Grażyna Betlej-Furman urodziła się w Międzyrzeczu, niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie mieszkali jej rodzice – przesiedleńcy. Jest z pochodzenia Łemkinią, jej dziadkowie mieszkali w Ropkach, zostali wysiedleni, ale po dziesięciu latach powrócili do domu. Autorka przeprowadziła się do Ropek w wieku dwóch lat i tam spędziła całe swoje dzieciństwo. Grażyna Betlej-Furman prowadzi obecnie gospodarstwo agroturystyczne, w którym sama gotuje dla swoich gości. Jest także aktywna na socjal mediach i ma swoje konta na Facebooku oraz Instagramie. Orędowniczka kuchni łemkowskiej, którą propaguje, wydając książki kulinarne.
Grażyna Betlej-Furman – autorka książek o kuchni łemkowskiej
Grażyna Betlej-Furman swoją pierwszą książkę napisała w 2014 roku. Była to publikacja, zatytułowana „Domowa pierogarnia”, wydana przez Wydawnictwo Olesiejuk. Autorka zebrała w niej tradycyjne przepisy na pierogi, kluski, naleśniki i placuszki, które dodatkowo wzbogaca o zdrowe, naturalne dodatki. Książka została opracowana z uwzględnieniem rytm pór roku i dostosowaniem jadłospisu pod produkty, które występują w danym okresie. Zimą dania są wzbogacane o kasze, fasolę i soczewicę, a latem o zioła, botwinkę, młodą pokrzywę oraz sezonowe owoce. Wśród wielu przepisów można także znaleźć pomysły na wykorzystanie regionalnych specjałów z owczego sera, takiego jak oscypek czy bryndza. Druga książka tej autorki, to wydana w 2024 roku „Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!” (Wydawnictwo Libra PL). Jest to zbiór kilkudziesięciu, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, przepisów kuchni łemkowskiej, z której lubuje się autorka książki. Pozycja jest pięknie wydana i bogato ilustrowana. Przenosi czytelnika do smaków i aromatów pysznej kuchni Beskidu Niskiego. Grażyna Betlej-Furman pisze w niej o kuchni łemkowskiej, którą zna z domu w Ropkach. Jest to prosta, wręcz biedna kuchnia, której siła tkwi w smaku. Podstawą jej były ziemniaki w najróżniejszej postaci, swojskie mleko i sery, a także kapusta, chleb pieczony w domowym piecu oraz w niewielkiej ilości mięso.
Informacje o sortowaniu:
sortowanie wg Popularności: Produkty są sortowane według popularności na podstawie kilku czynników: liczby zakupów, ilości i wartości wystawionych ocen, zainteresowania użytkowników mierzonych dodaniem produktu do koszyka lub ulubionych.
sortowanie wg Cena - od najniższej: Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najniższej do najwyższej.
sortowanie wg Cena - od najwyższej: Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najwyższej do najniższej.
sortowanie wg Od najnowszych: Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najnowsze tytuły, które dopiero trafiły do sprzedaży lub będą dostępne w najbliższym czasie
sortowanie wg Od najstarszych: Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najstarsze tytuły.