Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej - Dumanowski Jarosław, Kasprzyk-Chevriaux Magdalena | okładka
Czarne

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: drugie
ISBN: 978-83-804-9852-5
EAN: 9788380498525
Liczba stron: 336
Cena katalogowa: 44,90 zł

44,90 zł 26,80 zł

Oszczędzasz 18,10 zł
-40 %
Zamówienie wyślemy 2020-05-25

 

Wirtualne Targi Książki

 

 

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

89,89 zł 51,54 zł

oszczędzasz: 38,35 zł
-42 %
Do koszyka
+
=

94,80 zł 54,25 zł

oszczędzasz: 40,55 zł
-42 %
Do koszyka
+
=

47,89 zł 29,79 zł

oszczędzasz: 18,10 zł
-37 %
Do koszyka
+
=

94,80 zł 56,74 zł

oszczędzasz: 38,06 zł
-40 %
Do koszyka

Opis

Opowieść o kuchni dawnej i już przez każdego zapomnianej. Historia potraw jest to przekazywana z pokolenia na pokolenie niezmierna w swoim bogactwie skarbnica wiedzy o świecie. W każdym z dań można znaleźć trochę informacji o wydarzeniach historycznych, antropologii, przyrodzie, religii czy ówczesnej kulturze i medycynie.

W pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej najpopularniejszym składnikiem był wykastrowany i tuczony kogut nazwany kapłonem, a z kolei jadłospis ludzi najbiedniejszych był urozmaicany przez szczeżuje.

Śmiało możemy wrócić do zapomnianej przeszłości, ponieważ słowami żyjącego w osiemnastym wieku historyka Jędrzeja Kitowicza to jedynie coś bardzo starego może wydawać się nowe. W czasach gdy szefowie kuchni co chwila wymyślają coraz nowsze i oryginalne przepisy warto przeczytać o karierze szczupaka po polsku czy cofnąć się do czasów, w których pasternak nie był jedynie zabawnym słowem, a kucharze serwowali dania dla nas nieznane.

Ebook i Audiobook

Czytaj jak chcesz. Książka dostępna na czytniki i aplikacje mobilne.

Profil Jarosława Dumanowskiego w serwisie Instagram

Wyświetl ten post na Instagramie.

Na Mikołajki albo już pod choinkę

Post udostępniony przez Jaroslaw Dumanowski (@jaroslawdumanowski)

Strona Jarosława Dumanowskiego prowadzona w serwisie Facebook

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Podróż do przeszłości

2019-08-28
Książka, która zabiera nas w przeszłość i przez pryzmat jedzenia skupia się na polskiej kulturze. Czytając dowiadujemy się wielu informacji, szczególnie dotyczących bioróżnorodności. W końcu nasi przodkowie spożywali wiele gatunków, które aktualnie są na skraju wyginięcia lub ten proces już nastąpił. Jako, że jestem wegetarianką to bardzo spodobało mi się, że w tej książce została zwrócona uwaga na fakt, że ludzie spożywają zbyt wiele mięsa oraz o docenieniu lokalnych producentów żywności, którzy posługują się tradycyjnymi metodami jej wytwarzania.

Jeden z ciekawszych wywiadów

2019-08-28
Zapis rozmów pomiędzy Jarosławem Dumanowskim, który jest znanym historykiem pasjonującym się historią jedzenia oraz dziennikarkę kulinarną Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux. Podróż jaką zaoferowali mi autorzy była niezwykle interesująca, a wydanie pozycji jest starannie wykonane i dopracowane. Pozycja ta bardzo zmieniła moje postrzeganie co uczt jako utraconym bezpowrotnie dziedzictwie narodowym.Polecam.

Historia polskiej kuchni

2019-08-28
Kiedy zauważyłam tytuł książki to pierwszą moja myślą było: ,,Co to są kapłony i szczeżuje?!" Jeszcze zanim wyciągnęłam po nią rękę to sprawdziłam w Internecie znaczenie tych słów i stwierdziłam, że może być interesująco. Sam wywiad jest bardzo ciekawy, zawiera ogrom wiedzy i wiele intersujących anegdot. Naprawdę jest to świetna lekcja historii tym bardziej, że przeplatają przeszłość z teraźniejszością i pokazują co wpłynęło na teraźniejszość z przeszłych czasów.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.