Tara Wigley to brytyjska pisarka, która poświęciła swoją karierę promowaniu kuchni Bliskiego Wschodu, zwłaszcza kuchni palestyńskiej. Jej droga zawodowa rozpoczęła się w branży wydawniczej, w której przez dziesięć lat pracowała w Abner Stein Literary Agency w Londynie, a następnie w Simon & Schuster. Jednak jej pasja do gotowania skłoniła ją do zmiany kierunku kariery. Tara Wigley ukończyła szkołę kulinarną w Irlandii, co otworzyło przed nią nowe możliwości w świecie gastronomii. Po zakończeniu edukacji kulinarnej, Wigley rozpoczęła współpracę z renomowanym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim. Przez ponad dekadę rozwijała, testowała i pisała przepisy do jego cotygodniowej kolumny w magazynie „The Guardian” i do miesięcznych publikacji w „The New York Times”.
Tara Wigley – książki dla miłośników kulinariów
W 2020 roku, wspólnie z Samim Tamimim, Wigley wydała książkę pt. „Falastin. A Cookbook”. W Polce ukazała się ona pod tytułem „Palestyna. Książka kucharska” (Wydawnictwo Filo). Publikacja zawiera ponad 110 przepisów oraz opowieści o ludziach i miejscach związanych z palestyńską kuchnią, a także kulturą. Publikacja powstała w oparciu o podróże autorki po Palestynie, w czasie których mogła poznawać lokalne smaki i tradycje kulinarne. W 2023 roku Tara Wigley opublikowała pozycję pt. „How to Butter Toast: Rhymes in a Book That Help You to Cook” (Wydawnictwo Harpercollins Publishers). Jest to nietypowa książka kucharska, w której autorka w postaci rymowanych wierszy przekazuje czytelnikom wskazówki kulinarne, zachęcając do intuicyjnego podejścia do gotowania.
Tara Wigley – wyjątkowa książka kulinarna
Książka „Palestyna. Książka kucharska” Tary Wigley spotkała się z uznaniem zarówno czytelników, jak i krytyków literackich. Zdobyła nagrodę IACP Cookbook Award w 2021 roku i prestiżową James Beard Award, w 2022 roku.