Konto

Grzegorz Sobel

Informacje o sortowaniu:

sortowanie wg Popularności:
Produkty są sortowane według popularności na podstawie kilku czynników: liczby zakupów, ilości i wartości wystawionych ocen, zainteresowania użytkowników mierzonych dodaniem produktu do koszyka lub ulubionych.

sortowanie wg Cena - od najniższej:
Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najniższej do najwyższej.

sortowanie wg Cena - od najwyższej:
Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najwyższej do najniższej.

sortowanie wg Od najnowszych:
Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najnowsze tytuły, które dopiero trafiły do sprzedaży lub będą dostępne w najbliższym czasie

sortowanie wg Od najstarszych:
Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najstarsze tytuły.
Grzegorz Sobel to historyk i autor książek. Studiował w Instytucie Historycznym Uniwersytetu Wrocławskiego, gdzie zdobył tytuł doktora. Jest pracownikiem biblioteki tej uczelni. Grzegorz Sobel to uznany specjalista w dziedzinie historii i kultury regionu oraz miasta Wrocławia. Jest również znawcą historii Dolnego Śląska i Wrocławia, z czasów nazistowskich. Autor od ponad 20 lat zgłębia dzieje kuchni i gastronomii dawnego Wrocławia oraz okolic, a swoje odkrycia opisuje w wydanych publikacjach.

Grzegorz Sobel – znawca historii i dziejów kulinarnych Wrocławia oraz Dolnego Śląska


Grzegorz Sobel napisał 10 książek, dotyczących Wrocławia i Śląska, z których pierwszą jest pozycja, pod tytułem „Przy wrocławskim stole” (Wydawnictwo Dolnośląskie), opublikowana w 2006 roku. Jest to historia kulinarna dawnego Wrocławia, w której autor ukazuje wielowiekowe, niezwykle ciekawe tradycje i wrocławskie zwyczaje biesiadne. W 2022 roku ukazała się jedna z ostatnich książek autora, zatytułowana „Jarmark bożonarodzeniowy w dawnym Wrocławiu” (Wydawnictwo Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński). Grzegorz Sobel zabiera czytelników w podróż, rozpoczynającą się prawie 300 lat temu. W niezwykle ciekawy sposób pokazuje tradycyjny jarmark bożonarodzeniowy w dawnym Wrocławiu, a także zwraca uwagę na wpływy kulinarne, płynące między innymi z kuchni żydowskiej, śródziemnomorskiej, angielskiej czy austriackiej. Opisując jarmark, pisarz nie zapomina o przedstawieniu czytelnikowi ludzi, którzy w tamtym okresie uczestniczyli w tym wydarzeniu.

Bestsellery

Dołącz do Znak EKSTRA
i oszczędzaj na dostawie!

Jak dołączyć? To proste:

  1. Załóż konto w naszej księgarni
  2. Zapisz się do newslettera
  3. Korzystaj z przywilejów od razu!

Twoje korzyści:

  • Darmowa dostawa od 99 zł z GLS
  • Specjalne zniżki tylko dla klubowiczów
  • Pakiet zakładek Art Ladies za 1 zł
  • Brak opłat za uczestnictwo
Kobieta z telefonem Ikona paczki