Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Hanna Lis, Lis Paweł | okładka
Oprawa twarda
Wydanie: trzecie
ISBN: 978-83-101-4065-4
EAN: 9788310140654
Liczba stron: 320
Format: 18.9x24.5cm
Cena detaliczna: 99,99 zł

61,80 zł

61,80 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

99,99 zł - cena detaliczna

Zamówienie wyślemy 2024-04-29
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

93,79 zł

95,79 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

154,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

157,79 zł

164,11 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

249,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

109,79 zł

112,79 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

174,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

106,59 zł

109,39 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

169,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

66,70 zł

66,70 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

109,89 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem. Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na „Kuchnię Słowian”. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni! Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”. Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…” oraz redaktor wydań zbiorowych „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Inni klienci sprawdzali również

Zimne Polki, które nazwano zbrodniarkami - Marek Łuszczyna | mała okładka
-28 %

Zimne Polki, które nazwano zbrodniarkami

Marek Łuszczyna

6.5 / 10 (171 ocen)

32,53 zł 32,53 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

20,21 zł 20,21 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

20,27 zł 20,03 zł - najniższa cena 34,90 zł - cena detaliczna

26,99 zł 26,99 zł - najniższa cena 59,99 zł - cena detaliczna

22,80 zł 22,80 zł - najniższa cena 40,00 zł - cena detaliczna

Skrzydlate książki - Anna Sakowicz | mała okładka
-39 %

Skrzydlate książki

Anna Sakowicz

8.5 / 10 (8 ocen)

30,42 zł 28,91 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

26,85 zł 22,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

Moja kuchnia polska - Mateusz Gessler | mała okładka
-43 %

Moja kuchnia polska

Mateusz Gessler

6.0 / 10 (1 ocena)

22,79 zł 22,95 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

Moja kuchnia polska - Mateusz Gessler | mała okładka
-43 %

Moja kuchnia polska

Mateusz Gessler

56,43 zł 56,43 zł - najniższa cena 99,00 zł - cena detaliczna

Wielkanoc Kuchnia świąteczna - Jolanta Muras | mała okładka
-31 %

Wielkanoc Kuchnia świąteczna

Jolanta Muras

15,80 zł 15,80 zł - najniższa cena 22,90 zł - cena detaliczna

27,23 zł 27,23 zł - najniższa cena 37,00 zł - cena detaliczna

33,99 zł 33,99 zł - najniższa cena 59,90 zł - cena detaliczna

Polska kuchnia regionalna -  | mała okładka
-43 %

Polska kuchnia regionalna

7.0 / 10 (1 ocena)

14,24 zł 14,24 zł - najniższa cena 24,99 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem