Joanne Lee Molinaro urodziła się 24 kwietnia 1979 roku, w Nowym Jorku. To amerykańska prawniczka, pisarka oraz blogerka, znana ze swoich wegańskich książek kucharskich, że szczególnym naciskiem na kuchnię koreańską. Jej przepisy na potrawy wegańskie często okraszone są osobistymi refleksjami i wspomnieniami.
Joanne Lee Molinaro przeszła na dietę roślinną w 2016 roku i
jest także autorką popularnego bloga o nazwie The Korean Vegan, na którym dzieli się ze swoimi czytelnikami nie tylko przepisami, ale również swoimi osobistymi historiami. Molinario zanim skupiła się na karierze kulinarnej, praktykowała prawo w Chicago. Później przeniosła się wraz z mężem do Los Angeles.
Joanne Lee Molinaro i jej miłość do koreańskiej kuchni wegańskiej
Debiutancka książka kucharska
Joanne Lee Molinaro, pod tytułem”
Koreańska kuchnia wegańska. Przepisy i pomysły z kuchni mojej mamy”, wydana została w 2023 roku (Wydawnictwo Purana). Książka ta stała się szybko bestsellerem New York Timesa. W treści tej publikacji kucharskiej, pięknie splatają się historia rodziny autorki, jej osobiste eseje na temat jej tożsamości i przepisy na pyszne wegańskie wersje klasycznych koreańskich potraw. Twórczość
Joanne Lee Molinario odbiła się szerokim echem wśród jej odbiorców ze względu na jej przystępny styl gotowania, emocjonalną więź z bliskimi, którą pielęgnuje poprzez opowiadanie historii oraz jej zdolność do czynienia wegańskiej kuchni koreańskiej atrakcyjną dla całego świata. Autorka została doceniona za swoją autentyczność i sposób, w jaki szanuje swoje dziedzictwo narodowe w postaci dań koreańskich.
Joanne Lee Molinaro- nagrodzona za swoje dokonania
Joanne Lee Molinaro zdobyła znaczące uznanie za swoją książkę kucharską pt. „Koreańska kuchnia wegańska. Przepisy i pomysły z kuchni mojej mamy”. Autorka otrzymała w 2022 roku Nagrodę Fundacji Jamesa Bearda za gotowanie skoncentrowane na warzywach. Ponadto jej książka kucharska została uznana za jedną z najlepszych w 2021 roku przez The New York Times i The New Yorker. VegNews uznał również tę książkę
Joanne Lee Molinaro za jedną ze 100 najlepszych wegańskich książek kucharskich wszechczasów w 2024 roku.