Najbardziej rozpoznawalna publicystka kulinarnej blogosfery, której blog został Kulinarnym Blogiem Roku 2013. Inspiruje nawet fanów niewegetariańskiej kuchni, którzy książką interesują się jako “pomysły na świetne dodatki do mięs.
Pokazuje magię kuchni roślinnej w książce “Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan” a teraz nadaje nowe znaczenie polskiej, pospolitej bulwie selera.
Marta Dymek odbyła podróże niemal dookoła świata, po to by przekonać siebie i Ciebie czytelniku, że kuchnia roślinna jest superkontynentalna i dostępna dla każdego, kto ma dostęp do warzyw z bazarku Pani Grażyny albo wie, jak trafić do warzywniaka. “Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” oswoi każdego, kto nie ma odwagi na kuchenne eksperymenty i pokaże, że do naszego schabowego świetnie pasuje mizeria po koreańsku!
Nota od wydawcy:
sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie
– w przepisach z kuchni całego świata.
Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku?
Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.
Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.
Marta Dymek za pomocą swojej nowej książki ""Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata"", na nowo definiuje kuchnię roślinną, ucząc nas, jak wykorzystać najprostsze składniki, którymi są polskie, sezonowe warzywa, w nieoczywiste, egzotyczne kombinacje. Do jej przepisów nie potrzebujemy skomplikowanych urządzeń, ani trudno dostępnych produktów, wystarczy udać się do lokalnego warzywniaka i zaopatrzyć się w zwykłe warzywa, które dzięki niebanalnym przyprawom i technikom kulinarnym nauczą nas zupełnie nowych smaków.
Dymek, człowiek o otwartym umyśle i niezwykłej kreatywności, pokazuje nam, że kuchnia roślinna nie jest ograniczona do pewnej strefy geograficznej, lecz jest obecna i dostępna gdziekolwiek jesteśmy - niezależnie od klimatu, czy wysokości nad poziomem morza. To dzięki jej doświadczeniu i nieustannym poszukiwaniom, udało jej się zgromadzić przepisy z najróżniejszych zakątków świata, od Tajlandii, przez Indie i Bałkany, aż po Maroko i Kalifornię.
Jej książka to dowód na to, że kuchnia roślinna jest uniwersalna i dostosowująca się do każdego klimatu, kultury i smaku. To, co wydawało się nam zwykłym, codziennym składnikiem, dzięki jej zdolnościom kulinarnym, przekształca się w egzotyczne danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale też otwiera nasze oczy na niewyobrażalne możliwości, jakie daje nam kuchnia roślinna.
Marta Dymek jest dowodem na to, że kulinaria to nie tylko sposób na przyrządzenie posiłku, ale przede wszystkim sztuka, która potrafi zaskoczyć i dać nam niezapomniane doznania smakowe. Jej praca przypomina nam, że kuchnia roślinna jest nie tylko zdrowa i ekologiczna, ale również pełna różnorodności i nieograniczonej ilości smaków i aromatów.
Komentarze
Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.
Komentarze nie są potwierdzone zakupem