Małgorzata Słoma-Krześlak jest dietetykiem klinicznym, a także asystentką badawczo-naukową w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. To współautorka ponad 50 publikacji naukowych. W jej kręgu zainteresowań naukowych znajdują powikłania, wynikające z otyłości i zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Małgorzata Słoma-Krześlak jest prelegentką na międzynarodowych konferencjach naukowych. Pracuje w Poradni Zaburzeń Metabolicznych i Leczenia Otyłości, specjalizując się w zwalczaniu insulinooporności i endokrynopatii.
Małgorzata Słoma-Krześlak – autorka książek o insulinooporności i chorobie Hashimoto
Małgorzata Słoma-Krześlak jest współtwórczynią naukowej książki pt. „Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności” (Wydawnictwo PZWL). Autorka wraz z Magdaleną Obrzut, prezentują czytelnikom kompleksowe kompendium wiedzy na temat insulinooporności. Publikacja dedykowana jest dietetykom i lekarzom, którzy na co dzień pracują z pacjentami dotkniętymi tym schorzeniem. W 2023 roku ukazała się kolejna książka autorstwa
Małgorzaty Słomy-Krześlak, zatytułowana „
Hashimoto. Dieta. 100 przepisów” (Wydawnictwo SBM). Publikacja ta stanowi poradnik, który może pomóc w osiągnięciu poprawy komfortu życia u osób zmagających się z chorobą Hashimoto. Autorka przedstawia w swojej pracy 100 prostych przepisów, które mogą stanowić idealną dietę dla osób dotkniętych problemami z tarczycą. Dania opracowane przez
Małgorzatę Słomę-Krześlak składają się ze specjalnie dobranych składników, które naturalnie wspomagają pracę tarczycy w walce z uciążliwą chorobą Hashimoto.