Nigel Slater urodził się w Wolverhampton, w Anglii, w 1958 roku. Mieszka aktualnie w Londynie. Jest pisarzem kulinarnym, dziennikarzem i prezenterem telewizyjnym. Od ponad dwudziestu lat jest felietonistą kulinarnym wThe Observer. To autor ceniony za sugestywne pisanie i niewybredne podejście do domowej kuchni. W swoim gotowaniu stawia na prostotę, sezonowe składniki i smak. Zachęca do intuicyjnego dostosowywania przepisów do własnego gustu i dostępnych lokalnie produktów. Styl kulinarny Nigela Slatera jest przystępny i skoncentrowany na przyjemności codziennego jedzenia, a nie na wyszukanych technikach. Autor sam nazywa siebie "domowym kucharzem, który pisze". Jego przepisy przeplatają się z anegdotami, obserwacjami z życia codziennego i wspomnieniami. Pisarstwo Slatera sprawia, że gotowanie jest w mniejszym stopniu obowiązkiem, a bardziej przyjemnym i zmysłowym doświadczeniem. Nigel Slater prowadził również kilka popularnych programów kulinarnych, w tym "Nigel Slater's Simple Suppers", "Nigel Slater's Simple Cooking" i "Nigel Slater's Dish of the Day", co ugruntowało jego pozycję wybitnej postaci kulinarnej.
Nigel Slater- autor kulinarnych bestsellerów
Nigel Slater jest autorem wielu bestsellerowych i wielokrotnie nagradzanych książek. W 2000 roku powstał jego pierwszy zbiór prostych i klasycznych przepisów pt. „Apetyt”. W publikacji tej autor pisze o spontanicznym łączeniu smaków i nieformalnym podejściu do gotowania. Przez krytyków została doceniana książka tego autora z 2003 roku, pt. „Toast: The Story of a Boy's Hunger”, będąca przejmującą opowieścią o jego dzieciństwie i jego związku z jedzeniem. W 2017 roku ukazała się kolejna pozycja Slatera, pod nazwą „Jedz. Mała książka szybkich dań. 600 obiadów na godzinę”, opublikowana w Polsce przez wydawnictwo FILO. To zbiór łatwych do wykonania przepisów kulinarnych na każdy dzień. Na uwagę zasługuję również publikacja tego autora z 2021 roku, pt.” Zielona uczta wiosna lato” (Wydawnictwo FILO), Zawiera ona ponad 110 przepisów na potrawy, wykonane ze świeżych warzyw, które dostępne są w sezonie wiosenno-letnim. Nigel Slater promuje w niej zdrowe, wartościowe jedzenie, idealne dla jaroszy.
Nigel Slater nagrody za dorobek pisarski w zakresie kulinarnym
Nigel Slater otrzymał wiele nagród za swoje dokonania pisarskie. W 1995 roku była to m.in. Nagroda Pisarza Kulinarnego Roku Glenfiddich. W 1999 roku Nagroda dla najlepszego dziennikarza kulinarnego. W roku 2000 Nagroda Andre Simona za książkę kucharską pt”"Apetyt”, a w 2006 roku British Book Award za „Pamiętniki Kucharskie”. Najwięcej nagród zdobyła książka wspomnieniowa pisarza pt.” Toast”. W 2020 roku Nigel Slater został mianowany Oficerem Orderu Imperium Brytyjskiego za zasługi kulinarne i literackie.
Informacje o sortowaniu:
sortowanie wg Popularności: Produkty są sortowane według popularności na podstawie kilku czynników: liczby zakupów, ilości i wartości wystawionych ocen, zainteresowania użytkowników mierzonych dodaniem produktu do koszyka lub ulubionych.
sortowanie wg Cena - od najniższej: Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najniższej do najwyższej.
sortowanie wg Cena - od najwyższej: Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najwyższej do najniższej.
sortowanie wg Od najnowszych: Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najnowsze tytuły, które dopiero trafiły do sprzedaży lub będą dostępne w najbliższym czasie
sortowanie wg Od najstarszych: Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najstarsze tytuły.