Mia Öhrn jest szwedzką cukierniczką i pisarką kulinarną. Prowadzi również kursy gotowania i pieczenia. Tworzyła przepisy dla popularnych magazynów kulinarnych w Szwecji, w tym dla Allt om Mat, Elle Mat & Vin i Lantliv.
Mia Öhrn prowadzi również małą firmę wydawniczą w Sztokholmie o nazwie Parasoll. Wiele z jej książek zostało przetłumaczonych na język angielski i inne języki, co sprawia, że jej wiedza i pomysły na wspaniałe wypieki, dostępne są dla szerszego grona czytelników.
Mia Öhrn i jej popularne książki kucharskie
Mia Öhrn jest znana ze swoich książek kucharskich, szczególnie tych na temat pieczenia ciast i ciasteczek. Jej prace były publikowane między 2010 a 2017 rokiem. Działania
Mii Öhrn skupiają się na tworzeniu atrakcyjnych wizualnie i pysznych smakołyków. Godna uwagi książka tej autorki, to między innymi pozycja wydana w 2013 roku, zatytułowana „Makaroniki, babeczki i ciastka”, która zawiera przepisy na te fantastyczne wypieki. Poszukując receptur na świąteczne ciasta, warto sięgnąć po książkę tej autorki pt. „Świąteczne wypieki: zabawne i pyszne świąteczne smakołyki”, wydaną w 2012 roku. Na uwagę zasługuje również pozycja napisana przez nią, pod tytułem „Francuskie wypieki”, z 2013 roku. W polskich księgarniach dostępna jest publikacja
Mii Öhrn, zatytułowana „
Czekoladowe kulki”, poświęcona temu wspaniałemu szwedzkiemu przysmakowi. Książka została wydana w 2022 roku (Wydawnictwo Literackie). Prace
Mii Öhrn zawierają piękne zdjęcia i zrozumiale napisane przepisy kulinarne, dzięki czemu są przystępne dla domowych piekarzy, którzy pragną tworzyć imponujące desery.
Mia Öhrn- doceniona autorka książek kulinarnych
Książka autorstwa
Mii Öhrn, zatytułowana „Francuskie wypieki”, została wyróżniona w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, w 2014 roku.