Jacob Kenedy
Jacob Kenedy (ur. 1980) to brytyjski szef kuchni i autor książek kulinarnych, znany z promowania autentycznej kuchni włoskiej w Wielkiej Brytanii.
Z pasją do kuchni
Kenedy pracował w renomowanych restauracjach, m.in. Moro w Londynie oraz Boulevard w San Francisco. W 2008 roku otworzył w londyńskiej dzielnicy Soho restaurację Bocca di Lupo, specjalizującą się w regionalnej kuchni włoskiej. Lokal szybko zdobył uznanie, a w 2009 roku został uznany za najlepszą restaurację w Londynie przez magazyn Time Out oraz Evening Standard. W 2017 roku Kenedy otworzył restaurację Plaquemine Lock w Islington, inspirowaną kuchnią Luizjany.
O gotowaniu
Kenedy regularnie publikuje artykuły w brytyjskich mediach, takich jak “The Guardian”, gdzie dzieli się przepisami i doświadczeniami z podróży kulinarnych. Kenedy jest też autorem książek kulinarnych, w tym wydanej po polsku “GELATO. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości”.