrockiej-Olejniczak zawarte zostały również nowoczesne przepisy na kluski, takie jak kluski z kimchi czy pikantnym sosem orzechowym. Autorka przekonuje, że innowacyjne podejście do gotowania może być połączone z najlepszymi tradycjami kuchni polskiej. Dzięki temu mogą powstać wyjątkowe w smaku i niepowtarzalne wizualnie dania.