Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu. Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi. W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej. Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.
Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.
Prószyński Media
Korea Nie tylko kimchi Lim Byung-Hi, Lim Byung-Soon
Oprawa twarda |
Wydanie: pierwsze |
ISBN: 978-83-823-4243-7 |
EAN: 9788382342437 |
Tytuł oryginalny: Det Koreanska Köket |
Liczba stron: 160 |
Format: 18.5x22.6cm |
Cena detaliczna: 49,99 zł |
49,99 zł
Produkt niedostępny
49,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Powiadom mnie
Powiadom
Opis
Inni klienci sprawdzali również
Inne książki z tej kategorii
Recenzje
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.
Katarzyna
Odkrywając Kulinarną Koreę
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2023-09-22
"Korea Nie tylko kimchi" autorstwa Lim Byung-Hi i Lim Byung-Soon to fascynująca podróż po kulinarnym świecie Korei. Książka ta obfituje w różnorodne przepisy, od tradycyjnych po nowoczesne, ukazując różnorodność i bogactwo kuchni koreańskiej. Autorki z pasją i zaangażowaniem dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, pozwalając czytelnikowi zagłębić się w smaki, aromaty i kolory koreańskiej kuchni. "Korea Nie tylko kimchi" to prawdziwa uczta dla zmysłów, pełna inspiracji i kulinarnych odkryć, którą z pewnością docenią wszyscy miłośnicy kuchni azjatyckiej.
Powiedz, co sądzisz o tej książce
Dodaj recenzję+
Komentarze
Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.
Komentarze nie są potwierdzone zakupem