DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ Wikonka SZCZEGÓŁY>>
Menu

Kluski. Teoria i praktyka Paulina Nawrocka-Olejniczak Książka

Kluski. Teoria i praktyka
53,60 zł
89,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wyślemy w ciągu 24h
Wydawnictwo: Marginesy
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: 1
Liczba stron: 256
Rok wydania: 2025
Zobacz więcej

Kup w zestawie

53,60 zł
Kluski to nie tylko jedzenie, ale prawdziwa uczta dla zmysłów, która potrafi przywrócić wspomnienia pełne ciepła i poczucia bezpieczeństwa. To potrawa, która od pokoleń towarzyszyła wielu rodzinom w Polsce, będąc symbolem domowej kuchni i prostoty w najlepszym wydaniu. Kiedy sięgamy po kluski, czujemy, jakby otaczały nas uczuciem domowego ogniska, w którym zapach gotujących się ziemniaków czy mąki łączył się z ciepłem rodzinnych rozmów przy stole.

Nie bez powodu kluski uznawane są za comfort food – jedzenie, które nie tylko zaspokaja głód, ale także poprawia nastrój. Są jak wspomnienie kuchni ukochanej babci, jak przypomnienie o chwilach pełnych śmiechu, ciepła i beztroski. W każdej kulturze i rodzinie istnieje nieco inna wersja klusek, co czyni ten temat równie emocjonującym jak kultowy bigos czy sałatka jarzynowa. Każdy z nas ma swoje ulubione kluski, swoje przepisy, swoje nazewnictwo i przede wszystkim własne wyobrażenie o tym, czym kluska powinna być, a czym nie jest. Jedni przyrządzają je na słodko, inni na wytrawnie, a dla jeszcze innych najważniejsze jest, by miały idealną konsystencję i odpowiednią objętość.

Przygotowanie klusek nie wymaga wielu skomplikowanych składników. W większości przypadków wystarczy kilka podstawowych produktów, które niemal zawsze znajdują się w kuchennej spiżarni: mąka, ziemniaki, jajka. Dzięki temu kluski mogą być tanie i szybkie do zrobienia, a jednocześnie dają ogromne pole do popisu dla kreatywności. Możliwości modyfikowania przepisu jest niemal nieskończoność. Kluski są wyjątkowo plastyczne, łatwo można je dostosować do różnych gustów, preferencji dietetycznych, a także różnorodnych kuchni świata. Ich ogromną zaletą jest to, że doskonale poddają się weganizowaniu. Wystarczy zamienić jaja na roślinne alternatywy, a masło czy śmietanę na wegańskie odpowiedniki, by stworzyć pyszne danie, które zadowoli wszystkich – również tych na diecie roślinnej.

W książce autorka zabiera nas na prawdziwą podróż po świecie klusek. Przepisy na kluski śląskie, knedle ze śliwkami, kopytka dyniowe to tylko początek. Znajdziemy tu także zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie, a także niezwykłe, fasolowe kluski, które mogą zaskoczyć niejednego smakosza. Każdy przepis jest jak odkopanie kawałka kulinarnej historii, przypomnienie o dawnych smakach, które przetrwały w zapomnieniu przez lata. Ale autorka idzie o krok dalej – próbuje zmierzyć się z nowoczesnymi wariacjami na temat klusek, jak np. połączenie ich z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto. Te odważne, wręcz heretyczne wersje klusek są dowodem na to, że tradycja i nowoczesność mogą współistnieć na jednym talerzu.

Paulina Nawrocka-Olejniczak, jako badaczka, nie tylko dzieli się przepisami, ale również wnika w historię tego dania. Sięga po dawne książki kucharskie, analizuje składniki, formułuje definicję „kluski” i przedstawia typologię kluskowych potraw. Nie pozostawia niczego przypadkowi – w jej książce znajdziemy porady, jak uniknąć kulinarnych wpadek i jak osiągnąć idealną konsystencję klusek. Zaprasza nas do wspólnej zabawy – do zakasania rękawów, zagniatania ciasta, lepienia i gotowania. Ale najważniejsze jest to, co następuje na końcu: wspólne jedzenie, które daje nie tylko satysfakcję, ale także pozwala poczuć się częścią kulinarnej podróży pełnej pasji i odkryć.


,,Ta książka powinna być na wyposażeniu każdej kuchni, bo jest równie niezbędna, co garnek czy nóż. Pierwsza tak obszerna monografia klusek obfituje bowiem nie tylko w fascynujące opowieści na ich temat i wnikliwe technikalia, lecz także w różnorodne przepisy. To lektura międzypokoleniowa, która przywoła najpiękniejsze rodzinne kulinarne wspomnienia i pozwoli stworzyć nowe."

Basia Starecka, dziennikarka, autorka bloga NakarmionaStarecka.pl


"Tak sobie myślę, że kluski zostały wynalezione, by zrobić z mąki coś, co nie będzie chlebem. I nikt nie mógł się spodziewać, że dadzą aż tyle przyjemności, że dla niejednej i niejednego będą próbą charakteru, że dla nich złamią dane sobie słowo i na rzecz klusek pożegnają się z dietą. Paulina napisała książkę, którą wiele osób chciało napisać – ale nie napisało. Książkę, która należała się nam tak, jak leniwym należy się dobry twaróg!"

Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Kapłony i szczeżuje

Szczegółowe informacje na temat książki Kluski. Teoria i praktyka

Wydawnictwo: Marginesy
EAN: 9788365780966
Autor: Paulina Nawrocka-Olejniczak
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: 1
Liczba stron: 256
Rok wydania: 2025
Data premiery: 2025-01-22
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa
PL
e-mail: [email protected]

Zainspiruj się podobnymi wyborami

Podobne do Kluski. Teoria i praktyka

Inne książki z kategorii Kuchnia i diety

Wysyłka przed premierą!
Zapowiedź
Zapowiedź
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Oceny i recenzje książki Kluski. Teoria i praktyka

Średnia ocen:
8.27 /10
Liczba ocen:
9
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Wysyłka przed premierą!
Bestseller
Wysyłka przed premierą!
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Nowość
Nowość
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość